Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ξένοι οίκοι βλέπουν ότι… δεν βγαίνει ο λογαριασμός στις τράπεζες – Προβλέπουν συγχωνεύσεις με αυξήσεις κεφαλαίου με διττό στόχο

Οι ξένοι οίκοι βλέπουν ότι… δεν βγαίνει ο λογαριασμός στις τράπεζες – Προβλέπουν συγχωνεύσεις με αυξήσεις κεφαλαίου με διττό στόχο
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προελκύσουν επενδυτές λέγοντας π.χ. ότι θα μειώσουν τα προβληματικά δάνεια.... χρειάζονται ένα σοβαρό equity story να παρουσιάσουν
Οι ξένοι οίκοι δεν ασπάζονται την αισιοδοξία που ενίοτε προβάλλεται για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Επενδυτικοί οίκοι όπως η Bank of New York Mellon, η Alvarez and Marsal και η Franklin Templeton εκφράζουν μια ρηξικέλευθη άποψη.  
Στελέχη αυτών των επενδυτικών οίκων που συνομίλησαν με το bankingnews αναφέρουν τα εξής άκρως ενδιαφέροντα.  
Οι ελληνικές τράπεζες την δεκαετία το 2000 με 2010 σημείωσαν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη πρωτοφανή για τα δεδομένα των τραπεζών διεθνώς.
Οι ελληνικές τράπεζες με όρους κερδοφορίας και χρηματιστηριακής απόδοσης ήταν από τα πολύ καλά επενδυτικά story…
Η κρίση χρέους που εξελίχθηκε σε τραπεζική κρίση διέλυσε στην κυριολεξία ότι είχε δημιουργηθεί.
Οι τράπεζες χρεοκόπησαν στην Ελλάδα και μέσω κρατικής παρέμβασης και συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να παραμείνει ζωντανός αλλά με σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Μια πολύ βαριά ασθένεια αφήνει μόνιμες βλάβες και ποιες είναι αυτές;
-NPEs που έφθασαν στο μέγιστο 116 δισεκ. για να υποχωρήσουν στα 78 δισεκ.
-Κεφάλαια που αποδεκατίστηκαν και αλλοιώθηκε πολύ σοβαρά η ποιότητα τους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον χειρότερο δείκτη κεφαλαίων προς DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στο 66% του συνόλου των κεφαλαίων όταν παγκοσμίως το ορθολογικό ποσοστό είναι περίπου 10%.
-Οι τράπεζες λόγω της κρίσης έχασαν την ικανότητα τους να παράγουν κέρδη, το business model είναι ακόμη ασθενικό, τόσο τα έσοδα από τόκους και προμήθειες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
-Οι ελληνικές τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους από μη ενήμερα δάνεια.
Η πώληση προβληματικών ανοιγμάτων σημαίνει ότι θα μειώνονται και τα έσοδα από τους λογιστικοποιημένους τόκους.
-Συμβαίνει σε πλειάδα επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα που θεωρούνται ενήμερα, οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τους τόκους και έτσι εικονικά οι τράπεζες να θεωρούν ότι τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα.
Τα δάνεια δεν είναι balloon δηλαδή εξόφληση κεφαλαίου στην λήξη, όταν πληρώνονται οι τόκοι, πρέπει να πληρώνονται και το κεφάλαιο του δανείου.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι δεκάδες στην Ελλάδα.
-Τα έκτακτα έσοδα τα οποία μπορούν να μην ενθουσιάζουν τους αναλυτές αλλά προσφέρουν ειδικά στις ελληνικές τράπεζες ένα πλεονέκτημα κεφάλαια για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς από τα NPEs… βρίσκονται πολύ χαμηλά.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να αγοράζουν ελεύθερα ελληνικό χρέος, έχασαν μια σπουδαία ευκαιρία οι τράπεζες.
Στο μέλλον τα περιθώρια κέρδους από τα ελληνικά ομόλογα είναι ελάχιστα.  
-Οι λόγοι αυτοί εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί χρηματιστηριακά οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να ανακάμψουν.
Συν τοις άλλοις επικρατεί τραπεζική κόπωση σε όλη την Ευρώπη, μόνο από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν υποστεί ζημία 24 δισεκ. σε έξοδα εκ τόκων τα τελευταία χρόνια.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Οι ελληνικές τράπεζες σε αυτή την φάση δεν έχουν να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο equity story το οποίο θα προσελκύσει κεφάλαια και ξένους επενδυτές.
Δεν είναι επενδυτικό story π.χ. να υποστηρίζουν οι ελληνικές τράπεζες ότι θα μειώσουν τα NPEs τα προβληματικά τους ανοίγματα από 78 σε 30 δισεκ.
Τα NPEs είναι μια αρρώστια στους ισολογισμούς και να λες στους επενδυτές ότι θα θεραπεύσεις το πρόβλημα, μπορεί να δείχνει αποφασιστικότητα αλλά δεν αποτελεί σπουδαίο λόγο να επενδύσει κάποιος επενδυτής στις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες συρρικνώνονται επιθετικά από 430 δισεκ. ενεργητικό πριν χρόνια έχουν συρρικνωθεί στα 240 δισεκ.
Συν τοις άλλοις η μείωση των δανείων θα συνεχιστεί γιατί οι πωλήσεις προβληματικών δανείων θα είναι υψηλότερες τα επόμενα δύο χρόνια από τις νέες εκταμιεύσεις από τα νέα δάνεια.
Η κερδοφορία θα παραμείνει ασθενική και τα κεφάλαια ποιοτικά υποβαθμισμένα.

Το 2021 η χρονιά ορόσημο για τις τράπεζες

Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πετύχουν όμως τους στόχους μείωσης των NPEs … το 2021 οι ελληνικές τράπεζες όντως θα έχουν αναρρώσει και θα έχουν κάποια αξία.
Τότε θα γεννηθούν δύο αναγκαιότητες οι συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών και οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Γιατί συγχωνεύσεις;
Οι ελληνικές τράπεζες λόγω της συρρίκνωσης τους είναι πλέον πολύ μικρές, θεωρούνταν μεσαίες τράπεζες πριν χρόνια σήμερα είναι μικρές με τα δεδομένα της Ευρώπης.
Υπάρχει ένα αντικίνητρο, ο πολύ υψηλό βαθμός συγκέντρωσης π.χ. 4 τράπεζες ελέγχουν το 95% των δανείων και καταθέσεων.
Από την άλλη όμως θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα equity story μια ιστορία κεφαλαίου που θα πείσει τους επενδυτές και οι συγχωνεύσεις θα είναι ένα νέο κίνητρο άπαξ ούτε τα Βαλκάνια διαθέτουν, ούτε ισχυρή πιστωτική επέκταση πραγματοποιούν.
Στην πράξη λοιπόν οι τράπεζες μετά τα stress tests του 2020 θα αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά το επενδυτικό τους μέλλον.
Συγχωνεύσεις και μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου για να κάνουν ένα νέο restart μια νέα επανεκκίνηση για να προσελκύσουν ξανά σοβαρό επενδυτικό κεφάλαιο από το εξωτερικό.  
Ακόμη και εάν οι τράπεζες δεν συγχωνευτούν οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι μονόδρομος αφενός γιατί θα χρειαστούν κεφάλαια για να αναπτυχθούν αφετέρου γιατί θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα ποιοτικά υποβαθμισμένα κεφάλαια των τραπεζών.

Συμπέρασμα

Οι εκτιμήσεις των Bank of New York Mellon, Alvarez and Marsal και  Franklin Templeton αποτελούν πάγιες θέσεις του bankingnews.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προελκύσουν επενδυτές λέγοντας π.χ. ότι θα μειώσουν τα προβληματικά δάνεια.
Υπάρχουν τράπεζες στην Ευρώπη με NPEs 2% με 3% γιατί να επιλέξουν μια τράπεζα με NPEs 45%.
Το APS ή Ιταλικό μοντέλο βοηθάει γιατί φέρνει εμπροσθοβαρώς την λύση στα προβληματικά δάνεια αλλά το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη.
Οι τράπεζες πρέπει να παρουσιάσουν ένα μεγαλεπήβολο equity story αυτός θα είναι ο ισχυρός καταλύτης για να προσελκύσουν κεφάλαια και μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Η επόμενη διετία θα είναι συναρπαστική για τις ελληνικές τράπεζες.
Σε μια τέτοια περίπτωση όντως… θα αποκτήσουν και σημαντικό χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Εάν μείνουμε στο σήμερα να αποτιμούμε εάν αύξησαν έσοδα από τόκους ή προμήθειες π.χ. 5% το σύστημα δεν οδηγείται πουθενά.
Εμείς εδώ στο bankingnews χρόνια παρουσιάζουμε την αρνητική πλευρά του κλάδου με ένα σκοπό να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα.
Οι προοπτικές πάντως είναι θετικές όχι όμως βραχυπρόθεσμα, ακόμη χρειάζεται θεραπεία ο ασθενής, έχει σταθεροποιηθεί δεν κινδυνεύει με ξαφνικό θάνατο αλλά μέχρι την πλήρη ανάρρωση και κυρίως την πλήρη αποκατάσταση απαιτείται χρόνο.
Ένα τραυματισμένο καλό αθλητή καμία ομάδα δεν τον παίρνει γιατί είναι τραυματισμένος.
Θα τον πάρει όταν θα είναι πλέον μάχιμος να αποδώσει.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην φάση της ανάρρωσης των τραυμάτων.
Μην το ξεχνάμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης