Επιχειρήσεις

Άρχισαν τα όργανα των κατασχέσεων στην Creta Farms και οι αρνήσεις στις Τράπεζες

tags :
Άρχισαν τα όργανα των κατασχέσεων στην Creta Farms και οι αρνήσεις στις Τράπεζες
Οι επιταγές των 940.000 στον Τειρεσία , τα ερωτήματα του 106α, η πόρτα Εμ Δομαζάκι στις τράπεζες και τα τραπεζικά παρατράγουδα με τον επενδυτή
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η Creta Farms καθώς ήδη σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές  ξεκίνησαν αναγκαστικά μέτρα από προμηθευτές μεταξύ των οποίων και δεσμεύσεις λογαριασμών ενώ κατά τις ίδιες πηγές  η εταιρία έχει αναγγελίες στον Τειρεσία από ακάλυπτες επιταγές ύψους 940.000 ευρώ την ώρα που στο τελευταίο τρίμηνο μόνο για νομικές υπηρεσίες έχουν πληρωθεί περί τα 260.000 ευρώ με την άδεια του CRO κ. Χουρδάκη.
Οι αναγγελίες στον Τειρεσία αφορούν σε μη καλυμμένες επιταγές που σφραγίστηκαν και δεν τακτοποιήθηκαν σε διάστημα άνω των 30 ημερών γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ενταθεί το φαινόμενο των κατασχέσεων.
Και υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι η προσφυγή στο άρθρο 106α φαντάζει αναπόφευκτη αλλά και αδύνατη σε αυτή τη φάση αν οι τράπεζες δεν έχουν φροντίσει να λάβουν την έγκριση από τη διοίκηση πριν από την τελευταία Γενική Συνέλευση.
Την ίδια στιγμή από την 30η Σεπτεμβρίου δε υπάρχει καμία νομιμοποίηση στις τράπεζες (τουλάχιστον σε ορισμένες) με αποτέλεσμα η εταιρία να μην μπορεί να εκτελεί συναλλαγές ενώ οι τράπεζες αναζητούν λύση για να καλύψουν το διοικητικό κενό.
Στην επιστολή που έστειλαν και στους δύο μετόχους (Εμμ Δομαζάκι και Κ. Δομαζάκη) αναφέρουν « θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα υφιστάμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας  μέσω διαδοχικών παραιτήσεων και αντικατάστασης αυτών από τρίτα φυσικά πρόσωπα και χωρίς την ανάγκη σύγκλησης νέας Γενικής Συνέλευσης ώστε το ΔΣ να έχει κοινά αποδεκτή σύνθεση και κύριο σκοπό την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαδικασία  εύρεσης επενδυτή».
Βεβαίως στην επιστολή δεν διευκρινίζεται πως ακριβώς θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία αλλά οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει νομική φόρμουλα. Ουσιαστικά οι τράπεζες πάντως ζητούν από τους δύο βασικούς μετόχους να συμφωνήσουν σε ΔΣ κοινής αποδοχής με την πλευρά του κ. Εμ Δομαζάκι να έχει διαμηνύσει στις τράπεζες ότι διαφωνεί ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η στάση του Κ Δομαζάκη.

Οι τράπεζες επισημαίνουν ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη διοίκηση:

1.    Η εταιρία δεν μπορεί να κάνει χρήση των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων (factoring και εγγυητικές)  
2.    Η εταιρία δεν μπορεί να κάνει χρήση της νέας χρηματοδότησης (μετά την ενεχυρίαση των μετοχών)
3.    Πιθανόν να τίθεται θέμα ακυρότητας των καθημερινών εμπορικών συναλλαγών
4.    Η διαδικασία ανεύρεσης επενδυτή θα είναι αδύνατο να τελεσφορήσει

Υπό αυτές τις συνθήκες διαφαίνεται αδιέξοδο για την εταιρία παρά το γεγονός ότι υπεβλήθησαν μη δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους επενδυτές ζητήθηκε να υποβληθεί προσφορά όσο θεωρούν ότι είναι η αξία της εταιρίας δηλαδή σαν να αγόραζαν την εταιρία χωρίς υποχρεώσεις. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό εμμέσως προσδιορίζουν το κούρεμα. Σε ότι αφορά στο ύψος των προσφορών δεν υπάρχουν ακόμα  πληροφορίες ενώ φαίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια με τη στάση στελεχών της Εθνικής που αρχίζουν εμμέσως πλην σαφώς να περιγράφουν μια συναλλαγή όπου θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα αν η ίδια έπαιρνε περισσότερα μετρητά. Αυτό ουσιαστικά όμως σημαίνει αν συνέβαινε ότι η τράπεζα θα έγραφε πολύ μεγάλες ζημίες επ ωφελεία του όποιου επενδυτή και θα λειτουργούσε ευνοϊκά για τα λεγόμενα «κοράκια» ή distress funds αντί για μακροπρόθεσμους επενδυτές που στόχος είναι να αναπτύξουν την εταιρία.
Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να λάβουν ενέχυρα των σημάτων και των ευρεσιτεχνιών και η επικεφαλής του syndication η ΕΤΕ  καθυστέρησε απελπιστικά να υλοποιήσει τη διαδικασία με αποτέλεσμα οι εξελίξεις στη Γενική Συνέλευση να τινάξουν κάθε σχεδιασμό στον αέρα

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης