Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θωμάς (υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θα δοθούν στους ενεργειακούς δήμους οι οφειλές της ΔΕΗ

Θωμάς (υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θα δοθούν στους ενεργειακούς δήμους οι οφειλές της ΔΕΗ
Περιοδεία του Γεράσιμου Θωμά στο ορυχείο του Νοτίου πεδίου της ΔΕΗ
Περιοδεία στο ορυχείο του Νοτίου πεδίου της ΔΕΗ πραγματοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες στο υπουργείο και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία οι οφειλές της επιχείρησης από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης (ΤΠΑ).
Πρόκειται για οφειλές της ΔΕΗ από το 2014 στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας που φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ.
Ο υφυπουργός κατά τη σημερινή του περιοδεία υπογράμμισε πως «είμαι εδώ για να δω από κοντά τους εργαζόμενους, τις δεξιότητες που διαθέτουν στο χειρισμό γιγάντιου και ξεχωριστού μηχανολογικού εξοπλισμού, που δουλεύουν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, με ήλιο, σκόνη ή και χιόνι», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος της περιοδείας θα συναντηθεί και με το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό «που είναι για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μια πηγή πλούτου». «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλουμε το σχέδιο που ετοιμάζουμε για την επόμενη ημέρα της περιοχής, να έχει αυτήν την παράμετρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχουν στο σχεδιασμό που έχει ήδη ξεκινήσει όλοι οι φορείς της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, «ώστε να φτιάξουμε ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».
Κατά την επίσκεψη του στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, ο Γεράσιμος Θωμάς ανέβηκε στον γιγάντιο εκσκαφέα εξόρυξης αγόνων, μπήκε στο θάλαμο του χειριστή και συνομίλησε μαζί του, έδωσε από τον ασύρματο το σύνθημα για να πραγματοποιηθεί μια ελεγχόμενη ανατίναξη βράχων, ενώ  μίλησε και με τους χειριστές των γιγάντιων φορτηγών Τάμπερ, που μεταφέρουν σε κάθε δρομολόγιο 160 τόνους χωμάτων.
Ακόμη, ενδιαφέρθηκε και για τις περιβαλλοντικές δράσεις της εταιρείας, επισκέφθηκε εκτάσεις που έχουν αποκατασταθεί και σήμερα είναι δάση ή  καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ δοκίμασε τα μήλα από το πρότυπο οπωρώνα που διαθέτει η επιχείρηση, του οποίου η παραγωγή του μοιράζεται σε ιδρύματα, νοσοκομεία και κοινωνικά παντοπωλεία.
Στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου ο διευθυντής της Λιγνιτικής εκμετάλλευσης Κ. Μαχτής απευθυνόμενος στον κ. Γ. Θωμά ανέφερε ότι «η ΔΕΗ έχει δαπανήσει χρήματα και έχει ήδη προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων που διαθέτουν συνολικό κοίτασμα λιγνίτη 160 εκατ. τόνων, το οποίο επαρκεί για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έως το 2040».
Πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει απαλλοτριώσεις του οικισμού της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής που θα τροφοδοτήσουν με λιγνίτη τα επόμενα χρονιά τη λειτουργία της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας».
Επιπλέον, ο Γεράσιμος Θωμάς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας, που θα κοστίσει 1,386 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2021, έδειξε ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές καινοτομίες και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την εκπομπή αέριων ρύπων, ενώ  επισκέφθηκε και τον λέβητα της μονάδας στα 30 μέτρα ύψους και συνομίλησε με το εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται στον τομέα των συγκολλήσεων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον διευθυντή παραγωγής Δ. Μετικάνη, έχουν εκταμιευθεί από τη ΔΕΗ προς την ανάδοχο εταιρεία 1,071 δισ. ευρώ.
Το έργο, για το οποίο απασχολούνται 1.800 εργαζόμενοι και μετέχουν στην κατασκευή ως υπεργολάβοι 100 εργολαβικές εταιρείες από τη Δυτική Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα συμβάλει στο ενεργειακό σύστημα της χώρας με 660 ηλεκτρικά MW και 130 θερμικά MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.
 Η εν λόγω μονάδα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστικού έργου, έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί 7.000 ώρες το χρόνο για τα επόμενα 40χρονια.
Ακόμη, ο υφυπουργός προσερχόμενος αργά το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς, συνομίλησε με μια ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν έξω από την πύλη του εργοστασίου, ενώ αυτή την ώρα συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ και άλλων σωματείων της ΔΕΗ, που διεξάγεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς.
Σημειώνεται ότι τον υφυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ.  Κανάκης, η Όλγα Κουρίδου και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, όπως επίσης και  οι βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης της ΝΔ και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης.
Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός ξεκίνησε την Παρασκευή 27/9 την τριήμερη περιοδεία του στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Αύριο, Κυριακή 29/9, ο Γ. Θωμάς θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις μιας καινοτόμας επιχείρησης, της B&T Composites.
Η περιοδεία του Γεράσιμου Θωμά θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στις φυσικές πήγες του Ξινού Νερού Φλώρινας  και το κτίριο του ΕΚΕΤΑ που βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης