Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια – Νίκη της διπλωματίας η Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Η Ελλάδα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια – Νίκη της διπλωματίας η Συμφωνία των Πρεσπών
Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας, παραμένουν και άλλα είπε ο κ.Τσίπρας
Την θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε πως έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας αλλά παραμένουν και άλλα.
Σε ομιλία του σε ημερίδα του Economist που διεξάγεται στα Σκόπια με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πώς διαμορφώνεται το βαλκανικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», ο κ.Τσίπρας επεσήμανε πως αυτά που πρέπει να γίνουν σχετίζονται «με τα αρχαία ελληνικά πολιτιστικά σύμβολα, την εφαρμογή της Συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούνιο για τα σχολικά βιβλία από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και την πρόοδο της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα».
«Είναι ίσως αντιφατικό αλλά η Συμφωνία αυτή - με όλους τους όρους και τα πολύπλοκα άρθρα της - επέτρεψε και επιτρέπει και σήμερα στις διμερείς μας σχέσεις να απελευθερωθούν και να αποκτήσουν μια μοναδική δυναμική.
Ασφαλώς, η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ μας.
Δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτήν την δυναμική για συνεργασία που η ίδια η Συμφωνία δημιούργησε, μεταξύ δύο γειτονικών κρατών» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμη καμπή για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Συμφωνία αφενός μεν συμβολίζει τη νίκη της διπλωματίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού της αδράνειας και της εθνικής περιχαράκωσης, αφετέρου δε επιβεβαιώνει το ίδιο το διακύβευμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που είναι η εξασφάλιση και εξάπλωση της ειρήνης και της ευημερίας, ενώ αναδεικνύει και την αξία που έχει να τολμάμε να λαμβάνουμε γενναίες προοδευτικές αποφάσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να δώσει το πράσινο φως για να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.
«Η ΕΕ οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μιας ισχυρή παγκόσμια δύναμη που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της, που μπορεί να αρχίσει να κλείνει - οριστικά πια - τις πληγές που άφησε πίσω του ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης