Τελευταία Νέα
Speculator

Με μισά ενέχυρα οι τράπεζες στην Creta Farms και ο κίνδυνος απαξίωσης της εταιρίας

tags :
Με μισά ενέχυρα οι τράπεζες στην Creta Farms και ο κίνδυνος απαξίωσης της εταιρίας
Το μπλόκο στην ψήφο των βασικών μετόχων, το αλαλούμ με τη Γενική Συνέλευση της Creta Farms, τα ενέχυρα που βρίσκονται στον αέρα και ο κίνδυνος φιάσκου
Με τα μισά ενέχυρα στην Creta Farms έχουν μείνει οι τράπεζες λόγω της ολιγωρίας τους να εξασφαλίσουν τη διαδικασία πριν από την τελευταία Γενική Συνέλευση.
Ειδικότερα μπορεί μεν οι δύο βασικοί μέτοχοι (Εμμ Δομαζάκις και Κ. Δομαζάκης) να ενεχυρίασαν τα δικαιώματα ψήφου του 42% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή εν όψει της προσπάθειας εύρεσης επενδυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη.  
Ειδικότερα τέσσερις συστημικές τράπεζες με δεδομένο ότι είχαν ήδη ενέχυρο το 19% των μετοχών πλέον κατέχουν περίπου το 61% για το οποίο μάλιστα στην τελευταία σύμβαση ενεχύρου έχουν εξασφαλίσει ότι οι δύο μέτοχοι δεν έχουν καν το δικαίωμα ψήφου το οποίο θα ασκείται αποκλειστικά από τις τράπεζες.

Τα ανυπόγραφα ενέχυρα

Όμως υπάρχει άλλο ένα 20% περίπου που είναι ενεχυριασμένο χωρίς τα δικαιώματα ψήφου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ώστε να αποκτηθούν τα δικαιώματα ψήφου από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ενεχυρίασης των σημάτων και ευρεσιτεχνιών της Creta Farms καθώς οι τράπεζες βραχυκύκλωσαν μετά την τελευταία Γενική Συνέλευση της εταιρίας η οποία κατά τον κ. Κ Δομαζάκη πραγματοποιήθηκε και εξέλεξε νέο ΔΣ και κατά τον κ. Εμ Δομαζάκι διεκόπη.

Το βραχυκύκλωμα των τραπεζών

Μπροστά σε αυτό το βραχυκύκλωμα και αδυνατώντας να αποφασίσουν ποια είναι η διοίκηση της Creta Farms οι τράπεζες ανέβαλαν την υπογραφή των ενεχύρων των σημάτων γιατί κατ ουσίαν δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος είναι ο αντισυμβαλλόμενος.
Χθες σύμφωνα με πληροφορίες έλαβαν εξωδίκως από την πλευρά του κ. Κ Δομαζάκη εξώδικα με τις αποφάσεις της ΓΣ και το πρωτόκολλο κατάθεσης στο ΓΕΜΗ με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν εκ νέου και να παραπέμψουν το θέμα στις νομικές τους υπηρεσίες προκειμένου να αποφανθούν έχοντας μάλιστα πίεση καθώς οι ίδιες ευθύνονται για το ποιος ασκεί την οικονομική διαχείριση της εταιρίας μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Η απαξίωση της εταιρίας

Με αυτά τα γεγονότα το βέβαιο είναι ότι η εταιρία απαξιώνεται καθημερινά χωρίς καθόλου παραγωγή και με τις υποχρεώσεις καθώς η ενδιάμεση χρηματοδότηση δεν μπορεί να εκταμιευτεί αλλά και δεν κινούνται οι νομικές διαδικασίες για την υπαγωγή της στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δυσχεραίνεται η προσπάθεια ανάκτησης δανειακών κεφαλαίων με την εύρεση επενδυτή .
Και σε αυτό το μέτωπο όμως οι κινήσεις των τραπεζών δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς έχουν δοθεί δύο παρατάσεις στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών και η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει δεκαπέντε ημέρες.
Όμως το ερώτημα είναι πως στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί επενδυτής όταν δεν διασφαλίζονται οι συνθήκες ότι η πρόταση που θα κάνει θα υλοποιηθεί και μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς ο διαγωνισμός που τρέχει η Ernst & Young έχει χαρακτηριστικά παρωδίας.
Οι τράπεζες πάντως ισχυρίζονται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον τρεις σοβαρούς επενδυτές αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη ειδικά σε ότι αφορά στη σοβαρότητα των προτάσεων που θα υποβληθούν.
Στο σκηνικό που διαμορφώνεται ερωτηματικό αποτελεί η παρέμβαση και η θέση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος πήρε πάνω μια υπόθεση που κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης