Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,56% και τις 21.755,84 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,56% και τις 21.755,84 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,62% στις 26.115 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (30/9) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις αντιστάθμισαν τα θετικά στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα που αφορούν τον Αύγουστο του 2019.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,56% στις 21.755,84 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Toyota υποχώρησαν κατά -2,62% και -2,08% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που η μετοχή της Screen Holdings σημείωσε πτώση της τάξεως του -3,19%.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα υποχώρησε κατά -0,92% στις 2.905,19 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,08% και τις 9.446,24 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,62% στις 26.115 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,64% στις 2.063,05 μονάδες, με τις μετοχές των LG Electronics και SK Hynix να σημειώνουν άνοδο της τάξεως του +1,05% και +0,98% αντίστοιχα.
Άνοδο κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα για τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Caixin και Markit, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες, έναντι 50,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή πτώση στις 50,2 μονάδες.
Οι υποδείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή και τις συνολικές νέες παραγγελίες του κλάδου σημείωσαν αμφότεροι επέκταση, κυρίως λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές κατέγραψαν οριακή πτώση.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες παρέμεινε σχετικά υποτονική, εν μέσω ανησυχιών για τη μελλοντική κατάσταση στο εμπόριο.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -4,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ανόδου +0,7% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -3,9%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,2%, έναντι ανόδου +1,3% τον Ιούλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,5%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, οι λιανικές πωλήσεις για τον Αύγουστο του 2019 κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +2% σε ετήσια βάση, αντιστρέφοντας την πτώση του -2% που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +0,7%.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξεως του +4,8% έναντι πτώσης -2,3% προηγουμένως και έναντι εκτιμήσεων στο +2,4%.
Τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον εξετάζει περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα, έχουν επαναφέρει τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, δύο εβδομάδες πριν από τον 13ο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Η κινεζική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο αντιπρόεδρος της χώρας Liu He, αναμένεται να βρεθεί στην Ουάσιγκτον στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων μετά τον Ιούλιο.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμός αξιωματούχος της Κίνας στην Associated Press, «οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μία λύση μέσω του ισότιμου διαλόγου, σύμφωνα με τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους».
Η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές εντάσεις έχει προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο των εμπορικών πρακτικών στην αμερικανική οικονομία και την ανάπτυξη των εταιρειών.
Οριακές απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον αντισταθμίζουν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συβμόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,11% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,97 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,05% στα 55,88 δολ. ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πετρέλαιο είχε καταγράψει άνοδο, μετά τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου, Hassan Rouhani, ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Donald Trump, πρότεινε στο Ιράν πλήρη άρση των κυρώσεων, με αντάλλαγμα την επανέναρξη των συνομιλιών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευρκίνισε διέψευσε αργότερα τις σχετικές δηλώσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμία τέτοια συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης