Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ - Πάνω από οι 100 νεκροί και 4.000 οι τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ -  Πάνω από οι 100 νεκροί και 4.000 οι τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Οι διαδηλωτές ζητούν δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση των «διεφθαρμένων» ηγετών 
Περισσότερα από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 4.000 τραυματίστηκαν στη διάρκεια βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράκ οι οποίες συνεχίζονται για 4η ημέρα.
Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου με την αστυνομία να απαντά με αληθινά πυρά κατά των διαδηλωτών οι οποίοι βρίσκονται στο δρόμο από την περασμένη Τρίτη, στην χειρότερη έκρηξη βίας που καταγράφεται στη χώρα από το 2017 όταν οι αρχές ασφαλείας ανέτρεψαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε στην πρωτεύουσα Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση των «διεφθαρμένων» ηγετών ενώ επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Adel Abdul Mahnti, ο οποίος βρίσκεται στα ηνία της χώρας μόλις έναν χρόνο.
Η πίεση εναντίον της κυβέρνησης εντάθηκε χθες όταν η ανώτερη σιιτική αρχή του Ιράκ, ο μεγάλος αγιατολάχ Ali al Sistani, εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καλώντας τις αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών.
«Η κυβέρνηση και οι πολιτικές πλευρές δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των πολιτών για την πάταξη της διαφθοράς ούτε πέτυχαν τίποτα στη χώρα. Οι βουλευτές φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει», είπε ο σιίτης κληρικός. Κρίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, ο Sistani επέκρινε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Bahram Saleh και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Mohamed al Halbusi επιρρίπτοντας την ευθύνη κυρίως στους βουλευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης