Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι τρείς (Συν)έργειες κράτους – Ασφαλιστικών εταιριών που ανέδειξε το 21ο Συνέδριο στην Ύδρα

Οι τρείς (Συν)έργειες κράτους – Ασφαλιστικών εταιριών που ανέδειξε το 21ο Συνέδριο στην Ύδρα
Οι εργασίες του 21ου συνεδρίου ασφαλιστών – αντασφαλιστών στην Ύδρα
Σε τρείς θετικές παραμέτρους μπορεί κανείς να συνοψίσει το αποτέλεσμα των εργασιών του 21ου συνεδρίου ασφαλιστών – αντασφαλιστών στην Ύδρα:
1. Στην παρουσία για πρώτη φορά κυβερνητικού παράγοντα (Ν. Μηταράκης) στις εργασίες του συνεδρίου και στην απόφαση για συνέργια κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών στον 2ο και 3ο πυλώνα ασφάλισης
2.  Στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών, όπου το κράτος «ακούει» τις προτάσεις των ασφαλιστικών εταιριών.
3.  Στην χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τις πρόσθετες ασφαλίσεις, χωρίς προς το παρόν να είναι ξεκάθαρο το μέγεθος.
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι «είμαστε αξιόπιστοι μετά την κρίση, είμαστε κεφαλαιοποιημένοι και προσαρμοσμένοι στους νέους αυστηρούς κανονισμούς και τις οδηγίες. Γι’ αυτό και η πολιτεία μας επιλέγει να συμμετάσχουμε στο νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων».
Προκειμένου να αναδείξει την αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιριών ο κ. Σαρρηγεωργίου επικαλέστηκε την περίοδο της κρίσης και τις εταιρίες, οι οποίες στήριξαν «βάζοντας λεφτά τρείς φορές από ίδια κεφάλαια».
Για τις φυσικές καταστροφές, η  σύμπραξη πολιτείας - ιδιωτικού τομέα για την ασφάλιση των σπιτιών έναντι σεισμού με χαμηλό ασφάλιστρο είναι η πρώτη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή και των δήμων - περιφερειών προκειμένου να μην επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος της καταστροφής.
Όπως υπολογίζεται θα έπρεπε να γίνει συμβόλαιο 9.5 δισ. για να καλυφθούν όλα τα σπίτια της Ελλάδος έναντι σεισμού ενώ στην πραγματικότητα το κόστος της ασφάλισης δεν ξεπερνά τα 2.5 δισ.
Ακόμα και στη σεισμογενή Καλιφόρνια, είναι ασφαλισμένο μόνο το 15% των σπιτιών», τόνισε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, συμπληρώνοντας με αφορμή το κραχ της Thomas Cook ότι και σ΄αυτήν την περίπτωση ήταν ασφαλισμένα ελάχιστα ξενοδοχεία έναντι πιστώσεων.
Στον κλάδο Υγείας, οι  συμπράξεις κρατικών νοσοκομείων ασφαλιστικών εταιριών, ένας διάλογος που είχε ανοίξει το 2008 δεν περπάτησε. 
Επίσης, οι εκπρόσωποι της Ένωσης τόνισαν ότι με αφορμή τη συμμετοχή των εταιριών ως παρόχων στο νέο μοντέλο επικουρικής, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα με επίκεντρο το εφάπαξ και την υγεία που να απευθύνονται στις ηλικίες άνω των 65.
Η γενική διευθύντρια της Ένωσης Μαργαρίτα Αντωνάκη, η οποία μετέχει και στην επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας για τις επικουρικές συντάξεις, ανέφερε ότι οι ασφαλιστικές έχουν προσαρμοστεί με μεγάλο κόστος στο νομοθετικό τσουνάμι για την προστασία του καταναλωτή και ότι θα μπορούσε να διδάσκεται από την σχολική ηλικία η ανάγκη δημιουργίας ασφαλιστικής συνείδησης για να αλλάξουν στο μέλλον τα δεδομένα που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η πιο υποασφαλισμένη χώρα της Ευρώπης (ασφάλιστρα 368 ευρώ ανά κεφαλή έναντι 2.308 ευρώ στην Ευρώπη).
Ειδικότερα όσον αφορά στη δαπάνη για την υγεία, ο Έλληνας πληρώνει 9 δισ. ευρώ από την τσέπη του,  άλλα 5.5 δισ. καταβάλλει το κράτος ενώ 500 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται από την ασφαλιστική αγορά.
Στον κλάδο των αυτοκινήτων,  αναφέρθηκε, οι έλεγχοι έφεραν αποτέλεσμα, αφού τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα από 927.000 το 2016, μειώθηκαν σε 427.000 το 2019. Για το θέμα αυτό οι ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν την θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη των ανασφάλιστων, όπως τον περιοδικό έλεγχο, (πχ κάθε 2μηνο κλπ) και το ύψος των προστίμων μετά τις διασταυρώσεις που πλέον είναι εφικτές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης