Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις έως -3% και πτώση διεθνώς επέδρασαν στο ΧΑ -0,66% στις 824 μον. ορατές οι 810 μον. – Το νέο 10ετές στο 1,5%

Τραπεζικές πιέσεις έως -3% και πτώση διεθνώς επέδρασαν στο ΧΑ -0,66% στις 824 μον. ορατές οι 810 μον. – Το νέο 10ετές στο 1,5%
Η χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε την πτώση των διεθνών αγορών λόγω Brexit και εμπορικών εντάσεων - Πιέσεις στις τράπεζες
(upd20) Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 824 μονάδες ακολουθώντας την διεθνή πτώση, με επίκεντρο τις απώλεις έως -3% στις τράπεζες ενώ στις δημοπρασίες τα κέρδη επιλεγμένων μετοχών του FTSE 25 όπως ΟΤΕ +1,33%, Motor Oil +0,95% αλλά και της Coca Cola που υποχώρησε οριακά... περιόρισαν στο μισό τις αρχικές απώλειες της αγοράς.
Ειδικότερα στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Πειραιώς -3,38% και Alpha Bank -2,94% και ακολούθησε η Εθνική -2,2% ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank -0,36% η οποία κάλυψε το 75% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένου και των πακέτων καθώς επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Eurobank και Pimco για το deal των 26 δισεκ. NPEs προβληματικών ανοιγμάτων..
Εν τω μεταξύ, εκτός απροόπτου εγκρίνεται αύριο 9/10 το σχέδιο Hρακλής από την DGComp για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών, χωρίς εμπροσθοβαρή πληρωμή τόκων.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των τίτλων με την μεγαλύτερη πτώση η  ΔΕΗ -3,66%, Viohalco -3,12%....
Το ενδιαφέρον έχει ατονήσει, οι επενδυτές δεν έχουν να περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση σε αυτή την φάση, ενώ η αγορά ακολουθεί την πορεία των διεθνών αγορών με τον Dax στην Γερμανία -1% και τον Dow στην Wall Street -1,1%... καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας αναμένεται να διεξαχθούν σε βαρύ κλίμα στις 10 και 11 Οκτωβρίου.
Eπίσης, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία δεν θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές ενώ έχουν απομείνει μόλις 23 ημέρες για το Brexit.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική πορεία προς τις 810 μονάδες ελλείψει ενδιαφέροντος και συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία καθώς είναι με μικρή ασήμαντη, μικρή περιθωριοποιημένη αγορά και γεγονότα όπως το Brexit, εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικότερα με τις νέες εξελίξεις στην Συρία, την επηρεάζουν άμεσα και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τις διεθνείς αγορές.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε σήμερα στην αγορά ομολόγων καθώς στο 1,5% διαμορφώθηκε η απόδοση στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς λήξης 2029, που προχώρησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο, μέσω του οποίου άντλησε 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η επανέκδοση ήταν επιτυχής με τις προσφορές να φθάνουν τα 5,4 δισεκ.  ή 3,6 φορές το ζητούμενο ποσό, και το επιτόκιο στο 1,5% από 3,9% που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019 το 10ετές ομόλογο.
Σημειώνεται ότι η εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 10ετές ομόλογο αναφοράς αποδίδεται σχεδόν σε καθολικό βαθμό στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην ποσοτική χαλάρωση και στα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Από την άλλη, το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΔΔΗΧ δεν αποτόλμησαν την έκδοση 15ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο 1,95%, αυτό θα ήταν ένα πολύ πιο καθαρό μήνυμα στις αγορές καθώς θα θεωρούσαν ότι το ελληνικό χρέος θα ήταν βιώσιμο και πέραν του 2032.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές ομόλογο λόγω της επανέκδοσης πωλείται και έτσι εξηγείται η πτώση τιμών και κινείται στο 1,47% και το ιταλικό 10ετές στο 0,95%.
Eπίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 215 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4727 μονάδες βάσης από 4833 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα  ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,17% και τον Γενικό Δείκτη -0,08%
Στο πρώτο πεντάλεπτο με ήπιες αγορές στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,48% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,21%..
Λίγο μετά τις 14:30 με πιέσεις σε τράπεζες,ειδικότερα σε Εθνική -3,75% και Alpha Bank -4,15% ...αλλά και στo σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,76% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,28%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 740,21 μονάδες με πτώση -2%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,66% στις 824 μονάδες έχοντας υψηλό στις 831,29 μονάδες και χαμηλό στις 818,90 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών 8,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 47,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων το 34,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,85 χιλ. ευρώ και όγκου 10,56 εκατ. τεμαχίων διακίνησε η Eurobank.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 824 μονάδες με πρώτη ζώνη στήριξης την ζώνη των 820-810 μονάδων και ακολουθούν οι 790 και οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνης αντίστασης παραμένουν οι 830-840 μονάδες και ακολουθούν οι 850, 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 740 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 750 μονάδων  και ακολουθούν οι 730 και 700 μονάδες
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 775-785 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 και 830 μονάδων.

Ειδήσεις και κινήσεις της ημέρας

Με απώλειες -7,93% έκλεισε η ΜΙΓ στο χαμηλό της ημέρας, καθώς οριστικά ναυάγησε το deal του αμερικανικού fund Farallon με την Marfin Investment Group (MIG), σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr,εξέλιξη που υποχρεώνει την Τρ. Πειραιώς να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της.
Η MIG επισήμως δεν επιβεβαιώνει το οριστικό ναυάγιο της συμφωνίας και αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δύο υποψηφίους συνεχίζονται έως τις 15 Νοεμβρίου.
Στην περίπτωση αυτή η Τρ. Πειραιώς θα κληθεί να πληρώσει 150 εκατ. του ομολογιακού στο αμερικανικό fund Fortress, το οποίο εν συνεχεία θα αποχωρήσει από την Attica Group.
Επίσης η μετοχή της MLS έκλεισε τελικά με μεγάλες απώλειες -15,04% με χαμηλό ημέρας -20,61% ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής και των ομολόγων, ενώ σκοπεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως 11-7-2020 στην εν λόγω ημερομηνία.. 
Διευρύνεται η επενδυτική  βάση των μετοχών της Lamda Development ενόψει  της  μαμούθ  αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ποσό της τάξεως των 150 εκ ευρώ πρόκειται να επενδύσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με τους Ολλανδούς μετόχους της ενώ την ίδια στιγμή ανοικτό είναι το ενδεχόμενο εισόδου και της Fosun με την οποία επίκειται συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη.
Επίσης, η AEGEAN ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας με τη Lamda Development για την προώθηση του Ελληνικού.
Με τη σύμπραξη αυτή, η AEGEAN ανακηρύσσεται ως ο «Επίσημος Αερομεταφορέας του Ελληνικού» και στο εξής, θα προβάλλεται με αυτήν της την ιδιότητα από τον φορέα ανάπτυξης του έργου στις παρουσιάσεις αλλά και στο υλικό επικοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Πέραν της προβολής του έργου, η AEGEAN θα συμμετέχει στην επένδυση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, αγοράζοντας ίδιες μετοχές της Lamda Development που αντιστοιχούν στο 1.66% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τραπεζικά νέα

Αύριο, 9 Οκτωβρίου 2019, εκτός απροόπτου αναμένεται η επίσημη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την DGComp, για το σχέδιο Ηρακλής που αφορά το Asset Protection Scheme για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Ετσι, εκτιμάται πως θα γίνουν γνωστές όσες λεπτομέρειες τους σχεδίου όσες δηλαδή μπορούν να γνωστοποιηθούν σε τούτη τη φάση.
Το σχέδιο θα είναι όσο πιο φιλικό προς τις τράπεζες γίνεται αφού:
- Δεν θα υπάρξει εμπροσθοβαρής πληρωμή αλλά κανονική πληρωμή στο διάστημα που θα προβλέπουν τα συμβόλαια τιτλοποίησης σε ότι αφορά τις εγγυήσεις.
- Το κόστος των εγγυήσεων έγκυρες πηγές αναφέρουν πως θα είναι κάτω και από τις 180 μονάδες βάσης.
Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα αφού η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και παρ’ όλα αυτά οι τίτλοι θα εκδοθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ΒΒ προκειμένου να είναι αρκούντως εμπορεύσιμοι.
Ασχέτως πάντως των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίστηκαν για το συγκεκριμένο project, από την πλευρά του Υπουργείου δόθηκε μια γιγάντια μάχη με το χρόνο η οποία δείχνει να κερδίζεται από τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό.

Η επικαιρότητα

Αυξάνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες καθώς σε βραδυφλεγή βόμβα έχουν μετατραπεί τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας
Και ενώ αρχικά  η Άγκυρα θεωρούσε σίγουρη και την έμμεση στήριξη των ΗΠΑ,μετά την  τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή (6/10) Donald Trump και Recep Tayyip Erdogan στην συνέχεια και μετά από έντονη διεθνή αντίδραση αλλά και την οργή των Κούρδων που μιλούν για προδοσία  σε ανάρτησή του ο Trump στις 7 Οκτωβρίου 2019 ξεκαθάρισε ότι εάν η Τουρκία δεν ακολουθήσει αυτό που ο… ίδιος θεωρεί σωστό, τότε είναι έτοιμος να καταστρέψει την οικονομία της.
Στις ΗΠΑ θα μεταβεί στις 10 και 11 Οκτωβρίου ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He προκειμένου να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων Κίνας – ΗΠΑ για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το παρών στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin θα δώσουν από την πλευρά της Κίνας ο υπουργός Εμπορίου, Zhong Shan, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang και ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, Ning Jishe.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία δεν θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να φτάσουν σε μια συμφωνία για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια και ενώ έχουν απομείνει μόλις 23 ημέρες για το Brexit.
Η βρετανική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στην ΕΕ ότι εάν δεν συμβιβαστεί με την πρόταση που έχει καταθέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, τη στιγμή που το Λονδίνο κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν σοβαρά επί της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα ο Johnson.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 8/10 το πρωί ο Johnson με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι δύο πλευρές αδυνατούν να βρουν μια κοινής αποδοχής λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών στις τάξεις των επενδυτών ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο μπορούν να επιτύχουν μία εμπορική συμφωνία κατά τις επερχόμενες συνομιλίες.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +1,01%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  +0,29% στις 2913,57 μονάδες ενώ και ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,24% στις 25883 μονάδες.

Πιέσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με επίκεντρο το Brexit ενώ αρνητικά επιδρούν και οι γεωπολιτικές και εμπορικές εξελίξεις
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει απώλειες -1%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με απώλειες -1,1%, ο S&P στο -1,25%, ο Nasdaq στο -1,30% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,13% (8,93 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς και Alpha Bank και ακολούθησε η Εθνική ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,40 ευρώ με πτώση -2,20% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5190 ευρώ με πτώση -2,94% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6280 ευρώ με πτώση -3,38% με όγκο 863 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,83 ευρώ με πτώση -0,36% με όγκο 25,7 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3540 ευρώ με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 604 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,38 ευρώ με πτώση -3,80%, με όγκο 400 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με πτώση -1,15% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ, CENER
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Jumbo, ΟΤΕ, Motor Oil και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,78 με πτώση -0,31% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,92 ευρώ, με άνοδο +1,33% και αποτίμηση 6,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,8440 ευρώ με πτώση -3,66% και αποτίμηση 660 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,04 ευρώ με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,41 ευρώ  με πτώση -1,05% και αποτίμηση 3,03 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,02 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,05 ευρώ με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,30 ευρώ με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,44 ευρώ με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,22 ευρώ με άνοδο +2,14% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,27 ευρώ με πτώση -1,85% και κεφαλαιοποίηση 242 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,25 ευρώ, αμετάβλητος και με κεφαλαιοποίηση στα 272 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0987 ευρώ με πτώση -7,93% και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,47% και λόγω της επανέκδοσης 10ετούς

Επιδείνωση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων καθώς και στις πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, προφανώς λόγω της επανέκδοσης του 10ετούς αλλά και των πιέσεων στην Ιταλία.
Εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε μη ρεαλιστικές τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,47%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,95%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,47% με το αμερικανικό 10ετές 1,52% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 52 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,26 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,36% και απόδοση πώλησης 0,32%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,43%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,23 μονάδες βάσης και απόδοση 0,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,18 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% με απόδοση αγοράς 1,31% και απόδοση πώλησης 1,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45% με απόδοση αγοράς 1,47% και απόδοση πώλησης 1,43%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,38  μονάδες βάσης και απόδοση 2,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 206 μονάδες βάσης από 193 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 215 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.727 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,15% ή 215 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης κοντά στα ιστορικά χαμηλά – Πιέσεις στην Ιταλία  

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης αλλά πιέσεις ασκούνται στην Ιταλία.
Έχει προβλεφθεί ότι τα ιταλικά ομόλογα θα πιεστούν προσεχώς
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 0,95% στις 8 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/10/2019 στο -0,59% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,46%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης