Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020 - Στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2020

Σταϊκούρας: Δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020 - Στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2020
«Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020», τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας
Χωρίς δημοσιονομικό κενό, άλλα και με όλες τις ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και νέες οικογένειες, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα είναι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 που θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα 7/10, στη Βουλή, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
«Όπως θα δείτε και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής
«Η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, η ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η δημοσιονομική πειθαρχία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η υψηλότερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, η μεταφορά για φέτος μελλοντικών δαπανών, η προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και το αποτέλεσμα από την υλοποίηση μέχρι αύριο του νέου πλαισίου ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών, δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει και προσθέτει ότι το δυνητικό δημοσιονομικό κενό για το 2020 είναι το μισό αυτού που εκτιμούσαν οι θεσμοί -τον Μάιο- ότι υφίσταται για το 2019, το οποίο σήμερα υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται.
Τα δε έσοδα, σύμφωνα με τον υπουργό,  υπερβαίνουν τον Σεπτέμβριο τον στόχο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Σε ό,τι αφορά τα ANFAs και SMPs, υπογραμμίζει ότι «ο στόχος είναι, σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup, αυτά να χρησιμοποιηθούν για την ανάληψη αναπτυξιακών δραστηριοτήτων που θα ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».
«Όπως εξελίσσεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, διαμορφώνονται οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, με ωφέλεια και για τα δημόσια οικονομικά», συμπληρώνει.
Αναφέρει ότι «στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα προβλέπεται να είναι υψηλότερος το 2020 σε σχέση με το 2019, με όλα τα συστατικά του ΑΕΠ να έχουν θετικό πρόσημο».
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι  στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, και αφορούν στο 2020.
«Εφαρμόζεται η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24% για τη χρήση του 2019, η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, η αναμόρφωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9%, τα φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, τα μέτρα για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα.
Επιπλέον, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης», αναφέρει ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
Ωστόσο, «το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών συναρτάται με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και το ύψος των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων», εξηγεί.
Για το αφορολόγητο, τονίζει  ότι  επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να διατηρηθεί, ενώ παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα 4 τέκνα, διευρύνοντας το υφιστάμενο καθεστώς.
Παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου το πακέτο στήριξης της νέας οικογένειας θα προβλέπει και το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.
Όσον αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα, σημειώνει πως  αυτό γίνεται πράξη με την αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
«Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητά μας είναι η ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων, που σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος της υπερφορολόγησης τα τελευταία χρόνια, και αυτό το κάνουμε πράξη», αναφέρει χαρακτηριστικά .
Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνει ότι η «13η σύνταξη», που σημειώνει πως πρόκειται για έκφραση που επινόησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόκειται για επίδομα που χορηγήθηκε προεκλογικά και μετράται ως το 1/3 της 13ης σύνταξης, δεν θα περικοπεί το 2020,  αλλά θα μετατραπεί σε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των  οικονομικά αδύναμων συμπατριωτών μας, μέσα από την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων δημοσιονομικής και ευρύτερα οικονομικής πολιτικής.
Για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός αναφέρει την υλοποίηση δέσμης μέτρων που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα αμβλύνει τις οικονομικές ανισότητες.
«Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων μέσω της εφαρμογής έμμεσων τεχνικών ελέγχου και άλλων βέλτιστων πρακτικών, η ενοποίηση βάσεων για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πληροφορίας, η διεύρυνση της ηλεκτρονικοποίησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών», όπως σημειώνει.
Τέλος, προαναγγέλλει ότι το στρατηγικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εισαχθεί προς νομοθέτηση σύντομα, αφού αναμένεται άμεσα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τονίζει δε, πως το σχέδιο θα μειώσει την έκθεση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις που γίνονταν πριν από λίγους μήνες.
Σημειώνει ότι «η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει οδηγήσει σε ανατίμηση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών», καθώς και ότι «παράλληλα με τα σχέδια που «τρέχει» η κάθε τράπεζα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αξιολογούνται και άλλες προτάσεις που μπορούν να μειώσουν, κατά συστημικό τρόπο, τον όγκο των «κόκκινων» δανείων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης