Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS για Πορτογαλία: Αναμένεται η ίδια προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους

DBRS για Πορτογαλία: Αναμένεται η ίδια προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους
Τις ίδιες προσδοκίες από τον νέο συνασπισμό Costa έχει η DBRS
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS δημοσίευσε ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την Πορτογαλία. Οι αναλυτές της DBRS δεν αναμένουν κάτι καινούριο μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία.
Οι Σοσιαλιστές (PS) του Antonio Costa αναδείχθηκαν νικητές των εκλογών χωρίς όμως να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.
Οι κυβερνήσεις από το 2011και μετά έχουν επιτύχει όσον αφορά την τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας χάρη στη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της χώρας.
Σύμφωνα με την DBRS, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν θα έχει σοβαρές διαφορές με τον υπάρχοντα συνασπισμό.
Τα μέτρα προσαρμογής που εφαρμόζει το σωστό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) (Πορτογαλία Προτεραιότητα) μειώνουν τις μεγάλες
δημοσιονομικές και οικονομικές ανισορροπίες.
Δύο δημοσιονομικά και τρεχούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2010 κατέληξαν σε δημιοσιονομική κρίση. Σε αντάλλαγμα για τα οικονομικά πακέτα αξίας 78 δισ. ευρώ από το EFSM, το EFSF και το ΔΝΤ για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, η κυβέρνηση πάγωσε τις δαπάνες, αύξησε τους φόρους και πέρασε βασικές μεταρρυθμίσεις.
Η απόρριψη εκ μέρους των ψηφοφόρων των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, παρέχοντας την ευκαιρία στα κόμματα του αριστερού κέντρου να σχηματίσουν κυβέρνηση το 2015.
Το 2018, οι θέσεις του ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν σε γενικές γραμμές ισορροπημένες και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 122%, ή περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κάτω από το ποσοστό το 2016.
Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του PS που θα προκύψει το 2015 περιλάμβανε το Left Block (BE) και τον Ενιαίο Δημοκρατικό Συνασπισμό (CDU). Η κυβέρνηση PS-BE-CDU θεωρήθηκε αρχικά ως μια συμμαχία που πιθανόν να καταρρεύσει υπό τους φαινομενικά αντιφατικούς στόχους της: να λάβει μέτρα λιτότητας, ενώ τηρούν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της ευρωζώνης.
Ωστόσο, ο συνασπισμός επιβίωσε και κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να διατηρήσει αυστηρό έλεγχο των δαπανών με τη βοήθεια χαμηλότερου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και με μείωση των δημόσιων επενδύσεων.
Η δημοσιονομική εξυγίανση υποστηρίχθηκε επίσης από την οικονομική ανάκαμψη και την απροσδόκητη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα
έσοδα. Ακόμα και καθώς συνέχισε να ενοποιεί τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση με επιτυχία προώθησε τη δημοσιονομική πολιτική ως «αντι-λιτότητα».
Αν σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όμοιος με τον προηγούμενο, τότε η συμμαχία εισέρχεται εκ νέου σε διαφορετικό πλαίσιο και συνθήκες.
Οι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες της Πορτογαλίας είναι πολύ πιο υγιείς σήμερα και η άμεση πίεση για διορθωτικά μέτρα δεν είναι τόσο έντονη.
Ωστόσο, όπως εκτιμά η DBRS, η πορτογαλική κυβέρνηση θα επιδείξει την πρέπουσα προσοχή.
Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πειθαρχία της αγοράς και τα δημοσιονομικά πλαίσια της ΕΕ είναι πιθανό να υποστηρίξουν τα δημόσια οικονομικά.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να διαχειριστεί τα ανταγωνιστικά συμφέροντα στο εσωτερικό της, εντιμετωπίζοντας απαιτήσεις για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες δαπάνες.
Η DBRS, αναμένει συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής από την νέα κυβέρνηση, ιδίως σε ό,τι αφορά την μείωση του υπερβολικού χρέους της Πορτογαλίας.
Κατά τον οίκο αξιολόγησης, η κυβέρνηση Costa θα εμφανιστεί προσηλωμένη σε μια μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα και θα συμμορφωθεί στους δημοσιονομικούς κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης