Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Trump: Θα σας καταστρέψω την Τουρκική οικονομία εάν κάνουν λάθη στη Συρία - Ανελέητη καταδιώξη των Κούρδων ετοιμάζει ο Erdogan

Trump: Θα σας καταστρέψω την Τουρκική οικονομία εάν κάνουν λάθη στη Συρία - Ανελέητη καταδιώξη των Κούρδων ετοιμάζει ο Erdogan
Ο Trump με ανάρτησή του στο Twitter απειλεί με οικονομική καταστροφή την Άγκυρα, εάν κάνει λάθη στη Συρία
Σε βραδυφλεγή βόμβα έχουν μετατραπεί τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει το πράσινο φως για να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους της Συρίας.
Αρχικά η Άγκυρα θεωρούσε σίγουρη και την έμμεση στήριξη των ΗΠΑ, καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή (6/10) Donald Trump και Recep Tayyip Erdogan, όλα έδειχναν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν απόλυτα μία εισβολή – επίθεση ενάντια στους Κούρδους.
Όμως σε σημερινή (7/10) ανάρτησή του ο Trump ξεκαθάρισε ότι εάν η Τουρκία δεν ακολουθήσει αυτό που ο… ίδιος θεωρεί σωστό, τότε είναι έτοιμος να καταστρέψει την οικονομία της.

Αποχώρηση ΗΠΑ από τη Συρία

Οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό πως οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να στηρίξουν τις επικείμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα έστειλαν το μήνυμα στους άλλοτε συμμάχους τους για την εξόντωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας (SDF) πως δεν πρόκειται να τις συνδράμουν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας.
Με αυτόν τον τρόπο είναι προφανές πως ο Erdogan, ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να είναι απομονωμένος από τη Δύση, να έχει λυμένα τα χέρια του προκειμένου να φέρει εις πέρας αυτό που αποτελούσε βασική, στρατηγική του επιδίωξη, δηλαδή να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας που θα κρατά σε απόσταση τους Κούρδους της Τουρκίας από τους Κούρδους της Συρίας και θα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο ένα ενιαίο κουρδικό κράτος.
Σε σημερινές (7/10/2019) του δηλώσεις, ο Erdogan επιβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τη βόρεια Συρία.
Επίσης υποστήριξε ότι η συνάντηση του με τον Trump, στην Ουάσιγκτον πιθανότατα θα γίνει την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώ εξέφρασε την ελπίδα κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον να επιλυθεί και το ζήτημα με τα F-35.
Ο Erdogan δήλωσε ακόμη πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή.
«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση.
Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε.

Συρία: Κουρδικά ΜΜΕ διαψεύδουν τις πληροφορίες για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε βάση Κούρδων

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (7/10) , πληροφορίες από αρκετά ΜΜΕ, ανέφεραν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά βάσης Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, στην επαρχία Αλ-Χασάκα.
Κυκλοφόρησε και βίντεο όπου έδειχνε τη φερόμενη τουρκική αεροπορική επιδρομή σε κομβόι στα σύνορα Ιράκ-Συρίας
Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε συγκεκριμένα η τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου.
«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία» μετέδωσε το Al-Mayadeen, επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.
Λίγα λεπτά αργότερα όμως, κουρδικά ΜΜΕ διέψευσαν τις πληροφορίες για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε θέσεις του SDF στη Συρία.

Μήνυμα Trump στην Τουρκία: Θα σας καταστρέψω αν κάνετε λάθη στην Συρία

Όπως συνηθίζει, μέσω twitter, ο Donald Trump έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας πως αν κάνει οποιοδήποτε λάθος στο θέμα της Συρίας θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, όπως έχει κάνει «και στο παρελθόν».
«Αν η Τουρκία υποπέσει σε οποιοδήποτε σφάλμα, κατά την τεράστια και ασύγκριτη σοφία μου, θα καταστρέψω τελείως την οικονομία τους, όπως ήδη έχω κάνει στο παρελθόν».
Μάλιστα προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να προσέχουν.
«Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης και καταστροφής τους ISIS», αναφέρει ο Trump ενώ προσθέτει ότι ήρθε η στιγμή οι χώρες εκείνες να προστατεύσουν την επικράτειά τους. «Οι ΗΠΑ είναι μεγάλες!», καταλήγει.
Παράλληλα, απάντησε στις «βολές» που δέχεται από το εσωτερικό των ΗΠΑ για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από την Συρία και να εγκρίνει την τουρκική εισβολή.
«Έχω εκλεγεί για να βγάλω τη χώρα από αυτούς τους γελοίους ατελείωτους πολέμους», τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός λειτουργεί προς «όφελος λαών που δεν συμπαθούν καν τις ΗΠΑ».
Δεν συμφώνησε με όσους ισχυρίζονται ότι η απόφασή του ωφελεί τους αντιπάλους των ΗΠΑ. «Οι δύο πιο δυσαρεστημένες χώρες με αυτήν την κίνηση είναι η Ρωσία και η Κίνα, γιατί τους αρέσει να μας βλέπουν μπλοκαρισμένους και να ξοδεύουμε εκαττομύρια δολάρια για να απεμπλακούμε».
Επαίνεσε την πολιτική του στο θέμα, λέγοντας πως παρέλαβε τον αμερικανικό στρατό εξαντλημένο, ενώ τώρα «είναι ισχυρότερος από ποτέ».
«Οι ατελείωτοι, γελοίοι πόλεμοι έχουν τελειώσει. Επικεντρωνόμαστε στη μεγάλη εικόνα γνωρίζοντας ότι μπορούμε πάντα να πάμε πίσω και να τους διαλύσουμε»

«Όχι» από Κομισιόν και Βερολίνο στην τουρκική εισβολή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθώς "μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
"Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής", σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία είναι εκπρόσωπος της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Cavusoglu για επέμβαση σε Συρία: Θα καθαρίσουμε την περιοχή από τους τρομοκράτες

Την... πρόθεση της Τουρκίας να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Συρία επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, λίγες ώρες πριν την τουρκική επέμβαση.
Όπως δήλωσε, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας «καθαρίζοντας» την περιοζή από τους τρομοκράτες.
«Από την αρχή της κρίσης στη Συρία υποστηρίξαμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε.
Είμαστε αποφασισμένη να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και την ασφάλεια της χώρας "καθαρίζοντας" την περιοχή από τους τρομοκράτες» σχολίασε στο twitter και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία.

Προειδοποιήσεις Κούρδων Συρίας: Νέα εμφάνιση του ISIS σε περίπτωση που εισβάλλουν οι Τούρκοι

Την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που η Τουρκία εισβάλλει στη βόρεια Συρία, θα επανεμφανιστούν στην περιοχή οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απηύθυναν οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να αποσύρονται οι Αμερικάνοι στρατιώτες από την περιοχή.
«Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας κουρδων και αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους» ανάφεραν σε ανακοίνωση τους οι SDF, οι οποίοι επιτέθηκαν στις ΗΠΑ.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης