Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Παραγωγικές οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

ESM: Παραγωγικές οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση των κεφαλαίων από SMP-ANFAs
Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί αποτελεί το σημείο – κλειδί για την απόφαση εκταμίευσης των κεφαλαίων από τα SMP-ANFAs, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ESM μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αποστολής του στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία τυπική ανακοίνωση, την οποία είναι υποχρεωμένος να εκδώσει ο ESM και σαφώς δεν περιλαμβάνει κάποια «είδηση» αλλά σίγουρα το μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι κάτι παραπάνω από σαφές.
Στην ανακοίνωση του Μηχανισμού (σ.σ.: ανάλογου τύπου ανακοινώσεις εκδίδουν τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ για το ίδιο ζήτημα) τονίζεται ότι: «Η αποστολή από την Κομισιόν, σε συνεργασία με αποστολή της ΕΚΤ, επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 23 έως 26 Σεπτεμβρίου για την τέταρτη μεταμνημονιακή επίσκεψη στην Ελλάδα.
Στην αποστολή συμμετείχε και προσωπικό του ΔΝΤ, προκειμένου να εκδώσει το Άρθρο 4 για τη χώρα.
Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχε στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
Η αποστολή πραγματοποίησε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, εξέτασε την πρόοδο και τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης και των επόμενων σταδίων στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020, το οποίο θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου παράλληλα με εκείνες όλων των άλλων κρατών μελών.
Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία για συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην περίοδο μετά το πρόγραμμα και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής.
Ο στενός διάλογος σχετικά με τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί, σε τακτική βάση.
Η τέταρτη έκθεση εποπτείας θα εκδοθεί φέτος το φθινόπωρο.
Βάσει της ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί, η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup ότι θα μεταφερθούν ισοδύναμα ποσά από τα SMP-ANFA αλλά και ακύρωση του περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF».
Image



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης