Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scope: Μια κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία θα δοκιμάσει την βούληση Kurz για μεταρρυθμίσεις

Scope: Μια κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία θα δοκιμάσει την βούληση Kurz για μεταρρυθμίσεις
Στοίχημα για τον Kurz η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θεωρεί η Scope
Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, επισημαίνει ότι η εμφατική νίκη του αυστριακού συντηρητικού κόμματος στις εκλογές, δίνει στον Sebastian Kurz την ευκαιρία να διαμορφώσει μια σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού ώστε να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Scope, η συμφωνία για ένα λειτουργικό συνασπισμό θα είναι πολύπλοκη, όχι μόνο λόγω πολιτικών διαφορών, αλλά και λόγω τριβής μεταξύ των ηγετών των κομμάτων που είναι πιθανότερο να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το OVP (Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα).
Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης έχει αποδυναμώσει τις ευρωπαϊκές προοπτικές ανάπτυξης, ιδίως στη Γερμανία, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Αυστρίας.
Όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης για την Αυστρία (σταθερό outlook AAA), η κυβέρνηση έχει σημαντικές μεσοπρόθεσμες προκλήσεις για να αντιμετωπίσει, από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού της Αυστρίας - συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων υποχρεώσεων υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης - και μια σύνθετη ομοσπονδιακή δημοσιονομική διάρθρωση, η οποία παρέχει στις περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις λίγα κίνητρα για περιορισμό του κόστους.
«Ο Kurz είναι ο ξεκάθαρος νικητής (37.5%) στις εκλογές αυτές και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Αυστρίας, αλλά παραμένει ασαφές αν μπορεί να διαπραγματευτεί έναν σταθερό και μεταρρυθμιστικό συνασπισμό με οποιοδήποτε από τα άλλα κόμματα», λέει ο Alvise Lennkh, αναλυτής της Scope.
Η πολιτική ευελιξία και η ευαισθησία του Kurz στις δημοφιλείς απαιτήσεις - το όραμα και οι πολιτικές του προτιμήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες παρά την καριέρα στην πολιτική - θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα, όπως με τους Πράσινους.
Το 2017, οι κύριοι προβληματισμοί των ψηφοφόρων ήταν η μεταναστευτική κρίση και το αδιέξοδο που χαρακτήρισε τον τότε μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Kurz κατέλαβε τη στιγμή, αγκάλιασε τον συνασπισμό με το ακροδεξιό FPO και φιλοξένησε, εάν δεν υιοθέησεαρκετές από τις πολιτικές του. Τώρα, καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν γίνει μια μεγαλύτερη ανησυχία για τους ψηφοφόρους, ο Kurz θα μπορούσε να ακολουθήσει μια παρόμοια προσέγγιση με τους Πράσινους, θεωρέι η Scope.

Η κοινή τους γραμμή θα μπορούσε να συνδυάσει οικονομικές πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής σύνεσης, με προσοχή στις αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές πιέσεις.
Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία θα συνεπαγόταν σημαντικές πολιτικές αλλαγές και συμβιβασμούς για την οικονομική ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον, την κοινωνική πρόνοια, τη μετανάστευση και τις σχέσεις με την ΕΕ - δεν είναι εύκολο έργο για τα κόμματα του συνασπισμού να συναινούν γρήγορα.
Μπορεί να χρειαστούν μήνες, ίσως στις αρχές του 2020, πριν σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, αναφέρει η Scope, θεωρώντας ότι οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης σχηματισμού θα αποτύχουν.
Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τους Πράσινους, και δεδομένου, ο Kurz ίσως καταλήξει να οδηγήσει τη δεύτερη κυβέρνησή του με ένα σημαντικά αποδυναμωμένο FPO", θεωρεί ο Lennkh. Το FPO, παρά τις ουσιαστικές απώλειές του στις εκλογές, δεν αποκλείει αυτή τη δυνατότητα.
Η επανάληψη της προηγούμενης κυβέρνησης θα ήταν επικίνδυνη εντούτοις, ειδικά μετά το σκάνδαλο Strache. Εξάλλου θα θέσει σε αμφισβήτηση τις πιθανότητες Kurz να πραγματοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια πενταετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης