Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή κριτική Georgieva (ΔΝΤ) στη Γερμανία για τα υψηλά πλεονάσματα - Στα 700 δισ. το κόστος διεθνώς του εμπορικού πολέμου

tags :
Σκληρή κριτική Georgieva (ΔΝΤ) στη Γερμανία για τα υψηλά πλεονάσματα - Στα 700 δισ. το κόστος διεθνώς του εμπορικού πολέμου
Αύξηση δαπανών για στήριξη της ανάπτυξης ζητά το ΔΝΤ από τη Γερμανία - Θα υπάρξει υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη διεθνή οικονομία
Νέα κριτική στη Γερμανία και μάλιστα αρκούντως επιθετική άσκησε η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, η οποία αντικατέστησε πρόσφατα σε αυτή τη θέση την Christine Lagarde.
Η Γερμανία αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα μίας χώρας η οποία δεν χρησιμοποιεί ορθά το υπερβολικό της πλεόνασμα και απλά περιορίζεται να συγκεντρώνει αποθεματικό χωρίς να προχωρά σε χρήση του για να στηρίξει την ανάπτυξη τόσο της εγχώριας όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Σε χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει ο υπερβάλλων δημοσιονομικός χώρος – πλεόνασμα- θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ενίσχυση των δαπανών, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα και ακολούθως και η ανάπτυξη».
Παράλληλα στην ομιλία της, εν όψει της συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, η Georgieva, υπογράμμισε ότι το παγκόσμιο εμπόριο και μαζί με αυτό και η παγκόσμια οικονομία, βρίσκονται σε τροχιά υποχώρησης.
«Όλοι θα καταλήξουν να χάσουν από έναν εμπορικό πόλεμο, ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει μία κοινή προσπάθεια για να επιλυθούν οι διαφορές
Υπάρχει ανάγκη ισχυρής πολιτικής βούλησης για επιτευχθεί αυτός ο στόχος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Image
Συγχρονισμένη υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας

Η επικεφαλής του Ταμείου υποστήριξε ότι πριν από δύο χρόνια η παγκόσμια οικονομία βρίσκονταν σε μία συγχρονισμένη ανοδική πορεία, ενώ αυτή τη στιγμή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, βρίσκεται σε συγχρονισμένη υποχώρηση.
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα βρεθεί για το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, ενώ κατά τη δημοσιοποίηση του World Economic Outlook την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη τόσο το 2019 όσο και το 2020, με την Georgieva να προαναγγέλει ότι θα υπάρξει υποβάθμισή τους.
Στο 0,8% ή 700 δισ. δολάρια θα είναι το πλήγμα του εμπορικού πολέμου στον παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αναμένει βραδύτερη ανάπτυξη στο 90% περίπου του κόσμου το 2019.
Νέα έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι οι εμπορικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 700 δισ. δολάρια ή 0,8% μέχρι το 2020.
Μια σημαντική κάμψη θα μπορούσε να θέσει 19 τρισ. δολάρια εταιρικού χρέους σε αθέτηση - το 40% του συνόλου των 8 μεγάλων οικονομιών.

Ορθή χρήση της νομισματικής πολιτικής

Η επικεφαλής του ΔΝΤ καλεί, χωρίς να αναφερθεί «ονομαστκά», τις κεντρικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν με σύνεση το σημαντικό εργαλείο της νομισματικής πολιτικής, αλλά έσπευσε να στείλει μήνυμα και προς τις κυβερνήσεις προκειμένου από τη μία πλευρά να στηρίξουν την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και από την άλλη να εφαρμόζουν και αυτές με τη σειρά τους ορθή δημοσιονομική πολιτική.«Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εκπληρώσουν τις εντολές τους υπό δύσκολες συνθήκες.
Η ανεξαρτησία τους είναι η βάση μιας υγιούς νομισματικής πολιτικής.
Πώς μπορούν καλύτερα να εκπληρώσουν τις εντολές τους;
Πρέπει να ανακοινώνουν σαφώς τα σχέδιά τους, να παραμένουν εξαρτώμενα από τα δεδομένα και, κατά περίπτωση, να διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια.
Ειδικά επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός σε πολλές χώρες και η συνολική ανάπτυξη εξασθενεί.
Ωστόσο, τα επιτόκια είναι ήδη πολύ χαμηλά ή και αρνητικά σε πολλές προηγμένες οικονομίες.
Έτσι σε αυτά τα μέρη, μπορεί να υπάρχει περιορισμένος χώρος χρήσης των συμβατικών εργαλείων νομισματικής πολιτικής.
Οι παρατεταμένα  χαμηλοί ρυθμοί παρουσιάζουν επίσης αρνητικές παρενέργειες και απρόβλεπτες συνέπειες.
Σκεφτείτε τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις εταιρείες ασφάλισης ζωής που αναλαμβάνουν πιο επικίνδυνες επενδύσεις για να επιτύχουν τους στόχους επιστροφής τους.
Βλέπουμε μια τέτοια αύξηση της ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όλα αυτά δημιουργούν χρηματοοικονομικές αδυναμίες.
Σε ορισμένες χώρες, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα χαμηλά επιτόκια και χτίζουν χρέη για να χρηματοδοτούν συγχωνεύσεις και εξαγορές αντί να επενδύουν.
Η νέα μας ανάλυση δείχνει ότι εάν σημειωθεί μεγάλη πτώση, το εταιρικό χρέος που κινδυνεύει από αθέτηση αποπληρωμής θα ανέλθει σε 19 τρισεκατομμύρια δολάρια ή σχεδόν 40% του συνολικού χρέους σε οκτώ μεγάλες οικονομίες.
Αυτό είναι πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα χαμηλά επιτόκια ωθούν επίσης τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.
Αυτό αφήνει πολλές μικρότερες οικονομίες να εκτίθενται σε ξαφνική αντιστροφή των ροών κεφαλαίων.
Γι 'αυτό χρειαζόμαστε μακρο-προληπτικά εργαλεία.
Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νέες προσεγγίσεις για να διαχειριστούμε καλύτερα το χρέος, να μειώσουμε τα οικονομικά κίνητρα και τις προτομές και να διατηρήσουμε την αστάθεια.
Πρέπει όμως να δηλώσουμε ένα πράγμα πολύ ξεκάθαρα.
Οι νομισματικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές δεν αρκούν.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης