Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Wall και εμπορικών εντάσεων - Στο -2,01% και τις 21.341,74 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Wall και εμπορικών εντάσεων - Στο -2,01% και τις 21.341,74 μονάδες ο Nikkei
Οι αγορές στη Νότια Κορέα και την ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορέ της Ασίας, στον απόηχο τόσο της νέας πτώσης που σημειώθηκε στη Wall Street, όσο και της ανακοίνωσης των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε μα απώλειες της τάξεως του -2,01% στις 21.341,74 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Fast Retailing υποχώρησαν κατά -2,02% και -3,89% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Toyote σημείωσε πτώση της τάξεως του -2,47%.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -2,21% στις 6.493 μονάδες, με τη μετοχή της Westpac Banking να καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,43%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,66% και τις 10.875,91 μονάδες.
Ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη έκλεισε στο -0,62% και τις 3.084,08 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο -0,41% και τις 6.030,66 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπια άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 26.093 μονάδες, ενώ οι αγορές στη Νότια Κορέα και την ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street καταγράφουν τη χειρότερη έναρξη τριμήνου από το 2008, μετά τα στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μεταποιητική παραγωγή της χώρας, τα οποία δείχνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει αρχίσει να επηρεάζει την αμερικανική οικονομία.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι σχεδιάζει την επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ συνολικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.
Επιπλέον, χθες (2/10) σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού των επενδυτών οι οποίοι εκτιμούν ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της, προκειμένου να προστέψει την αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις επιπτώσης του εμπορικού πολέμου.
Πλέον, το 75% των επεδνυτών εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 29 Οκτωβρίου, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων που έχει πραγματοποιήσει η Fed από το 2008.
Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, στον απόηχο της ανόδου που σημειώθηκε στα αποθέματα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προκαταρκιτκές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για νέα πτώση.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,35% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 57,49 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει ήπια πτώση της τάξεως του -0,11% στα 52,58 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 1,57 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 230 χιλ. βαρέλια για την ίδια εβδομάδα, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο της τάξεως των 450 χιλ. βαρελιών, ενώ αντίθετα τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τι εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς ο επόμενος γύρος συνομλιών αναμένεται να ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία μπορεί να έρθει νωρίτερα απ' ό,τι νομίζει ο κόσμος, μετά τη συμφωνία της Κίνας να προχωρήσει σε μαζική αγορά αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης