Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράθυρο Moscovici για μείωση πλεονασμάτων από το 2021 - Προϋπόθεση η επίτευξη των στόχων, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

tags :
Παράθυρο Moscovici για μείωση πλεονασμάτων από το 2021 - Προϋπόθεση η επίτευξη των στόχων, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη
Αναφερόμενος στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ομόλογα και σε ποιο βαθμό αυτά θα δοθούν για επενδύσεις, ο Moscovici τόνισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Ελλάδα που δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα
Χώρο για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2020 άφησε ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Pierre Moscovici, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα.
Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι, όπως είπε ο ίδιος, πρώτον η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το πλεόνασμα του 2020 και δεύτερο να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη στη χώρα.
Ερωτώμενος για τον προϋπολογισμό του 2020 και για το δημοσιονομικό κενό, ο Moscovici τόνισε πως δεν θα αποκαλύψει μεγέθη που ούτως ή άλλως φέρουν μια δυναμική και επομένως μπορεί να αλλάξουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να καλυφθεί το κενό» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα κέρδη από τα ομόλογα και σε ποιο βαθμό αυτά θα δοθούν για επενδύσεις, ο Moscovici τόνισε πως υπάρχει στενή συνεργασία αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Ελλάδα που δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη 13η σύνταξη και τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ επί του θέματος σημείωσε πως η Κομμισιόν δε συμφωνούσε πάντα με το Ταμείο
Μιλώντας για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και ότι τα κράτη που σηκώνουν ένα τέτοιο φορτίο δεν πρέπει να αφήνονται μόνα τους.
Η ομιλία ήταν έντονα φορτισμένη μιας και αυτή ήταν η 14η αλλά και τελευταία παρουσία του στην χώρα μας με την ιδιότητα του επιτρόπου της Κομισιόν.
Ο Moscovici σήκωσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του βάρους δύσκολων διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα και πολλές ήταν οι φορές που βοήθησε αποφασιστικά ώστε η διαπραγμάτευση να βρει το δρόμο της.
Ο Επίτροπος βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης  των κενών διαπραγμάτευσης για την 4η μεταμνημονιακή έκθεση .
Συνάντησε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ενώ αναμένονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τους ηγέτες της αντιπολίτευσης κο Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης