Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην Αθήνα ο Draghi (ΕΚΤ) σήμερα 1/10 - Η Ελλάδα σε QE μόνο με investment grade – Έμμεσα κατά της μείωσης των πλεονασμάτων

tags :
Στην Αθήνα ο Draghi (ΕΚΤ) σήμερα 1/10 - Η Ελλάδα σε QE μόνο με investment grade – Έμμεσα κατά της μείωσης των πλεονασμάτων
Ο Draghi πρόσφατα υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλιστεί ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα.
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Mario Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ σήμερα 1η Οκτωβρίου με αφορμή την ανάδειξη του από την Ακαδημία Αθηνών ως ξένο μέλος της…
Να σημειωθεί ότι ο Draghi προτάθηκε από την Ακαδημία Αθηνών στις 7 Μαρτίου 2019 να γίνει μέλος της.
Ο Draghi ο οποίος αποχωρεί τέλη Οκτωβρίου 2019 καθώς αντικαθίσταται από την Lagarde ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί στις προκλήσεις της σημερινής Ευρώπης αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο Draghi θα αναφέρει για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μόνο με επιμονής τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει ανα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να επιτύχει υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα για να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα investment grade από τους οίκους αξιολόγησης δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Ο Draghi πρόσφατα υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλιστεί ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα.
Κοινώς η ΕΚΤ δεν διάκειται θετικά στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο Draghi αποχωρεί….η λάθος πολιτική μένει – Έχει στοιχήσει 24 δισ στις τράπεζες και 100 δισ σε διαφυγόντα κέρδη στα Ταμεία

Ο Draghi αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 30 Οκτωβρίου 2019 αλλά η λάθος νομισματική πολιτική παραμένει.
Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ αποχωρεί επειδή διαφωνεί με την πολιτική Draghi, την χαλαρή νομισματική πολιτική που απλά έχει επιβραδύνει την εμφάνιση των χειρότερων στην οικονομία της ευρωζώνης και έχει συντηρήσει την φούσκα των ομολόγων και μετοχών.
Η Γερμανίδα Sabine Lautenschlaeger βασικό στέλεχος της ΕΚΤ υπέβαλλε την παραίτηση της δύο χρόνια πριν λήξει η θητεία της γιατί διαφώνησε ξεκάθαρα με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, της ποσοτικής χαλάρωσης και γενικώς της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι η Sabine Lautenschlaeger θεωρείται εκ των βασικών στελεχών της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών.
Γιατί είναι όμως λάθος η πολιτική της ΕΚΤ;
1)Τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων έχουν στοιχήσει στις τράπεζες της ευρωζώνης περίπου 24 δισεκ. ευρώ έξοδα τόκων.
2)Τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα, σχεδόν 164 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικές αποδόσεις, δεν βελτίωσαν το προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών, ούτε έφεραν οι καλύτεροι όροι δανεισμού υψηλότερες βαθμολογίες ή αναβαθμίσεις.
3)Εκτιμάται με βάση επενδυτικούς οίκους ότι τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα έχουν προκαλέσει σωρευτική ζημία από διαφυγόντα κέρδη και απώλεια κεφαλαίου περίπου 100 δισεκ. ευρώ ειδικά στα pension funds τα οποία διακρατούν ομόλογα.  
4)Η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι λάθος και για ένα άλλο λόγο ίσως τον σπουδαιότερο.
Οι χώρες επαναπαύτηκαν στην ποσοτική χαλάρωση και στα μηδενικά επιτόκια και δεν έδωσαν βαρύτητα στις μεταρρυθμίσεις των οικονομιών.
Το φθηνό χρήμα που δημιούργησε η ΕΚΤ μέσω της χειραγώγησης των αγορών οδήγησε την Ευρώπη στην εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων.
5)Η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία έχει δημιουργηθεί την τρέχουσα περίοδο, τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές.
Να σημειωθεί ότι ορθώς υποστηρίζει η Deutsche bank ότι το παγκόσμιο χρέος έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών και αυτή η υπερδιόγκωση θεωρείται… ξεκάθαρα κακός οιωνός για το μέλλον.

Νέες παραινέσεις για τις κυβερνήσεις

Ο Mario Draghi αναμένεται να επαναλάβει τις παραινέσεις του για την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ μακροπρόθεσμα.
Οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες είναι «πιο επείγουσες παρά ποτέ για να αντισταθμιστεί η παγκόσμια επιβράδυνση», έχει υπογραμμίσει κατά καιρούς.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη δημοσιονομική ένωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ευρωζώνη να ανταγωνιστεί άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.
«Δεδομένης της εγγενής αδυναμίας των εθνικών κρατών σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό που έχει σημασία είναι να καταστεί η Ένωση ισχυρότερη.
Σε ορισμένους τομείς, η περαιτέρω ολοκλήρωση επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο», έχει αναφέρει ο κ. Draghi.
«Για να έχουμε μια ισχυρότερη ΟΝΕ [οικονομική και νομισματική ένωση] χρειαζόμαστε έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Είναι προφανές ότι η πολιτική συζήτηση για το ζήτημα αυτό έχει ακόμη πολύ δρόμο. Αλλά είμαι αισιόδοξος », αναφέρει ο Ιταλός τραπεζίτης.
Η παρέμβαση του Draghi - καθώς προετοιμάζεται να αποχωρήσει μετά από οκτώ χρόνια ως πρόεδρος της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου - είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω διαμάχη στη Γερμανία και στα δημοσιονομικά συντηρητικά κράτη - μέλη.
Ο Ιταλός τραπεζίτης αντιμετωπίζει ήδη έντονες αντιδράσεις μετά το πρόσφατο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

«Το νέο QE μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει πολύ»

Εννέα από τα 25 μέλη του διοικητικού της συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την αναζωογόνηση της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του νέου QE ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Ο Draghi όμως έχει τονίσει ότι οι νέες θετικές συνέπειες του QE εξακολουθούν να αντισταθμίζουν τις αρνητικές συνέπειες όπως οι διογκωμένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, για παράδειγμα, στην εμπορική ακίνητη περιουσία.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε περισσότερη κρατική στήριξη, η οποία θα αμβλύνει την επιβάρυνση για την κεντρική τράπεζα.
«Το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει πολύ καιρό αν δεν υπάρξκει καμία υποστήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική», έχει σημειώσει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης