Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Η Fed μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια ως έχουν αλλά να τα αυξήσει αργότερα

Evans (Fed): Η Fed μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια ως έχουν αλλά να τα αυξήσει αργότερα
Ο Evans υπεραμύνθηκε την πολιτική του Jerome Powell
Η Federal Reserve έχει θέσει τη νομισματική της πολιτική στο σημείο που μπορεί να πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό και να υπάρχει περιθώριο να αυξηθούν τα επιτόκια στα επόμενα έτη, εφόσον η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό πιστεύει ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans.
Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια φέτος δύο φορές, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις πλήττονται από την αύξηση των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα, από τον κίνδυνο ενός χαοτικού διαζυγίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την εξασθένιση της γερμανικής οικονομίας.
Ο Evans θεωρεί ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα βρεθεί στο 2,2% μέχρι το 2021, με την προσδοκία ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να βελτιώνεται, αφήνοντας το περιθώριο για αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed μέσα στα επόμενα χρόνια.
"Σε αυτό το περιβάλλον έχω το Federal Funds Rate λίγο πιο κοντά στο τέλος της προγνωστικής μας περιόδου", δήλωσε ο Evans σε δημοσιογράφους στην Φρακνφούρτη.
Αυτό θα άφηνε το σημείο αναφοράς "λίγο κάτω από αυτό που νομίζω ότι είναι το ουδέτερο (ποσοστό)".
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι οι πρόσφατες περικοπές των επιτοκίων αντιπροσωπεύουν μια "προσαρμογή στο μέσο του κύκλου" στην πολιτική που αποσκοπεί στη διατήρηση της επέκτασης.
Αν και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πιστεύουν ότι θα χρειαστούν ακόμα περικοπές των επιτοκίων, ο Evans υποστήριξε την άποψη του Powell.
"Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση μας έκανε να μειώσουμε τα επιτόκια της πολιτικής μας κατά 50 με 75 μονάδες βάσης κάτω από το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο και στη συνέχεια να αφήσουμε την πολιτική να παραμείνει σταθερή για κάποιο χρονικό διάστημα", υπογράμμισε.
Όπως και πολλοί από τους συναδέλφους του, τον τελευταίο καιρό τον Δεκέμβριο σκέφτηκαν ότι με την ανεργία κοντά στα 50ετή χαμηλά, η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά σε πάνω από 3% φέτος και να επιτύχει ακόμα τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Ο Evans πρότεινε επίσης ότι η άμβλυνση του πληθωρισμού κατά 2% για κάποιο χρονικό διάστημα "δεν θα ήταν πολιτικό σφάλμα" ενόψει της μείωσης των πληθωριστικών προσδοκιών από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Αποκρούοντας τις επικρίσεις του Donald Trump για την πολιτική της Federal Reserve, ο Evans τόνισα τα όρια της πολιτικής της Fed. "Η μείωση των επιτοκίων, είπε, δεν μπορεί να κάνει πολλά για να ενισχύσει το υποκείμενο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας εν μέσω του αβέβαιου και εχθρικού εμπορικού κλίματος σήμερα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης