Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Περισσότεροι από 250 πρόσφυγες έφτασαν σήμερα (3/10) σε Σύμη και Λέσβο - Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος

Περισσότεροι από 250 πρόσφυγες έφτασαν σήμερα (3/10) σε Σύμη και Λέσβο - Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα συναντηθεί στην Τουρκία με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Suleyman Soylu
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά με την Τουρκία να έχει ανοίξει τις πύλες (όπως πολλές φορές έχει «προειδοποιήσει» και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan) προκειμένου να «πιέσει» την ΕΕ για νέα χρηματική βοήθεια.
Μόνο σήμερα (3/10/2019) το πρωί έφτασαν στη Λέσβο και στη Σύμη περίπου 250 μετανάστες κάνοντας ακόμα ασφυκτική την κατάσταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για νέα χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία, θέμα που αναμένεται να τεθεί και στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα μέσα Οκτωβρίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Suleyman Soylu.

Οι προσφυγικές ροές 

Μέσα σε δύο ημέρες έφτασαν στη Σύμη βάρκες με 110 μετανάστες. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (2/10/2019) έφτασαν 60 άτομα και σήμερα (3/10/2019) το πρωί ακόμη 50.
Την ίδια ώρα περίπου 200 μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο.
Η βάρκα λίγο πριν βγει στη στεριά ξεφούσκωσε ή κάποιος από τους επιβαίνοντες την τρύπησε.
Οι μετανάστες βγήκαν στη στεριά όπου τους παραλαμβάνουν εκπρόσωποι ΜΚΟ προκειμένου να τους μεταφέρουν στις δομές φιλοξενίας.
Σημειώνεται ότι χθες έφθασαν στη Λέσβο σχεδόν 180 μετανάστες.

Οι επαφές Κουμουτσάκου στην Τουρκία 

Ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί σήμερα (3/10/2019) στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Suleyman Soylu.
Οι μεταναστευτικές ροές τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν τρομερή αύξηση, καθώς όπως είπε ο κ.Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωση των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, μπορεί η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να συγκράτησε τις ροές την περίοδο 2016 - 2017 ωστόσο από το 2018 παρατηρείται «θεαματική αύξηση» που μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου είναι της τάξης του 200%.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος 45.600 πρόσφυγες – μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από όλη τη Μεσόγειο.

Handelsblatt: Πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία για πρόσφυγες

Με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της νέας αύξησης στον αριθμό των αφίξεων και λίγο πριν την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer, σε Τουρκία και Ελλάδα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Christophe Castaner και τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Handelsblatt διερωτάται «Απειλείται το Αιγαίο με το ξέσπασμα μιας νέας προσφυγικής κρίσης;» και «καταρρέει η προσφυγική συμφωνία;».
Όπως σημειώνει «ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer έχει σημάνει συναγερμό.
Μιλά για αυξανόμενη "μεταναστευτική πίεση" που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με μια "ευρωπαϊκή λύση" (…)
Στο παρασκήνιο γίνονται ήδη συζητήσεις για νέα χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handesblatt κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Οκτωβρίου θα τεθεί το θέμα.
Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σιωπά για τις λεπτομέρειες.
Ο Seehofer δεν θέλει πριν από το ταξίδι του να καλλιεργήσει προσδοκίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης