Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θετική διάθεση για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan

Θετική διάθεση για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan
Η ελληνική πλευρά, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, συνοψίζοντας είπε στον Τούρκο πρόεδρο, μια φράση με πέντε λέξεις, «βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε»
Μήνυμα θετικής διάθεσης για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς φαίνεται, τουλάχιστον με μια πρώτη ανάγνωση, επιχείρησαν να στείλουν στο  τετ α τετ που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Από την πλευρά της ελληνικής αντιπροσωπείας αυτό που κρατούν είναι ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να οικοδομηθεί καλύτερο κλίμα προς όφελος όπως ειπώθηκε, των λαών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την διάρκειας περίπου μιας ώρας, συνάντηση, υπήρξαν πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών. Στο πλαίσιο αυτό, από την πλευρά  του κ. Ερντογάν, κατά τις ίδιες πηγές, επισημάνθηκε η θετική εικόνα που έχει η οικογένεια Μητσοτάκη στην Τουρκία λόγω της προϊστορίας του πατέρα του Έλληνα πρωθυπουργού και ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες στη γειτονική χώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.
Συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.
Ειδικά για το μεταναστευτικό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έξαρση και ήταν ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών, η επίσημη ενημέρωση λέει ότι συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα ανακόπτονται τα πλοία και τα δουλεμπορικά σκάφη τα οποία αναλαμβάνουν επ αμοιβή να περνάνε τους μετανάστες κατά βάση αλλά και κάποιους πρόσφυγες προς τα ελληνικά νησιά.
Η ελληνική πλευρά, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, συνοψίζοντας είπε στον Τούρκο πρόεδρο, μια φράση με πέντε λέξεις, «βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε».
Τι σημαίνει πρακτικά;
Αν αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, η ενίσχυση των ροών που προφανώς η ελληνική πλευρά υπαινίσσεται και υποψιάζεται ότι γίνεται με την ανοχή των τουρκικών αρχών, η Τουρκία το κάνει για να διεκδικήσει επιπλέον πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα θα είναι σύμμαχός της.
Αρκεί να θέσει επισήμως το ζήτημα γιατί και στο παρελθόν έχει πει ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι εάν πράγματι η Τουρκία η οποία έχει λάβει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμεί παραπάνω βοήθεια διότι έχει στοιχεία ότι της κοστίζει στην οικονομία της η περίθαλψη των μεταναστών και προσφύγων, θα έχει αρωγό την Ελλάδα.
Υπό την προϋπόθεση, ότι θα φυλάσει τις ακτές και θα συμμετέχουν οι δυνάμεις της στη θάλασσα ώστε να μην περνάνε στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και βεβαίως να δέχεται και τις επιστροφές με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει η Άγκυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία έχει τηρηθεί μόνο κατ ελάχιστον.
Και στην ουσία αποτελεί κενό γράμμα, από τη στιγμή που δεν επιστρέφονται οι μετανάστες που δεν παίρνουν άσυλο ενώ θα έπρεπε να επιστρέφουν αμέσως στην Τουρκία, κάτι το οποίο δεν γίνεται.
Και όπως ξέρουμε όλοι, είναι περισσότεροι πια οι μετανάστες σε σχέση με τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, υπήρξε καλό κλίμα από την τουρκική πλευρά και στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η τουρκική πλευρά, από την άλλη, έθεσε τα γνωστά θέματα αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη τα οποία βέβαια, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος τα θεωρεί σημαντικά για να προσχωρήσει όπως λέει κι εκείνος στο άνοιγμα της Χάλκης.
Έκανε λόγο επίσης, για δυο μνημεία οθωμανικής κληρονομιάς στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Έχει αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτά ο κ. Ερντογάν, τα έχει κατονομάσει και συγκεκριμένα πρόκειται για δύο τζαμιά τα οποία θέλει να επαναλειτουργήσουν.
Η ελληνική πλευρά είπε ότι άκουσε το συγκεκριμένο ζήτημα, θέλει χρόνο να το μελετήσει και δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση.
Μένει να δούμε, το επόμενο διάστημα πως θα αποτυπωθεί η θετική διάθεση που διαφάνηκε στο πρώτο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης