Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή σε μια δίκαιη συμφωνία Brexit – «Απαράδεκτη» η παραμονή της Β.Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση για το DUP

Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή σε μια δίκαιη συμφωνία Brexit – «Απαράδεκτη» η παραμονή της Β.Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση για το DUP
Ο εγκλωβισμός της Β. Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα, είναι το σκοτεινό σχέδιο του Δουβλίνου όπου θα ηγείται το ίδιο και όχι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Βρετανίας, δηλώνει η ηγέτης του DUP
Μια βρετανική κυβέρνηση πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, χρειάζεται, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία, δήλωσε σήμερα 8/10, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney.
Επισήμανε μάλιστα πως οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, που κατηγόρησε τη Βρετανία ότι παίζει ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για το Brexit, αντανακλούν την απογοήτευση όλης της ΕΕ.
Ο Simon Coveney ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι δηλώσεις Τουσκ «αντανακλούν την απογοήτευση σε όλη την ΕΕ και το μέγεθος των όσων διακυβεύονται για όλους εμάς».
«Παραμένουμε ανοικτοί να οριστικοποιήσουμε μια δίκαιη συμφωνία για το Brexit, αλλά χρειαζόμαστε και μια βρετανική κυβέρνηση που να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί αυτό».
Νωρίτερα σήμερα 8/10 ωστόσο, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της βρετανικής επαρχίας Arlene Foster, τόνισε πως «Το να ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει ένα τμήμα του κυρίαρχου εδάφους του σε ξένο οργανισμό, στον οποίο το ίδιο δεν θα συμμετέχει και στο οποίο δεν θα έχουμε λόγο, είναι περισσότερο από τρελό» και απαράδεκτο, αναφερόμενη στις δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
«Τα σχόλια της καγκελαρίου στον πρωθυπουργό ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα αποκαλύπτουν τώρα τον πραγματικό στόχο του Δουβλίνου και της ΕΕ.
Το να ζητηθεί από το ΗΒ να αφήσει ένα τμήμα του κυρίαρχου εδάφους του σε ξένο οργανισμό, στον οποίο το ΗΒ δεν θα συμμετέχει και στο οποίο δεν θα έχουμε λόγο, είναι περισσότερο από τρελό.
Καμία βρετανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί μία τέτοια παράδοση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Ο αληθινός σκοπός του ‘backstop' τώρα είναι φανερός σε όλους.
Όσοι υποστήριξαν με σθένος το backstop ως το καλύτερο για τις δύο πλευρές μπορούν να διαπιστώσουν τώρα το λάθος αυτής της εκτίμησης.
Δεν ήταν ούτε προσωρινό ούτε μία πολιτική ασφάλειας».
Η Arlene Foster, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ισχυρίζεται ακόμη ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού Boris Johnson αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις του Δουβλίνου να εγκλωβίσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα, στην οποία θα ηγείται το Δουβλίνο και όχι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΗΒ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης