Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu: Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτεθεί στη Συρία

Cavusoglu: Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτεθεί στη Συρία
H Τουρκία δεν έχει δει ειλικρίνεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η τρέχουσα διαδικασία δεν θα μας οδηγήσει στο σημείο που επιθυμούμε, δήλωσε ο Cavusoglou
Την προειδοποίηση ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για μια επίθεση στη Συρία, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι οι προσπάθειές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία θα αποδώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί και είναι έτοιμη να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο κ. Cavusoglu μιλώντας σήμερα 3/10 στο δίκτυο A Haber.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη στα συριακά σύνορα η οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, θα πρέπει να έχει βάθος 30 χλμ. και να εκκαθαριστεί από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η Τουρκία λέει πως έως δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθούν στη ζώνη, αλλά έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για μονομερή στρατιωτική δράση, αν οι προσπάθειες δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες της ή καθυστερήσουν.
Ο πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε προχθές, Τρίτη 1/10, πως η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει μόνη της, δεδομένης της έλλειψης προόδου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πιο άμεση ένδειξη που έχει δώσει μέχρι σήμερα για μια στρατιωτική εισβολή.
Στη σημερινή του συνέντευξη ο Cavusoglu είπε πως η Τουρκία δεν έχει δει ειλικρίνεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Νομίζουμε πως η τρέχουσα διαδικασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας οδηγήσει στο σημείο που επιθυμούμε.
Οι πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο το αποδεικνύουν», δήλωσε στο A Haber.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί για μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της πολιτικής για τη Συρία και της απειλής κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα.
Ενώ οι διπλωμάτες, οι αναλυτές και το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία λένε πως η Άγκυρα δεν θα θελήσει να προκαλέσει οργή στην Ουάσινγκτον με μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, η Τουρκία πιέζει προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες (για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας).
Στρατεύματα των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα έξι κοινές αεροπορικές αποστολές πάνω από τη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία και δύο χερσαίες περιπολίες, αλλά η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η μονομερής δράση δεν θα εξυπηρετούσε την ασφάλεια ούτε τα συμφέροντα της χώρας.
Ο Cavusoglu επανέλαβε την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι είναι έτοιμη για μια επίθεση: «Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εκκαθαρίσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί», είπε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης