Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα ο Pompeo – Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο

Στην Αθήνα ο Pompeo – Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο
Ο Mike Pompeo το πρωί του Σαββάτου θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά  και τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Δένδια και 'Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, θα συναντηθεί σήμερα, Σάββατο 5/10, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Ο Mike Pompeo, ο οποίος βρίσκεται από χθες (4/10) στην Αθήνα και η επίσκεψή του θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, το πρωί του Σαββάτου θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας,  Ν. Παναγιωτόπουλο και κατόπιν, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Στη  μεγάλη σημασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ) με τον Αμερικανό ομόλογό του  M. Pompeo, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες (4/10), μιλώντας για μια Συμφωνία που «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας».
Μάλιστα, οι συζητήσεις που θα έχει με τον  M. Pompeo, όπως ανέφερε χθες ο κ. Δένδιας, «θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων», συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου».
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Mike Pompeo πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο, Κυριακή 6/10, θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφθασε την Παρασκευή στην Ελλάδα προερχόμενος από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφτεί το Μαυροβούνιο και την Ιταλία.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα διεξαχθεί ο β' γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων.
Από αμερικανικής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ P.  Reeker, ενώ στις επί μέρους θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων και οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις οικονομικές-επιχειρηματικές σχέσεις και εκπαιδευτικά-πολιτιστικά θέματα, Manisha Singh και Marie Royce αντίστοιχα.
Από ελληνικής πλευράς, η έναρξη των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Μ.  Χρυσοχοΐδης και Ν. Κεραμέως, ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Κ. Φραγκογιάννης και Α. Στεφανής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης