Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή - Με τον ΣΥΡΙΖΑ σηκώνω τα χέρια ψηλά

Χατζηδάκης: Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή - Με τον ΣΥΡΙΖΑ σηκώνω τα χέρια ψηλά
«Ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ αποφεύχθηκε», σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη
«Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτήν τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», περιγράφοντας παράλληλα τα βήματα για τη σωτηρία της  επιχείρησης.
«Ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ αποφεύχθηκε»,υπογραμμίζει και προσθέτει πως «η κατάσταση της εταιρείας δεν έγινε παραδεισένια. Για αυτόν τον λόγο προωθούμε μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα».
Όπως εξηγεί,  «το πρώτο είναι η σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, με τελικό όριο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, το 2028.
Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που συνδυάζει τις οικονομικές ανάγκες της ΔΕΗ - καθώς ο λιγνίτης γίνεται ασύμφορος- με την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεύτερον, καταθέσαμε ρύθμιση που καταργεί τις ΝΟΜΕ, το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ που ζημίωσε τη ΔΕΗ 600 εκατ. ευρώ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
Τρίτον, θα την απελευθερώσουμε με σχετικό νόμο από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ.
Τέταρτον, προωθούμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να ενισχυθεί ταμειακά η ΔΕΗ.
Τέλος, την ενθαρρύνουμε να κάνει άνοιγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Τονίζει ότι «τα μέτρα αυτά είναι μέρος των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για να εξυπηρετούνται καλύτερα επιχειρήσεις και νοικοκυριά», συμπληρώνοντας ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα γίνει γνωστό περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Ξεκαθαρίζει δε, πως «η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτήν τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος. Η ΔΕΗ ναι μεν έβγαλε με τις ενέργειές μας τη μύτη έξω από το νερό, εξακολουθεί όμως να έχει πολλά προβλήματα.
Συνολικά, πιστεύω ότι το ξεκάθαρα ευρωπαϊκό σχέδιό μας για την ενέργεια δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί θετικά από τις Βρυξέλλες».
 Περαιτέρω, ο υπουργός κατηγορεί για υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ΕΛΠΕ και επισημαίνει χαρακτηριστικά «τώρα που συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα, εκείνος διαφωνεί με τον εαυτό του!
Διότι για τα ΕΛΠΕ συνεχίζουμε την πολιτική του.
Ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς μόλις τον περασμένο Ιούνιο να διερευνήσει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.
Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ.
Η υποκρισία αυτή μου θυμίζει βέβαια και όσα έζησα τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο.
Τις ίδιες συμβάσεις για τις οποίες πανηγύριζε μόλις τον περασμένο Ιούνιο!
Και ως δικαιολογία χρησιμοποιεί την πιθανότητα μερικής περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.
Που, όπως σας είπα, δρομολογήθηκε και αυτή από τον ΣΥΡΙΖΑ!
Σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Πιστεύω πλέον ότι πρέπει πρώτα να τα βρουν με τους εαυτούς τους».

Μεταναστευτικό

Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ στο Μεταναστευτικό, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως «σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να μπαίνει στη χώρα όποιος θέλει χωρίς έλεγχο, ήταν άλλωστε τέτοιες λογικές που οδήγησαν στη Μόρια, που χαρακτηρίστηκε από το BBC πέρυσι το καλοκαίρι το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη.
Το δικό μας σχέδιο για το Μεταναστευτικό περιλαμβάνει μέτρα κοινής λογικής. Κινούμαστε μακριά από ακρότητες.
Κινούμαστε σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά και τους πρόσφυγες που πραγματικά δικαιούνται άσυλο. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποτροπή και ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.
Επαναπροωθούμε όσους κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος του ασύλου. Αποσυμφορούμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και ισότιμη κατανομή, ώστε καμία περιφέρεια να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα.
Πιστεύω ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τις διεθνείς συνθήκες, όσα λέει η ΕΕ και όσα επιτάσσει η ελληνική ανθρωπιά, χωρίς η Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «εμείς αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ζήτημα με σχέδιο και υπευθυνότητα. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (στη βάση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας) και προχωρά στην αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο, ώστε να παίρνονται ταχύτερες αποφάσεις και με στόχο την επαναπροώθηση όσων δεν το δικαιούνται.
Οφείλει όμως και η Τουρκία να εκπληρώσει το δικό της μερίδιο υποχρεώσεων».
Γι’ αυτό, προσθέτει,  «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια αρχική συζήτηση με τον κ. Ερντογάν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Μένει να φανεί κατά πόσο θέλει η Τουρκία έναν ειλικρινή διάλογο».
Υπογραμμίζει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διεθνοποίησης του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της ΕΕ, η οποία οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος και «για αυτό ζητάμε ενισχυμένη παρουσία της Frontex και του ΝΑΤΟ».
Τέλος, η χώρα μας, όπως συμπληρώνει ο κ. Χατζηδάκης, αναπτύσσει πρωτοβουλία από κοινού με την Κύπρο και τη Βουλγαρία στο συμβούλιο Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις 7-8 Οκτωβρίου και προετοιμάζει πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης