Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Κύπρου: Εξετάζει αρνητικά επιτόκια ή πρόσθετες χρεώσεις σε εταιρικές καταθέσεις

tags :
Τράπεζα Κύπρου: Εξετάζει αρνητικά επιτόκια ή πρόσθετες χρεώσεις σε εταιρικές καταθέσεις
Σύντομα η Τράπεζα Κύπρου θα παρουσιάσει το προσωπικό Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου
Tο ενδεχόμενο επιβολής αρνητικών επιτοκίων ή πρόσθετων χρεώσεων σε εταιρικές καταθέσεις,εξετάζει η Τράπεζα Κύπρου, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Πανίκος Νικολάου.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η τράπεζα εξετάζει μια νέα πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, κάτι που θα τη βοηθήσει να μειώσει περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια και θα σηματοδοτήσει τον τερματισμό της πορείας σμίκρυνσης του ισολογισμού της.
Σύντομα η Τράπεζα Κύπρου θα παρουσιάσει το προσωπικό Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμίσει τις θέσεις εργασίας με το νέο οικονομικό της μοντέλο και να εξορθολογήσει το κόστος της, που βρίσκεσαι υπό πίεση λόγω και των αρνητικών επιτοκίων.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου, όπως και άλλες κυπριακές τράπεζες, χρεώνονται τόκο 0,5% για την κατάθεσή της υπερβάλλουσας ρευστότητάς τους στην ΕΚΤ, που αποτελεί «τεράστιο κόστος».
Αυτό που εξετάζεται, εξήγησε, είναι είτε η επιβολή αρνητικών επιτοκίων ή άλλες χρεώσεις που να αντισταθμίζουν τη χρέωση που καταβάλλει η τράπεζα στην ΕΚΤ.
«Για μας είναι τεράστιο κόστος, οπότε, ναι, εξετάζουμε τη δυνατότητα μεταφοράς μέρους αυτού του κόστους, είτε υπό την μορφή αρνητικών επιτοκίων, είτε υπό την μορφή διαφόρων χρεώσεων, που ισοδυναμούν με τα αρνητικά επιτόκια, σε κάποια κατηγορία πελατών με ψηλές καταθέσεις, πάντοτε όμως με σεβασμό στην πλατιά βάση των πελατών της τράπεζας, που είναι οι ιδιώτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ερωτηθείς αν η χρέωση θα στοχεύει στις εταιρικές καταθέσεις ή λιανικές καταθέσεις, ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε πως «δεν σκεφτόμαστε λιανικές καταθέσεις» αλλά τις λεγόμενες wholesale (εταιρικές ή και θεσμικές) καταθέσεις.
«Σε αυτή τη φάση δεν σκεφτόμαστε να χρεώσουμε τους ιδιώτες πελάτες μας», τόνισε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης