Η Lagarde (ΕΚΤ) θέλει ΑΕΠ στην Ελλάδα πάνω από 3% και NPEs στις τράπεζες 5% με 7% σε 24-36 μήνες – Πίεση στα stress tests

Η Lagarde (ΕΚΤ) θέλει ΑΕΠ στην Ελλάδα πάνω από 3% και NPEs στις τράπεζες 5% με 7% σε 24-36 μήνες – Πίεση στα stress tests
Για να υπάρξει ουσιώδης μείωση των NPEs θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια και με βάση το μοντέλο Eurobank απαιτούνται 4-5 δισεκ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών
Η Ch. Lagarde είναι η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ που θα αντικαταστήσει τον M. Draghi στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή, προσκείμενη στο περιβάλλον της Lagarde ανέφερε στο bankingnews ότι η ΕΚΤ υπό την ηγεσία της Lagarde θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3%... μέσω της επιταχυνόμενης διαχείρισης των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων που ανέρχονται στα 77-78 δισεκ. ευρώ.
Στόχος είναι σε 24 με 36 μήνες τα NPEs στην Ελλάδα να έχουν υποχωρήσει στο 5% με 7% του συνόλου των δανείων.
Με βάση την Lagarde οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την εξυγίανση τους.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο 2020 θα ανακοινωθούν τα νέα stress tests τα οποία θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία της Lagarde.
Τα stress tests που αφορούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και τις 4 μεγάλες ελληνικές συστημικές και θα ολοκληρωθούν Ιούλιο 2020… δεν θα δημοσιευθούν.
Οι 4 ελληνικές τράπεζες δεν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των stress tests άπαξ και η ΕΚΤ, SSM και EBA δεν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο θα έχει πολύ ενδιαφέρον
1)Τι όροι θα τεθούν στο δυσμενές σενάριο
2)Τα stress tests του 2020 υλοποιούνται με καλύτερους όρους από αυτά του 2018 και 2015, π.χ. ΑΕΠ, ακίνητα και κόστος χρήματος
Συγκεκριμένα το δυσμενές σενάριο – adverse scenario – των stress tests που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2020 μπορεί να έχουν ευνοϊκότερες παραμέτρους με όρους ΑΕΠ και αξίας ακινήτων αλλά μια ρήτρα… αναμένεται να δυσκολέψει τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ – όπως αποκάλυψε ο Enria του SSM – θα θέσει ρήτρα για μείωση των NPEs και στις ελληνικές τράπεζες στο 3,5% δηλαδή στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.  
Τα νέα stress tests θα έχουν ως παραδοχές τους ισολογισμούς χρήσης 2019 και θα ολοκληρωθούν μάλλον Ιούλιο 2020.
Τελικώς δεν θα διεξαχθούν νέα AQRs δηλαδή έλεγχος στοιχείων ενεργητικού στις τράπεζες ωστόσο είναι βέβαιο ότι όσο οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν την άντληση νέων κεφαλαίων τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Η ΕΚΤ και ο SSM θα θέσουν λοιπόν ρήτρα που θα αναφέρει σε ένα δυσμενές σενάριο με ποιες παραδοχές και κάτω από δύσκολες συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να πιάσουν τον στόχο του 3,5% που είναι ο μέσος όρος των NPEs στην ευρωζώνη;
Προφανώς και θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα γιατί σε αυτή την φάση είναι αδύνατος ο στόχος αυτός αλλά για να μειωθούν στο 3,5% των δανείων τα NPEs θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Η άντληση κεφαλαίων μέσω tier 2 με επιτόκια στο 5,70% από 8,25% η απόδοση στο ομολογιακό της Εθνικής είναι συμφέρουσες επιλογές.
Πάντως όπως προκύπτει από την δευτερογενή αγορά οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια στο 5,8% και σε βάθος χρόνου και στο 5%.
Εάν η ΕΚΤ επιμείνει σε ένα αυστηρό πλαίσιο για τα ελληνικά NPEs με στόχο το 3,5% που είναι ο μέσος όρος των NPEs στην Ευρωζώνη τότε η πίεση που θα ασκηθεί στις ελληνικές τράπεζες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και χρηματιστηριακά επίσης αρνητική εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως για να υπάρξει ουσιώδης μείωση των NPEs θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια και με βάση το μοντέλο Eurobank απαιτούνται 4-5 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank διαθέτει 5,59 δισεκ. tangible book κεφάλαια, η Alpha bank 7,9 δισεκ. εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση – την χαμηλότερη στο σύστημα –
Η Εθνική διαθέτει 5 δισεκ. tangible book ή 5,55 δισεκ. μαζί με το ΤΙΕΡ 2 που προσφάτως άντλησε 400 εκατ.
Η Πειραιώς διαθέτει 6,9 δισεκ. μαζί με το tier 2 που πρόσφατα άντλησε 400 εκατ.
Η ανάγκη κεφαλαίων όμως δεν είναι απαραίτητη μόνο για την εξυγίανση των ισολογισμών και την μείωση των προβληματικών δανείων αλλά και για ανάπτυξη.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και από το 2015 έχουν παρέλθει 4 χρόνια και η Πειραιώς και Εθνική άντλησαν 800 εκατ μέσω tier 2.
Θα ακολουθήσει και η Alpha bank με 500 εκατ με επιτόκιο 5,8%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS