Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι τράπεζες της ΝΑ Ασίας κινδυνεύουν από υψηλό δανεισμό

tags :
Moody's: Οι τράπεζες της ΝΑ Ασίας κινδυνεύουν από υψηλό δανεισμό
Εν μέσω εμπορικού πολέμου, επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και των γεωπολιτικών εντάσεων, μεγαλύτερο κίνδυνο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες Ινδίας – Ινδονησίας
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναφέρει σε μια νέα έκθεση του σήμερα 30/9, ότι η υψηλή εταιρική μόχλευση σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για τις τράπεζες της περιοχής, καθώς η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και η όξυνση του εμπορικού πολέμου και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις ικανότητες εξυπηρέτησης του χρέους.
Το μεγάλο μερίδιο του χρέους ανήκει σε εταιρείες με αυξημένα επίπεδα χρέους.

Τα ποσοστά των εταιρικών αδυναμιών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι χαμηλά μέχρι στιγμής, με τα χαμηλά επιτόκια και τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, αλλά οι εντεινόμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις βαρύνουν την παγκόσμια οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού εν μέσω της ήδη επιβραδυνόμενης ανάπτυξης», αναφέρει η Rebaca Tan Βοηθός Αντιπρόεδρος και Αναλύτρια της Moody's.
Τα στρες τεστ (δοκιμή ακραίων καταστάσεων) τα οποία υποθέτουν μειώσεις κατά 25% στο EBITDA - δείχνει ότι οι τράπεζες στην Ινδία και την Ινδονησία είναι πιο επιρρεπείς στην επιδείνωση της ικανότητας αποπληρωμής του εταιρικού χρέους, ακολουθούμενη από τις τράπεζες της Σιγκαπούρης της Μαλαισίας και της Κίνας», προσθέτει η Tan.
Το συνολικό εταιρικό χρέος στις 13 οικονομίες που καλύπτει η έκθεση της Moody's αυξήθηκε μόλις κατά 1% ετησίως σε όρους δολαρίου ΗΠΑ στο τέλος του 2018, που συνιστά τον πιο αργό ρυθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ωστόσο, η συνολική εταιρική μόχλευση παραμένει υψηλή σε σχέση με το ΑΕΠ σε πολλές από τις οικονομίες της περιοχής.
Επιπλέον, το χρέος που εκκρεμεί είναι πολύ συγκεντρωμένο μεταξύ των εταιρειών που κατέχουν χρέη περισσότερο από τέσσερις φορές το EBITDA, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυξανόμενων αθετήσεων, καθώς οι συνθήκες λειτουργίας εξασθενούν.
Μετριάζουν κάπως αυτούς τους κινδύνους τα ισχυρά αποθέματα που διατηρούνται από τις περισσότερες τράπεζες της Ασίας-Ειρηνικού, υπό μορφή τόσο αποθεματικών ζημιών όσο και κεφαλαίων, ώστε να αντέξουν σε μια απότομη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.
Σύμφωνα με το σενάριο stress της Moody's, οι δείκτες κεφαλαίου θα μειώνονταν κατά 1 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες στις περισσότερες οικονομίες, αφήνοντας στις τράπεζες επαρκή αποθέματα.
Μεταξύ των 13 τραπεζικών συστημάτων, οι τράπεζες Ινδίας και Ινδονησίας είναι οι πιο ευάλωτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης