Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων - Στο +0,82% από -0,50% ο S&P 500

tags :
Αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων - Στο +0,82% από -0,50% ο S&P 500
Τα οικονομικά στοιχεία αφήνουν περιθώριο νέων μειώσεων στα επιτόκια από τη Fed
Συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων ήταν η σημερινή (03/10) στη Wall Street, καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη ISM υπηρεσιών, για να ανακάμψουν, όμως και τελικά να κλείσουν με θετικό πρόσημο.
Αιτία της ανάκαμψης, σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι τα νέα αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, ενισχύουν περαιτέρω τις εκτιμήσεις για μία νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed, γεγονός που αποτελεί θετική είδηση για τις μετοχές.

Πάντως οι επενδυτές ανά την υφήλιο δεν σταματούν να  ανησυχούν για ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση, επηρεαζόμενοι από την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ιδίως μετά τα στοιχεία για τον δείκτη μεταποίησης, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετίας, αλλά και τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών που βρίσκονται σε χαμηλό τριών ετών.
Εν τω μεταξύ, αποθαρρυντικά λειτούργησαν για τις αγορές και τα χθεσινά (2/10) στοιχεία για την απασχόληση, καθώς δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο.
Αρνητικά έχουν επιδράσει στις αγορές εξάλλου, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το Brexit, παρά το σχέδιο του πρωθυπουργού Johnson που δημοσιεύθηκε χθες, αλλά και οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Εκτιμητές και αναλυτές προειδοποιούν για επικείμενη παγκόσμια ύφεση.
Σοκ έχει προκαλέσει η πρωτοφανής βουτιά 800 μονάδων σε διάστημα δύο ημερών του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones στη Wall Street, με τους περισσότερους αναλυτές να προειδοποιούν την Ευρώπη για κραχ, εάν η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακωθεί.
Η πτώση στον Dow ακολούθησε τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τις προσλήψεις στις ΗΠΑ.
Η ανησυχία για τα αρνητικά προειδοποιητικά σημάδια σχετικά με την αμερικανική οικονομία, ενίσχυσαν το ήδη αρνητικό κλίμα, εν μέσω της έρευνας για πιθανή παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, σύμφωνα με το CNBC.
Πριν τον Οκτώβριο και την έναρξη του δ΄τριμήνου, οι δείκτες είχαν πλησιάσει σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ωστόσο, το τελευταίο διήμερο η Wall έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Οι απώλειες του Dow ανήλθαν σε 838 μονάδες μέσα σε διάστημα δύο ημερών, ενώ από την αρχή του δ΄τριμήνου έχει σημειώσει πτώση 3,1%.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,47% στις 26.205 μονάδες.
Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει είχε +0,82% στις 2.911 μονάδες.
Ο τεχνολογικος δείκτης Nasdaq κινήθηκε +1,12% υψηλότερα στις 7.872 μονάδες.
Image
Η αδύναμη μεταποίηση προκάλεσε ανησυχία για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας στην οικονομία. Από τις αρχές του 2018 οι δύο χώρες έχουν επιβάλει εκατέρωθεν δασμούς, επιβαρύνοντας το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα. Πάντως μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αντιπροσωπείες από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο πρόκειται να συναντηθούν για να αρχίσουν εκ νέου τις συνομιλίες.
Εν τω μεταξύ χθες (2/10) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έδωσε το «πράσινο» φως στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.
Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να απαντήσει «με κυρώσεις» αν οι ΗΠΑ απορρίψουν τον συμββασμό της Ευρώπης για την εμπορική διαμάχη με την Airbus.
Ήδη Κομισιόν αλλά και Γαλλία ξεκαθαρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση Trump προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα μέτρα, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες έντονης αναταραχής στις αγορές.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, όπου παρά τις δεδηλωμένες καλές προθέσεις για διαπραγματεύσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς όλα παραμένουν ως έχουν, ένας νέος εμπορικός πόλεμος θα πλήξει κατάφορα αγορές και οικονομίες.
Σε περίπτωση, δε, που ξεσπάσει –και όπως όλα δείχνουν οι πιθανότητες είναι κάτι παραπάνω από υψηλές- θα φθάσει σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να έχει υποχωρήσει σημαντικά και τον τομέα – κλειδί της μεταποίησης να βουλιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία ακόμη ένδειξη για πιθανή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι δείκτες ISM μεταποίησης και υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 2019, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ύφεσης.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,6 μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στις 55,3 μονάδες.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο για τον συγκεκριμένο δείκτη από τον Αύγουστο του 2016.
Παράλληλα ο δείκτης ISM μεταποίησης αποδυναμώθηκε στις 47,8 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2009.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Σταθεροποίηση των αγορών στην Ευρώπη πλην Λονδίνου

Σταθεροποιήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα 3/10, μετά το χθεσινό παγκόσμιο sell off. Παρ' όλα αυτά ο FTSE του Λονδίνου εξακολουθεί να κινείται χαμηλά.
Οι ευρωαγορές κατάφεραν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος της Τετάρτης (2/10), ακόμα και όταν τα χαμηλά οικονομικά στοιχεία σε μεταποίηση και υπηρεσίες επιδείνωσαν τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες μετά την επιβολή αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά αγαθά.
Πιο συγκεκριμένα ο FTSE του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες -0,63% στις 7.077,64 μονάδες.
Image
Ο CAC του Παρισιού σημείωσε άνοδο +0,30% στις 5.438,77 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με οριακά κέρδη +0,06% στις 21.311,51 μονάδες.
Image
Ο δείκτης IBEX 35 της Μαδρίτης υποχώρησε -0,09% στις 8.904 μονάδες.
Image
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX κατέγραψε οριακές μεταβολές -0,02% στις 377,46 μονάδες.
Οι ευρωαγορές υπέστησαν πιέσεις εξαιτίας των αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Χθες, 2/10, με απόφασή του, ο ΠΟΕ έδωσε το πράσινο φως στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά 7,5 δισεκ. δολαρίων, κρίνοντας ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις που χορήγησαν στην εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων Airbus οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom, σε δήλωσή της χαρακτήρισε την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ ως «κοντόφθαλμη και αντιπαραγωγική».
Από πλευράς Γαλλίας ο υπουργός Οικονομικών Le Maire δήλωσε «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η καλύτερη λύση είναι να υπάρξει ένας φιλικός συμβιβασμός στη διένεξη Boeing Airbus και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει δασμούς στις ΗΠΑ το επόμενο έτος».
Χαρακτήρισε δε ως πολιτικό και οικονομικό λάθος την απόφαση ΠΟΕ.
Οι αγορές επηρεάστηκαν από τα στοιχεία μεταποίησης, υπηρεσιών αλλά και της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ ήταν άκρως απογοητευτικά.
Στο μέτωπο του Brexit δε, οι αντιδράσεις για το σχέδιο Johnson ήταν πολύ επιφυλακτικές. Βρετανοί, Ιρλανδοί αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εμφανίζονται δύσπιστοι για το κατά πόσον είναι εφαρμόσιμο ένα τέτοιο σχέδιο. Το Brexit είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου, «με ή χωρίς συμφωνία», κατά τον Boris Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης