Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράταση έως 7 Οκτωβρίου για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία

Παράταση έως 7 Οκτωβρίου για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία
Στα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει άτυπη παράταση μέχρι τέλους του έτους εφόσον οι οφειλέτες έχουν μη βεβαιωμένες από τον ΕΦΚΑ Οφειλές
(upd) Παρατείνονται έως τις 7 Οκτωβρίου 2019 οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει  τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews.gr.
Tην παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία για όλους τους οφειλέτες μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019 ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την παράταση των 7 ημερών για τη ρύθμιση στην εφορία, από το βήμα της διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.
"Σκοπός αυτής της - μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση", αναφέρει ο κ. Βρούτσης.
"Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δις ευρώ", αναφέρει ο υπουργός.
"Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους".

Τί αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία της ρύθμισης των 120 δόσεων αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.
Μέχρι τις 27.09.2019 εντάχθηκαν στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ.
Πράγματι, η ρύθμιση των 120 δόσεων παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, όπως:
-Μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ.
-Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3%.
-Δυνατότητα σε όλα τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1.000.000 ευρώ να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέχρι 120 δόσεις, που μέχρι σήμερα συνέβαινε μόνο για τα φυσικά πρόσωπα.
-Αποδέσμευση των κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών.
-Δικαίωμα σε όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4611/2019 να υπαγάγουν τα χρέη τους στη νέα αυτή ρύθμιση και να επωφεληθούν των πιο ευνοϊκών όρων της.
-Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας.
Προκειμένου να επωφεληθούν των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων αυτής της ρύθμισης όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις και, δεδομένου ότι η σχετική πλατφόρμα άνοιξε από τις 5.9.2019, το Υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει τη χορήγηση παράτασης για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι και τη Δευτέρα 7.10.2019.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Προς επταήμερη παράταση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο διαπιστώνει πρόθεση ένταξης στη ρύθμιση περισσότερων οφειλετών.
Αν και ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για το ασφαλιστικό Νότης Μηταράκης, είχε δηλώσει στο ΒΝ ότι δεν πρόκειται να δωθεί παράταση, αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο το θέμα να τραβηχτεί πέρα από την καταληκτική ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας και η οποία δεν θα ξεπερνά το 7ημερο.
Ωστόσο στα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει άτυπη παράταση μέχρι τέλους του έτους εφόσον οι οφειλέτες έχουν μη βεβαιωμένες από τον ΕΦΚΑ Οφειλές.  
Όσον αφορά εργοδότες-οφειλέτες πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που αδυνατούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για ρύθμιση βάσει των διατάξεων του ν.4611/2019 μέχρι 30/9/2019, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλών τους στο ΚΕΑΟ αρκεί η αίτηση για προσδιορισμό της οφειλής και διαβίβασή της στο ΚΕΑΟ να υποβληθεί στον τέως Φορέα ή το ΕΤΕΑΕΠ μέχρι 30/9/2019, δεδομένου ότι η μη υποβολή της αίτησης δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.
Συνεπώς και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
Πρώτη ενημέρωση  2019-09-30 11:00:55
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης