Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον στρέφεται στο Ρέικιαβικ - Η Ισλανδία είναι το επίκεντρο της νέας εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ

Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον στρέφεται στο Ρέικιαβικ - Η Ισλανδία είναι το επίκεντρο της νέας εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ στρέφουν το εμπορικό τους ενδιαφέρον στην Ισλανδία
Λιγότερο από ένα μήνα μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αγοράσει την Γροιλανδία, ο πρόεδρος Trump στρέφει τώρα την προσοχή του σε ένα άλλο σκανδιναβικό έθνος, την Ισλανδία.
Βέβαια, αυτήν την φορά δεν θέλει να αγοράσει την χώρα, αλλά εξετάζει μια επωφελή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Κάτι τέτοιο θα έχει ένα άλλο σημαντικό όφελος: είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Αρκτική ως προπύργιο κατά της Ρωσίας αλλά ακόμη και της Κίνας.
Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε αυτούς τους εμπορικούς δρόμους και όσο κι αν φαίνεται παράξενο, βλέπουν στο λιώσιμο των πάγων νέες εμπορικές οδούς.
Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Ισλανδία δεν έχουν διμερείς επενδυτικές συμφωνίες ή Συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ), αν και έχουν μια διμερή φορολογική συνθήκη και μια Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TIFA).
Η Ισλανδία σήμερα κατατάσσεται ως η 94η χώρα με συνολική εμπορική αξία με τις ΗΠΑ με συνολικό μηνιαίο ποσό 666 δολαρίων. Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς τη χώρα ανήλθαν σε 383,71 εκ. δολάρια και οι εισαγωγές ανήλθαν σε 282,44 εκ. δολάρια, ένα πλεόνασμα ύψους 101,26 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Ιούνιο, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι σχεδίαζε να επενδύσει περίπου 60 εκ. δολάρια σε στρατιωτικές κατασκευές στην Ισλανδία το 2020.
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Katrin Jakobsdottir, έχει βρει ένα κοινό έδαφος με τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα με τον ΥΠΕΞ Pence και τον Αντιπρόεδρο Pompeo: τον φόβο της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο Pence συζήτησε τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, εξέφρασε ανησυχίες για την αυξημένη κινεζική και ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή, προειδοποίησε την Ισλανδία να διακόψει την τεχνολογία της Huawei και, το σημαντικότερο, συγχαίρει την Ισλανδία για την απόρριψη της πρωτοβουλίας China Belt and Road Initiative.
Ωστόσο, ο Ισλανδός Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία να προωθήσει την ατζέντα για την αλλαγή του κλίματος και την ισότητα των φύλων, την οποία περιγράφει ως πυρήνα του κυβερνητικού της προγράμματος.
Οι ισλανδικές αρχές έσπευσαν επίσης να υπενθυμίσουν στους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον ότι δεν είχαν ακόμη επίσημα απορρίψει τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία της Κίνας.
Με άλλα λόγια, η Ισλανδία αντιλαμβάνεται την τέχνη της διαπραγμάτευσης και της μόχλευσης.
Τόσο η Γροιλανδία όσο και η Ισλανδία είναι γεωγραφικά σημαντικές περιοχές, θησαυροί φυσικού αερίου και ορυκτών σπανίων γαιών, για τις οποίες οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα ενδιαφέρονται.
Εκτός από τον πλούτο των φυσικών πόρων, η Κίνα παρακολουθεί επίσης τη Γροιλανδία ως κόμβο για τη ναυτιλία μέσω της Αρκτικής προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, φυσικά δεν ξεχάστηκε από την Ουάσιγκτον ότι η Ισλανδία είχε μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Κίνα από το 2014.
Ούτε η προσπάθεια της Ρωσίας για εδραίωση της παρουσίας της στην Αρκτική παραβλέπεται.
Όσον αφορά τη Γροιλανδία, ο Trump ανέλαβε αρχικά την απόρριψη της πώλησης ως προσωπική προσβολή μετά από το χλευασμό της από την Δανή πρωθυπουργό Frederiksen και την κοινή γνώμη. Μάλιστα ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Δανία
Ωστόσο, υπερίσχυσε το στρατηγικό και οικονομικό ενδιαφέρον και τα προσωπικά συναισθήματα μπήκαν "κάτω από το χαλί" . Τώρα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανοίξουν ένα προξενείο στη Γροιλανδία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Οι πόρτες του θα ανοίξουν το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης