Τελευταία Νέα
Διεθνή

The Spectator: Θα συγχωρήσουν στον Johnson οι ψηφοφόροι μια νέα παράταση;

The Spectator: Θα συγχωρήσουν στον Johnson οι ψηφοφόροι μια νέα παράταση;
Η νέα παράταση δεν θα ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους, αλλά ο Johnson δεν ανησυχεί για τον Corbyn
«Λιγότερο από 50% των υποστηρικτών του Brexit θα ανέχονταν μια νέα παράταση», υποστηρίζουν πηγές της Downing Street. Κάποιοι υπουργοί θεωρούν ότι οι προτάσεις Johnson οδηγούν το «όχημα σε τοίχο». Άλλοι υπουργοί δεν είναι σίγουροι ότι το σχέδιο αυτό στοχεύει σε μία συμφωνία ή θέλει απλώς να καταστήσει σαφές ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί αλλά οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν.
Ο Boris Johnson είναι αποφασισμένος να αποσύρει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από την τελωνειακή ένωση, και η Ιρλανδία και η ΕΕ είναι εξίσου εμμένουν στην άποψη ότι δεν πρέπει να γίνονται έλεγχοι στο νησί της Ιρλανδίας. Είναι σαφές ότι σύντομα δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία και δεν μπορεί να υπάρξουν πολλές ακόμη διαπραγματεύσεις.
Πιθανότατα οι διαπραγματεύσεις θα έχουν σταματήσει πριν από το Συμβούλιο της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου. Ο νόμος Benn υποχρεώνει νόμιμα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει παράταση στις 19 Οκτωβρίου εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ.
Η Downing Street, ωστόσο, είναι ανένδοτη ότι δεν θα ζητήσει παράταση - αλλά ούτε ο Πρωθυπουργός θα παραβιάσει το νόμο. Εκείνοι κοντά του είναι σαφείς ότι ούτε θα παραιτηθεί. Δεν θέλει να εγκαταλείψει τη δουλειά και πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι δεν θα ήθελαν για πρωθυπουργό τον Jeremy Corbyn.
Το νο.10 της Downing Street αναζητά κενά στον νόμο Benn για να αποφύγει την παραβίασή του.
Image result for brexit
Οι Συντηρητικοί γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα από τις όποιες νόμιμες δικαιολογίες προβάλλουν για τις ενέργειές τους, θα αμφισβητηθούν στο δικαστήριο - και πιθανότατα θα χάσουν. Πράγματι, το Ανώτατο Δικαστήριο φαινόταν να προσδοκά μια πρόκληση στο νόμο Benn όταν, στην απόφασή του ότι η παράταση συνιστά παράνομη πράξη, προειδοποίησε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να καταστήσει κάτι «νόμιμο προσφυγή».
Έτσι, εάν κάποιο σχέδιο είναι καταδικασμένο, γιατί να ασχολείται η Downing Street;Η απάντηση είναι ότι ο Johnson σκέφτεται ότι πρέπει να προσπαθήσει, έτσι ώστε να φανεί ότι κάνει τα πάντα για να κρατήσει την υπόσχεσή της να φύγει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Το να εγκαταλείψει τώρα και να παραδεχτεί την ήττα θα διέλυε την σχέση του με τους ψηφοφόρους. Αν ο πρωθυπουργός αναγκαστεί να γράψει μια επιστολή για από το κοινοβούλιο και από τους δικαστές, οι ψηφοφόροι θα κατηγορήσουν εκείνους, όχι αυτόν.
Ωστόσο, η ΕΕ είναι πιθανό να παραχωρήσει παράταση ούτως ή άλλως - και να δούμε αν τυχόν εκλογές θα αλλέξουν τίποτα. Ακόμη και αν η ΕΕ είναι λιγότερο πρόθυμη στο να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο, θα προτιμούσε ακόμα να αποφύγει μία έξοδο χωρίς συμφωνία.
Η αντιπολίτευση είναι πεπεισμένη ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και οι ψηφοφόροι δεν θα αφήσουν τους Τόρηδες ξανά στην εξουσία.
Στο Νο. 10, όμως, υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι οι ψηφοφόροι θα τους συγχωρήσουν. Όπως λέει ένας ανώτερος υπάλληλος: «Οι ψηφοφόροι θα δουν έναν άνθρωπο να προσπαθεί να το κάνει και ένα μπουλούκι να προσπαθεί να τον σταματήσει».
Ο Corbyn έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μόλις εξασφαλιστεί η παράταση θα συμφωνήσει σε γενικές εκλογές. Αλλά οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος δεν ενδιαφέρονται για εκλογές στη μέση του χειμώνα ή πριν επιλυθεί το Brexit. Πιστεύουν ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα χωρίσουν την ψήφο τους, όπως ελπίζουν ότι το κόμμα Brexit θα χωρίσει την ψήφο των Tories.
Έχοντας αιφνιδιασθεί από την αρχική άρνηση του Εργατικού Κόμματος να υποστηρίξει τις εκλογές, η Downing Street αναρωτιέται τώρα αν η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να κρατήσει το κοινοβούλιο ως έχει μέχρι να επιλυθεί το Brexit - έστω και με προσωρινό πρωθυπουργό.
Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δούμε πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Δεν υπάρχει συμφωνία για τα έδρανα της αντιπολίτευσης σχετικά με το ποιος θα πρέπει να είναι ο φύλακας. Ή πώς μια προσωρινή κυβέρνηση θα περάσει έναν προϋπολογισμό ή θα κυβερνήσει, δεδομένου ότι το μόνο πράγμα που υπάρχει στην πλειοψηφία των μελών αυτής της Βουλής των Κοινοτήτων είναι η παράταση.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πλειοψηφία ούτε για δεύτερο δημοψήφισμα. Έτσι το Βρετανικό Κοινοβούλιο έρχεται ενώπιον εκλογών: το μόνο ερώτημα είναι πότε.
Ο Johnson είναι ο ηγέτης που έχει αναλάβει να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Παράλληλα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ο Corbyn αποτελεί απειλή.
Μία από τις ανησυχίες για τους Tories είναι γνωρίζουν το πού θα χάσουν θέσεις - τη Σκωτία, το νοτιοδυτικό Λονδίνο και τις πόλεις των μεταναστών - ενώ δεν είναι βέβαιοι πού θα κερδίσουν. Οι ανώτεροι Συντηρητικοί παραδέχονται ότι η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή που δεν έχουν καθορίσει ακόμα τις έδρες που πρέπει να στοχεύσουν.
Αλλά με το κοινοβούλιο απροετοίμαστο εκλογές, έχουν χρόνο να το διορθώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης