Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συζήτησαν οι ελληνικές τράπεζες στο συνέδριο της BofA - Συναντήσεις με το ΔΝΤ

Τι συζήτησαν οι ελληνικές τράπεζες στο συνέδριο της BofA - Συναντήσεις με το ΔΝΤ
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως εισέρχονται σε μια φάση εξωστρέφειας και συζητούν για νέα εργαλεία και προϊόντα
Συνέδριο με θετικό αποτύπωμα για τις ελληνικές τράπεζες είναι αυτό που πραγματοποιείται στο Λονδίνο από την BofA Merrill Lynch σήμερα 25/9.
Τα 4 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα ήταν εκεί και πραγματοποιούν μια σειρά σημαντικών συναντήσεων απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα των ξενών θεσμικών επενδυτών σε πολυάριθμα ραντεβού.
Στις  συναντήσεις τους με τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές άνοιξαν πολλά θέματα ενώ δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που θεωρούν πως έχουν προοπτικές στο πλαίσιο εξυγίανσης του ισολογισμού τους από τα κόκκινα δάνεια.
Η κερδοφορία μέσα από την πιστωτική επέκταση και πως αυτή θα επιτευχθεί  αλλά και ποιοι κλάδοι θα ευνοηθούν περισσότερο ήταν από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που έθεταν οι ξένοι στα πολύ προετοιμασμένα τραπεζικά στελέχη.
Το δεύτερο εξίσου μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν τα κόκκινα δάνεια αλλά και το APS στο οποίο αναμένεται να εισέλθουν και οι τέσσερις τράπεζες με NPEs που ίσως και να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
Σήμερα ας σημειωθεί πως ο αρμόδιος για το χρηματοοικονομικό σύστημα υφυπουργός κ. Ζαββός ως  υπεύθυνος για τη διαδικασία του APS είχε συναντήσεις με αρμόδια στελέχη που διαμόρφωσαν το αντίστοιχο ιταλικό μοντέλο  GACS αντλώντας προφανώς τεχνογνωσία κυρίως σε ότι αφορά το θέμα των  εγγυήσεων.
Εκτιμάται πως το θεσμικό πλαίσιο για το APS θα είναι πολύ γρήγορα έτοιμο ώστε να τρέξουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες. Άλλωστε οι τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους χρειάζεται να έχουν επιτύχει τους στόχους και πλέον αυτών για να έχουν καλά αποτελέσματα στα stress tests toy 2020.
Θέματα προμηθειών και άλλων πηγών εσόδων αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης όπως ακόμη και τα πράσινα δάνεια μιας και τα δεδομένα αλλάζουν και σταδιακά οι τράπεζες θα περιορίσουν τις χρηματοδοτήσεις σε ρυπογόνες δραστηριότητες.
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως εισέρχονται σε μια φάση εξωστρέφειας και συζητούν για νέα εργαλεία και προϊόντα.
Τα νέα δεδομένα που ανοίγουν για τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και τα stress tests και η εταιρική διακυβέρνηση αποτέλεσαν θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Οι ξένοι επενδυτές αποτιμούν πολύ θετικά την πολιτική κατάσταση στη χώρα και αναμένουν από τις τράπεζες να κινήσουν τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Εν των μεταξύ ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα συναντήθηκαν σήμερα και με εκπροσώπους του ΔΝΤ και συζήτησαν μαζί τους θέματα μεταμνημονιακής εποπτείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης