Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ 28 οργανισμοί της Κίνας - Στην Ουάσινγκτον ο Liu He για διαπραγματεύσεις σε βαρύ κλίμα

tags :
Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ 28 οργανισμοί της Κίνας - Στην Ουάσινγκτον ο Liu He για διαπραγματεύσεις σε βαρύ κλίμα
Πλέον οι 28 αυτοί οργανισμοί –στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και τεχνολογικές εταιρείες-- δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον
(upd) Κλιμακώνεται η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, με την Ουάσινγκτον να θέτει 28 οργανισμούς της Κίνας στη «μαύρη λίστα» κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται στην εκστρατεία καταστολής των κινεζικών αρχών κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, όπως ανακοίνωσε  το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Πλέον οι 28 αυτοί οργανισμοί –στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και τεχνολογικές εταιρείες-- δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.
«Η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούν και δεν θα ανεχθούν την βίαιη καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα», τονίζει στην ανακοίνωση ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross.
«Αυτό το μέτρο δεν θα επιτρέψει στις τεχνολογίες μας (…) να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή ανυπεράσπιστων μειονοτήτων», πρόσθεσε.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο ότι διώκει τις μειονότητες της Κίνας, κυρίως τους μουσουλμάνους Ουιγούρους, πολλούς από τους οποίους φέρεται να τοποθετεί σε κέντρα κράτησης.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον ελήφθη λίγες ημέρες πριν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, προκειμένου να τερματιστεί ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος.
 
Στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He για διαπραγματεύσεις για το εμπόριο

Κι όλα αυτά την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 10 και 11 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων Κίνας – ΗΠΑ για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το παρών στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin θα δώσουν από την πλευρά της Κίνας ο υπουργός Εμπορίου, Zhong Shan, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang και ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, Ning Jishe.
Πάντως, ελάχιστες είναι οι ελπίδες για πρόοδο καθώς και ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι το να επέλθει άμεσα μια εμπορική συμφωνία είναι μάλλον απίθανο.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε κάτι ουσιαστικό.
Θα προτιμούσα μια μεγάλη συμφωνία και πιστεύω πως σε αυτό στοχεύουμε.
Μπορεί να συμβεί κάτι;
Ίσως,  υποθέτω.
Ποιος ξέρει.
Αλλά νομίζω ότι είναι μάλλον απίθανο» είπε ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης