Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά στο άτακτο Brexit - Πολύ δύσκολο να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Μ.Βρετανίας - ΕΕ - Παραμένει το χάσμα

tags :
Πιο κοντά στο άτακτο Brexit - Πολύ δύσκολο να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Μ.Βρετανίας - ΕΕ - Παραμένει το χάσμα
H τηλεφωνική επικοινωνία Johnson - Merkel επιβεβαίωσε το αδιέξοδο
(upd) Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία δεν θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να φτάσουν σε μια συμφωνία για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια και ενώ έχουν απομείνει μόλις 22 ημέρες για το Brexit.
Το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το Brexit έως την επόμενη εβδομάδα.
Ο Varadkar ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, επανέλαβε την πρόθεση του να εργαστεί έως την τελευταία στιγμή προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
«Όχι όμως με κάθε κόστος.
Νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί συμφωνία ως την επόμενη εβδομάδα, ειλικρινά», τόνισε μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ ο Varadkar.
«Στην ουσία, αυτό που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι απαρνήθηκε τη συμφωνία που είχαμε διαπραγματευθεί καλή τη πίστη με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού May επί δύο χρόνια και τώρα ξανάφερε τη μισή στο τραπέζι και μας λέει πως αυτό είναι παραχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάθε άλλο παρά αυτό» υποστήριξε ο Varadkar.
Χθες Τρίτη 8/10 η βρετανική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι εάν δεν συμβιβαστεί με την πρόταση που έχει καταθέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, τη στιγμή που το Λονδίνο κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν σοβαρά επί της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα ο Johnson.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν «απάντησε» ότι «η θέση της ΕΕ για το Brexit δεν έχει αλλάξει.
Θέλουμε συμφωνία, εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε ότι η ΕΕ θέλει να βλάψει τη Συμφωνία Μεγάλης Παρασκευής.
Σκοπός μας είναι να την προστατέψουμε» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva.
Ωστόσο, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Donald Tusk σε tweet του με αποδέκτη τον Boris Johnson.
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η νίκη κάποιου χαζού παιχνιδιού.
Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου όπως και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας.
Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε ανάκληση της απόφασης για Brexit.
Τι θέλετε;» σχολίασε ο Tusk.

Image

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 8/10 το πρωί ο Johnson με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι δύο πλευρές αδυνατούν να βρουν μια κοινής αποδοχής λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.
Πληροφορίες από βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η καγκελάριος Merkel υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit είναι η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, διαφορετικά, όπως είπε, θα είναι εξαιρετικά απίθανο οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν.
Από την πλευρά της η Downing Street επισημαίνει ότι ο Johnson ανέφερε στην καγκελάριο ότι παρουσίασε μια λογική πρόταση για συμφωνία αλλά ότι η ΕΕ δεν δείχνει καμία διάθεση να την διαπραγματευτεί.
Παράλληλα ο Johnson διεμήνυσε στην Merkel ότι το αίτημα να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση καθιστά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ουσιαστικά αδύνατο.
«Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είναι κοντά στην κατάρρευση, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε πολύ» αναφέρει η Downing Street, τονίζοντας πως η σημερινή επικοινωνία Merkel – Johnson ήταν μια καθοριστική στιγμή για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Coveney (ΥΠΕΞ Ιρλανδίας): Η βρετανική προσέγγιση ισοδυναμεί με no-deal Brexit

Κατά των βρετανικών προτάσεων για ομαλή έξοδο από την Ε.Ε. τάχθηκε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, Simon Coveney.
« Αν η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι οι φρέσκες προτάσεις για Brexit της περασμένης εβδομάδας παρουσιάστηκαν με βάση την λογική take-it-or-leave-it (δεχτείτε το ή αφήστε το), πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα οδηγήσει σε συμφωνία», δήλωσε ο Coveney.
Παράλληλα υπεραμύνθηκε των αρνητικών αντιδράσεων Tusk απέναντι στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Donald Tusk κάλεσε την Βρετανία να μην παίζει «παιχνίδια ευθυνών» για το Brexit και να αναλάβει τις ευθύνες της.
«Αυτό που είδατε σήμερα από τον Donald Tusk, ήταν η απογοήτευση για την βάση των προτάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε ο Coveney.

Μήνυμα από το Λονδίνο

Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγή από τη Downing Street υποστηρίζει πως εάν η ΕΕ δεν συμβιβαστεί και δεν συναινέσει άμεσα σε μια συμφωνία για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει χωρίς συμφωνία.
«Εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε μια συμφωνία σύντομα, τότε θα φύγουμε χωρίς συμφωνία.
Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υποστήριξε αξιωματούχος από τη βρετανική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, το ερώτημα για το κατά πόσο μια συμφωνία για το Brexit είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο θέτουν ολοένα και περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ.
Το περιοδικό The Spectator υποστηρίζει πως αν και οι συνομιλίες συνεχίζονται, οι Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στις προτάσεις του Boris Johnson και οι πιθανότητες για μια συμφωνία για το Brexit ιδιαίτερα χαμηλές.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα, με την ιρλανδική κυβέρνηση να δείχνει ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί επί της ουσίας επί της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός και της λύσης που πρότεινε για τα ιρλανδικά σύνορα.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι υπάρχουν λίγοι σε Παρίσι και Βερολίνο που θα ήθελαν να συζητήσουν την πρόταση Johnson, εάν η Ιρλανδία δεν αποφασίσει πράγματι να διαπραγματευτεί με τη Μ. Βρετανία, κάτι που κατά το δημοσίευμα θεωρείται απίθανο.
«Η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευτεί περαιτέρω, έτσι οποιαδήποτε αναβολή είναι χωρίς ουσία.
Είτε θα φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 31/10 ή θα πάμε σε εκλογές και τότε θα φύγουμε χωρίς συμφωνία» ανέφερε η πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα ο Boris Johnson διεμήνυε ότι στόχος του είναι η Μ. Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31/10 είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία.
Ωστόσο, το βρετανικό Κοινοβούλιο πέρασε πρόσφατα νόμο, με τον οποίο καλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει από την ΕΕ τρίμηνη αναβολή του Brexit, εάν δεν καταφέρει έως τις 19/10 να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit.
Αν και ο Johnson έχει υποστηρίξει ότι θα σεβαστεί το νόμο, εξακολουθεί να τονίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31/10 χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις για το πώς οι δύο αυτές αντιφατικές τους δηλώσεις θα υλοποιηθούν.

Υπό πίεση η στερλίνα

Σε χαμηλά μήνα υποχωρεί η στερλίνα έναντι του ευρώ, καθώς οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κοντά σε κατάρρευση.
Μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Borris Johnson ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η πηγή δήλωσε ότι η Μerkel μίλησε με τον Johnson σήμερα το πρωί και ξεκαθάρισε ότι μια συμφωνία είναι «εξαιρετικά απίθανη».
Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,5% στο χαμηλό εβδομάδας των 1,2226 δολ. και σημείωσε πτώση άνω του 0,7% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το επίπεδο των 89,93 πενών – το χαμηλότερο από τις 9 Σεπτεμβρίου.



Image




Image

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 8/10 10:41)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης