Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνεχείς επαφές Σταϊκούρα, Ζαββού με τραπεζίτες για την μορφοποίηση του νόμου του APS – Οι τιτλοποιήσεις θα κοστίσουν 4-4,5 δισ σε κεφάλαια

Συνεχείς επαφές Σταϊκούρα, Ζαββού με τραπεζίτες για την μορφοποίηση του νόμου του APS – Οι τιτλοποιήσεις θα κοστίσουν 4-4,5 δισ σε κεφάλαια
Για τα 30 δισεκ. NPEs εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό κόστος θα ανέλθει στα 4 δισεκ. με 4,5 δισεκ. μαζί με τα 1,3 δισεκ. της Eurobank.
(upd5)Στις 20:00 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επίκεντρο το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Στην συνάντηση οι τραπεζίτες παρουσίασαν τις θέσεις τους - που δεν ήταν κοινές σε όλα τα θέματα - για το τι θεωρούν ότι πρέπει να περιλαμβάνει το APS.
Ήταν μια επικοδομητική συζήτηση αναφέρουν τραπεζικές πηγές αλλά και από το υπουργείο οικονομικών.
Το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα ο Χ. Σταικούρας ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Γ. Ζαββός υφυπουργός οικονομικών υπέυθυνος για τις τράπεζες που ήταν στην συνάντηση θα συνθέσουν τις προτάσεις των τραπεζιτών, χωρίς όμως να αποκλείνουν από το βασικό πλαίσιο που έχει προσυμφωνηθεί με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προσεχώς θα καταθέσουν τον νέο νόμο.
Να σημειωθεί ότι οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην προπαρασκευή της σύνταξης του νόμου για το APS.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Συνεχείς είναι οι επαφές και οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες για την τελική μορφοποίηση του πλαισίου νόμου που θα διέπει το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια.

Κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 3 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20.00 μμ μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών και των τραπεζιτών θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο που θα διέπει τον νόμο.
Η κυβέρνηση έχει ονομάσει το σχέδιο APS σχέδιο Ηρακλής και περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
-Θα αφορά 30 δισεκ. NPEs
-Θα τιτλοποιηθούν πρακτικά έως 30 δισεκ NPEs
-Θα εκδοθούν 3 είδη ομολόγων – senior, mezzanine και junior – όπου το κράτος θα εγγυάται στα senior bond των τραπεζών
-Τα senior bond θα είναι 9 με 10 δισεκ. συνολικού ύψους
-Το επιτόκιο θα καθορίζεται από το 5ετές CDS δηλαδή περίπου 2%
Όμως το βασικό θέμα του APS που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Ιταλικό μοντέλο είναι η τιτλοποίηση που σημαίνει έξοδος από τον ισολογισμό των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών.
Τιτλοποίηση υπό αυτή την έννοια έχει νόημα, ωστόσο ορισμένες τράπεζες υποχρεωτικά για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να διενεργήσουν νέες προβλέψεις που σημαίνει κεφαλαιακό κόστος.
Για τα 30 δισεκ. NPEs εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό κόστος θα ανέλθει στα 4 δισεκ. με 4,5 δισεκ. μαζί με τα 1,3 δισεκ. της Eurobank.
Εν τω μεταξύ και παρά τις αδυναμίες του APS είναι μακράν καλύτερο από την πρόταση της ΤτΕ που αφενός δεν μπορεί να υλοποιηθεί αφετέρου θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στα κεφάλαια και στην χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών.

Πρώτη ενημέρωση 2019-10-03 02:44:55
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης