Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone Institute: Πώς ο Rouhani (πρόεδρος Ιράν) εξέθεσε την ευρωπαϊκή διπλωματία

Gatestone Institute: Πώς ο Rouhani (πρόεδρος Ιράν) εξέθεσε την ευρωπαϊκή διπλωματία
Η ρητορική του Rouhani στον ΟΗΕ ήταν επιθετική προς τη Δύση
Η απόλυτη ματαιότητα των ευρωπαϊκών προσπαθειών να διατηρηθεί η πίστη με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν έχει εκτεθεί βίαια μετά την ασυμβίβαστη προσέγγιση που υιοθέτησε ο Ιρανός πρόεδρος Rouhani κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Στο πλαίσιο της ετήσιας συγκέντρωσης των παγκόσμιων δικτύων του ΟΗΕ, υπήρξαν πολλές εικασίες ότι, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στον Κόλπο σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τεχεράνης, το φόρουμ θα μπορούσε να παρέχει μια ευκαιρία για επαναφορά του διαλόγου με το Ιράν.
Γι 'αυτό το λόγο, ο Γάλλος πρόεδρος Macron προσπαθεί ιδιαίτερα να διεξάγει μια διπλωματική προσέγγιση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, στο βαθμό που πρότεινε μάλιστα ότι μια διμερής συνάντηση θα ήταν δυνατή μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του κ. Rouhani.
Η πραγματικότητα εξέθεσε τον Γάλλο πρόεδρο, την στιγμή που ο Rouhani έφτασε στην Νέα Υόρκη.

Αντί να δείξει κάποια ένδειξη ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει τη στενότητα της σχέσης της Τεχεράνης με τη Δύση και τους συμμάχους της, η προσέγγισή του ήταν ένα "όργιο" αυτό-δικαιολόγησης, στο οποίο επεδίωκε να απεικονίσει τη χώρα του ως αθώο θύμα της δυτικής επιθετικότητας αντί να αποδεχθεί, στην πραγματικότητα, το Ιράν ήταν ο πρωταρχικός υποκινητής της τελευταίας κλιμάκωσης των εντάσεων.
Ούτε η επίθεση γοητείας που εφάρμοσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, του οποίου η παρουσία στη Νέα Υόρκη ήταν αναμφισβήτητα ευχάριστη απόσπαση από τα εσωτερικά πολιτικά του δεινά, μπόρεσε να κάνει μεγάλη εντύπωση στον Rouhani.
Όταν μάλιστα ο Johnson του πρότεινε να επισκεφθεί την Γλασκώβη, στην οποία ο Rouhani σπούδασε την δεκαετία του '90, έλαβε ένα ειρωνικό γέλιο ως απάντηση. «Όπως γνωρίζετε, η Γλασκώβη είναι υπέροχη το Νοέμβριο "- μια αναφορά στο διαβόητο κρύο και υγρό κλίμα της πόλης εκείνη την εποχή του χρόνου.
Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Rouhani παρουσίασε τις ΗΠΑ και τους σύμμαχούς τους ως κακούς και το Ιράν ως αδικημένο.
Ο πρωταρχικός στόχος της επίθεσής του ήταν, χωρίς έκπληξη, οι ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι συμμετείχαν σε "ανελέητη οικονομική τρομοκρατία" μετά την απόφαση της διοίκησης του Trump να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να επιβάλει νέο κύκλο οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
"Οι πολιτικές της Ουάσιγκτον σχεδιάστηκαν για να μας στερήσουν την συμμετοχή μας στην παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο Rouhani.
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να πείσουν την Τεχεράνη να ανανεώσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, δεν υπήρξε καμία δυνατότητα να διεξαχθούν συνομιλίες μέχρι την άρση των κυρώσεων.
Κατά την άποψή του, οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στον Κόλπο, αφού η Ουάσινγκτον αύξησε τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό αίτημα του Ιρανού ηγέτη ήρθε κατά την εμφάνισή του στο Fox News, όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί την υποστήριξη του Ιράν για τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.
Ο κ. Rouhani επέμεινε ότι οι ομάδες αυτές ήταν μαχητές της ελευθερίας και όχι τρομοκράτες και συνέχισε να κάνει το γελοίο ισχυρισμό ότι «το Ιράν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες πολέμησε αδιαμφισβήτητα κατά της τρομοκρατίας» - ένας ισχυρισμός που αναμφίβολα θα προκαλέσει λίγα θλιβερά χαμόγελα στην Ιερουσαλήμ.
Εν ολίγοις, ο τόνος της ομιλίας του Ιρανού προέδρου προς τον ΟΗΕ ήταν εκείνη ενός πολιτικού που θέλει να διατηρήσει την αντιφατική στάση του ενάντια στη Δύση και όχι έναν άνθρωπο που πραγματικά αναζητά ειρήνη.
Η πραγματικότητα είναι ότι, όσο η Τεχεράνη παραμένει αφοσιωμένη στην εχθρική στάση της προς τη Δύση, δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική να έχει μια εποικοδομητική σχέση με το Ιράν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης