Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα στη νέα βιομηχανική εποχή της Ευρώπης

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα στη νέα βιομηχανική εποχή της Ευρώπης
Ξαναγράφεται η βιομηχανική ανάπτυξη της Ευρώπης και η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα σε όλες τις δράσεις της ώστε να λάβει το μερίδιο που της αντιστοιχεί στη νέα εποχή
«Η Ελλάδα στέκεται πλέον μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση γι αυτή, διότι, επειδή ξαναγράφεται η βιομηχανική ανάπτυξη της Ευρώπης, μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα σε όλες αυτές τις δράσεις που ερμηνεύονται, κατά κάποιο τρόπο, ως αλυσίδες αξίας, έτσι ώστε να λάβει και αυτή το μερίδιο που της αντιστοιχεί σε αυτή τη νέα εποχή».
Τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει ισότιμα σε όλες τις δράσεις και να λάβει το μερίδιο που της αντιστοιχεί ενόψει του μετασχηματισμού της βιομηχανίας στην Ευρώπη, τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκος Παπαθανάσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Βιέννη όπου βρίσκεται για την 7η Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη Φίλων της Βιομηχανίας που πραγματοποιείται σήμερα 4/10.
Προσθέτει δε, πως, επειδή η νέα εποχή συμπεριλαμβάνει όλες τις προκλήσεις, από την ψηφιοποίηση, την τεχνική νοημοσύνη, τον ανταγωνισμό, μέχρι το περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί συμμέτοχος σε πολλές δράσεις και σε πολύ ισχυρή χρηματοδότηση από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να δημιουργήσει μία ισχυρή και βιώσιμη βιομηχανία.
Στη δική του παρέμβαση στη Διάσκεψη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόβαλε τη θέση της Ελλάδας ότι θέλει, σε όποιες δράσεις έχουν σχέση με την ανάπτυξη ως αλυσίδες αξίας, να συμμετέχουν ισότιμα τα κράτη-μέλη, χωρίς να υπάρχει απόκλιση από τον μέσο όρο για εκείνους που βρίσκονται σε πολλά σημεία πίσω από αυτή την αναπτυξιακή πορεία, που είχε συμβεί προηγουμένως στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Ο ίδιος θεωρεί πως η ισχυρή βιομηχανία είναι βασική προτεραιότητα και στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι, όπως παρατηρεί, είναι η απόλυτη εγγυήτρια και της βιομηχανικής ανάπτυξης, αλλά και της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας, και επομένως, παρατηρώντας ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές προκλήσεις, η Ευρώπη αποφασίζει να «ξανα-ανακαλύψει» τον εσωτερικό της χώρο και να ενισχύσει τη βιομηχανική ικανότητα.
Όπως σημειώνει ο Έλληνας υφυπουργός, αυτές οι προκλήσεις είναι: η πολύ υψηλή πλέον ψηφιοποίηση, ο ισχυρός ανταγωνισμός από την Ασία και την Αμερική, αλλά και το περιβαλλοντικό θέμα, το οποίο με τη Συμφωνία των Παρισίων πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
Υπογραμμίζει ταυτόχρονα, ότι είναι πλέον θέμα μετασχηματισμού της βιομηχανίας για να ενσωματώσει όλες αυτές τις προκλήσεις έτσι ώστε να βρεθεί ανταγωνιστική την επόμενη ημέρα, προβάλλοντας ως Ευρώπη το ζήτημα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων που πιθανόν θα εισάγονται στην Ευρώπη.
Επομένως, όπως παρατηρεί ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, η ουσία των συζητήσεων και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, αλλά και σήμερα στη Διάσκεψη των Φίλων της Βιομηχανίας, είναι ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας στην Ευρώπη, έτσι ώστε να λάβει υπόψη τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν.
«Η σημερινή Διάσκεψη ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο του πού πηγαίνει η βιομηχανία της Ευρώπης και έχουμε αρχίσει πλέον να συμφωνούμε ότι πηγαίνουμε προς την στρατηγική αυτή επιλογή του να λαμβάνουμε υπόψη σοβαρά την ουδέτερη περιβαλλοντική συμπεριφορά.
Και αυτό, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα που θα παράγουμε να έχουν το αποτύπωμά τους και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με άλλα προϊόντα τα οποία κατασκευάζονται και εισάγονται στην Ευρώπη μέσω άλλων χωρών, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις διεθνείς συνθήκες, όπως αυτή των Παρισίων».
Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Φίλων της Βιομηχανίας πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, είναι ένα άτυπο Συμβούλιο Υπουργών, μία άτυπη Υπουργική Διάσκεψη, που όμως παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθότι δημιουργεί το πρόπλασμα των συμπερασμάτων που έρχονται για τα θέματα βιομηχανίας στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ και κατ΄ επέκταση στην Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας.
«Και επειδή», όπως ο ίδιος συμπληρώνει, «η βιομηχανία έχει σχέση απόλυτα με το πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι η Ευρώπη, γι αυτό η Διάσκεψη αυτή έχει σημαίνοντα ρόλο στη διατύπωση εκείνων των στρατηγικών που θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η Ευρώπης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης