Τελευταία Νέα
Speculator

Φρένο στην κερδοσκοπία κατά των ελληνικών τραπεζών μετά την Oceanwood και άλλα funds σχεδιάζουν μείωση short

Φρένο στην κερδοσκοπία κατά των ελληνικών τραπεζών μετά την Oceanwood και άλλα funds σχεδιάζουν μείωση short
Τα αποτελέσματα από τις short αυτές θέσεις υπήρξαν μάλλον πολύ αρνητικά για τα funds που τις λάμβαναν και έτσι το ένα μετά το άλλο δείχνει να οδηγούνται και να αποφασίζουν διακοπή της δραστηριότητάς τους
Αλλαγή του σκηνικού αναμένουν οι εισηγμένες εταιρίες και κυρίως οι τράπεζες καθώς φαίνεται πως τα funds που ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης τις μετοχές τους ήρθε η ώρα να πάψουν να το πράττουν.
Τα αποτελέσματα από τις short αυτές θέσεις υπήρξαν μάλλον πολύ αρνητικά για τα funds που τις λάμβαναν και έτσι το ένα μετά το άλλο δείχνει να οδηγούνται και να αποφασίζουν διακοπή της δραστηριότητάς τους ή πιο σωστά του συγκεκριμένου βραχίονα της δραστηριότητάς τους.
Λόγω των χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών χρειάστηκε ποσό όχι υψηλότερο από 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να διενεργηθεί μια απίστευτη ζημιά στις ελληνικές  τράπεζες και τους μετόχους τους από τα μέσα του 2016.
Στη φάση διακοπής λοιπόν των εργασιών τους βρίσκονται τα funds που σορτάρουν ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ηδη η Oceanwood Capital Management προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις ενώ στην αγορά λένε πως  οι κακές επιδόσεις θα οδηγήσουν σύντομα σε αντίστοιχη διαδρομή(σ.σ. διακοπής δηλαδή της συγκεκριμένης δραστηριότητας)και το αντίστοιχο fund της Landsowne.
Η Oceanwood Capital Management προέβη σε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα βάση της οποίας  τερματίζει τη λειτουργία ενός αμοιβαίου της  αντιστάθμισης κινδύνου επικεντρωμένο στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά αποθέματα μετά από μείωση των επιδόσεων, σύμφωνα με τα άτομα που έχουν γνώση του σχεδίου.
Πρόκειται για ένα fund που όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές σύμφωνα με σοβαρότητες ενδείξεις το προγούμενο χρονικό διάστημα, λάμβανε εκ συστήματος θέσεις  short σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ των οποίων και στις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα αυτές να πιέζονται αισθητά λόγω και της χαμηλής τους κεφαλαιοποίησης.
Το στοίχημα όμως φαίνεται πως δεν  απέδωσε  στην Oceanwood με αποτέλεσμα να κλείσει τις θέσεις της και το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στο σύνολό του.
Αντίστοιχα το στόχο της δε φαίνεται να πετυχαίνει ούτε η Landsowne και έτσι η πεποίθηση πως τα σορταρίσματα θα διακοπούν αποτελεί μάλλον ορθή πεποίθηση.
 Σε ότι αφορά την Oceanwood εταιρεία που ιδρύθηκε από τον πρώην εκτελεστικό της Tudor Investment Corp., Christopher Gate, δεν έχει ορίσει ακριβή ημερομηνία για το κλείσιμο του Oceanwood European Financial Select Opportunities Fund, δήλωσε κάποια πηγή. Το ταμείο διέθετε περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση από τον Ιούνιο, σύμφωνα με ένα επενδυτικό έγγραφο που είδε το Bloombergτο οποίο μετέδωσε την είδηση. Έχει διαχειριστεί 220 εκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά του, δήλωσε η πηγή η οποία  ζήτησε να μην εντοπιστεί επειδή οι πληροφορίες είναι περιεχομένου ιδιωτικού.
O τρίτος οίκος που πίεσε έντονα τις ελληνικές μετοχές και κυρίως αυτές των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η Marshall Wace.
Oπως εξηγούν στο Bankingnews τραπεζικές πηγές  οι χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελέσαν ένα ελκυστικό υπόβαθρο για τους παραπάνω επενδυτές να ποντάρουν σε άγρια σορταρίσματα που είχαν ως αποτέλεσμα να κατρακυλίσουν έντονα οι χρηματιστηριακές αξίες.
Η αλλαγή ωστόσο σκηνικού στην ελληνική οικονομία αλλά και στα πιστωτικά ιδρύματα μετέβαλε τα δεδομένα.
Στην παρούσα φάση η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων μετά από ράλι που πραγματοποίησαν από τις αρχές του έτους είναι διαμορφωμένη σε κάτω από 10 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα με βάση την 29η Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 9,817 δισ. ευρώ (παραμένει δηλαδή πολύ χαμηλά σε σχέση με τα επίπεδά της προ της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης) .
Στα 1,33 δισ. ευρώ είναι η κεφαλαιοποίηση της  Τράπεζας Πειραιώς, στα 2,64 δισ. ευρώ βρίσκεται η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank, στα  3,297 δισ. ευρώ  βρίσκεται εκείνη της Eurobank ενώ της ΕΤΕ  διαμορφώνεται στα 2,55 δισ. ευρώ.
Στις αρχές του έτους η Τράπεζα Πειραιώς είχε κεφαλαιοποίηση μόλις 249 εκατ. ευρώ, η Εθνική στα 915 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 1,343 δισ. ευρώ και η Eurobank 1,224 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης