Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,77% και τις 21.878,90 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,77% και τις 21.878,90 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,39% στις 25.940 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (27/9) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και γύρω από τα μακροοικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,77% στις 21.878,90 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Kansai Electric Power και Sumitomo Mitsui Financial Group υποχώρησαν κατά -3,98% και -0,14% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τη μετοχή της Japan Display, και συγκεκριμένα κατά -10,45%.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,19% στις 2.049,93 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,58% στις 6.716,10 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,39% στις 25.940 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η πτώση και για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,39% και τις 10.829,68 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,11% στις 2.932,17 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1% στις 9.559,47 μονάδες.
Σύμφωνα με αναφορές του CNBC, ο νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ορίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου, όταν και η αποστολή του Πεκίνου, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu He, αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.
Η σχετική είδηση έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αγορά περισσότερων αμερικανικών σπόρων σόγιας, καθώς οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συμφυλιωτικές κινήσεις ενόψει των εμπορικών συνομιλιών.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωση ότι τα βιομηχανικά κέρδη της χώρας υποχώρησαν κατά -2% τον Αύγουστο του 2019, σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο της τάξεως του +2,6% που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα.
Για το συνολικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, τα βιομηχανικά κέρδη της χώρας υποχώρησαν κατά -1,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Όπως ανέφερε ο οικονομολόγος της Υπηρεσίας, Zhu Hong, οι διακοπές που σημειώθηκαν τον Αύγουστο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών είχαν σημαντική επίδραση στα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό καταναλωτών στην περιοχή του Τόκιο για τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί σε χαμηλά δεκαέξι μηνών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι 0,6% τον Αύγουστο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 0,5%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των νοπών τροφίμων, η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,5% έναντι 0,7% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων στο 0,6%.
Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στον απόηχο της είδησης ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αποκαταστάθηκε πλήρως.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,75% στα 62,27 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 υποχωρεί κατά -0,44% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 56,16 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν -6%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων δυόμιση μηνών.
Η νέα πτώση στον «μαύρο χρυσό» ήρθε μετά τις δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι η παραγωγή της χώρας έχει αποκατασταθεί πλήρως, στον απόηχο της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στις εγκαταστάσεις της Aramco, περιορίζοντας την παραγωγή πετρελαίου κατά -5%.
«Για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας η αγορά διαπραγματεύεται χαμηλότερα, καθώς οι "ταύροι" αποθαρρύνθηκαν από την ταχύτερη επίστροφη της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία», σχολίασε ο αναλυτής της AxiTrader, Stephen Innes.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +20% στον απόηχο της επίθεσης, αντιστρέφοντας ένα μέρος της σχετικής άνοδου κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης