Τέλος χρόνου για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και 120 δόσεις – Σύσκεψη σήμερα 30/9 με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την παράταση

Τέλος χρόνου για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και 120 δόσεις – Σύσκεψη σήμερα 30/9 με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την παράταση
Για τις 120 δόσεις, αυτό που θα συναποφασίσουν οι δύο πλευρές είναι εάν θα παραταθεί η ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση, η οποία λήγει σήμερα το βράδυ

Με ένα βαρύ λογαριασμό κλείνει ο Σεπτέμβριος για εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φετινού  ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.
Όσοι μάλιστα, έχουν ρυθμίσει προηγούμενες οφειλές με βάση τις ρυθμίσεις που τρέχουν (πάγια ρύθμιση, 120 δόσεις, 100 δόσεις) καλούνται να πληρώσουν και τις σχετικές δόσεις.
Μόνο από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα έρθουν στα ταμεία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου υπερβαίνει τα 6,7 δισ. ευρώ.
Συγχρόνως σήμερα αποφασίζεται σε σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η τύχη της ρύθμισης των 120 δόσεων αλλά και η νέα πάγια ρύθμιση.
Για τις 120 δόσεις, αυτό που θα συναποφασίσουν οι δύο πλευρές είναι εάν θα παραταθεί η ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση, η οποία λήγει σήμερα το βράδυ.
Αν και υπάρχουν εισηγήσεις που υποστηρίζουν να κλείσει το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν να παραταθεί για λίγες μέρες η διαδικασία ώστε να προλάβουν και  όσοι το αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα. Το επικρατέστερο σενάριο, προβλέπει:

1. Να δοθεί παράταση 5 ημερών για τους οφειλέτες που είχαν υπαχθεί αρχικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θέλουν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

2. Να δοθεί παράταση 15 ημερών για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση υπαγωγής στις νέες 120 δόσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο πρόγραμμα των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί 351.128 φορολογούμενοι – οφειλέτες με το συνολικό ποσό των αιτήσεων που έχουν επικυρωθεί να αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ (2.993.315.888 ευρώ) ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί 309,66 εκατ. ευρώ.
Από τα 2,9 δισ. ευρώ, 2,2 δισ. ευρώ είναι κεφάλαιο και 789,19 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις.
Από τις  αιτήσεις που έχουν επικυρωθεί (έχει πληρωθεί η πρώτη δόση) οι  95.000 είναι νέες που υποβλήθηκαν μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στη ρύθμιση με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να φθάνει το 1,1 δις. ευρώ.

Ειδικότερα σήμερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

-  Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ 2019:
Μπορεί ο φετινός λογαριασμός του φόρου ακινήτων να είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι αλλά δεν παύει να παραμένει μια δύσκολη φορολογική υποχρέωση.
Τουλάχιστον 515 εκατ. ευρώ  θα πρέπει να βάλει σήμερα στα ταμεία του το Δημόσιο από το φετινό ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Περίπου 700.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν το φόρο σε μια μόνο δόση καθώς το ποσό του ΕΝΦΙΑ δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ.
Για 224.677 ιδιοκτήτες ο φόρος κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ και πληρώνεται σε δυο μηνιαίες δόσεις, για 203.514 η εκκαθάριση έδειξε φόρο 30- 40 ευρώ ο οποίος εξοφλείται  σε 3 μηνιαίες δόσεις, για 191.333 φορολογούμενους που επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ από 40 έως 50 ευρώ ο φόρος είναι δυνατόν να καταβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις.
Πάνω από 50 ευρώ πληρώνουν σχεδόν 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων  οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε  5 μηνιαίες δόσεις.
Πάντως μεγάλος αριθμός φορολογούμενων με μικροποσά ΕΝΦΙΑ πληρώνει το φόρο εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης, δηλαδή μέχρι σήμερα, προκειμένου να ξεμπερδεύει από αυτή την εκκρεμότητα.

-  Δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος: Φόρο  που υπερβαίνει συνολικά το 1 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.
Φέτος το εκκαθαριστικό σημείωμα ήταν χρεωστικό για 3.072.609 φορολογούμενους. 
Η επόμενη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS