Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Επίσημα νέα επικεφαλής η Kristalina Georgieva – Αναλαμβάνει 1/10

ΔΝΤ: Επίσημα νέα επικεφαλής η Kristalina Georgieva – Αναλαμβάνει 1/10
Η κ. Georgieva θα διαδεχθεί την Christine Lagarde
Την αναμενόμενη κίνηση πραγματοποίησε το ΔΝΤ το οποίο επέλεξε ως νέα επικεφαλής του την Kristalina Georgieva, την οποία είχε προτείνει η ΕΕ.
Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται ότι: «Η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επέλεξε την Kristalina Georgieva να υπηρετήσει ως διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για πενταετή θητεία από την 1η Οκτωβρίου 2019.
Η κ. Georgieva, η οποία διαδέχεται την Christine Lagarde, είναι η πρώτη επικεφαλής του ΔΝΤ που προέρχεται από μία αναδυόμενη οικονομία από το 1944 που ιδρύθηκε το Ταμείο.
Η επιλογή της κ. Georgieva από το 24μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ ολοκληρώνει τη διαδικασία επιλογής που ξεκίνησε από την Εκτελεστική Επιτροπή στις 26 Ιουλίου 2019
. Μετά από συνεντεύξεις με την κα Georgieva, οι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι την επέλεξαν για τη θέση, την 1η Οκτωβρίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος είναι ο επικεφαλής του επιχειρησιακού προσωπικού του ΔΝΤ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος επικουρείται από τέσσερις αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους στη λειτουργία του Ταμείου.
Η κ. Georgieva, υπήκοος της Βουλγαρίας, είναι η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Ιανουάριο του 2017.
Από την 1η Φεβρουαρίου 2019 έως τις 8 Απριλίου 2019, ήταν ο προσωρινή πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Από το 2010, βρισκόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπηρετώντας ως Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων, τότε ως αντιπρόεδρος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους.
Η κα Georgieva έχει Ph.D. στην Οικονομική Επιστήμη και Μ.Α. στην Πολιτική Οικονομία και Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Βουλγαρία, όπου επίσης δίδαξε από το 1977 έως το 1991».
Σε δήλωσή της η κυρία Georgieva τόνισε ότι «Είναι μεγάλη μου τιμή που εξελέγη ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ και είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη της εκτελεστικής επιτροπής.
Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στην προκάτοχό μου, Christine Lagarde, μία ηγέτιδα και πολύ καλή φίλη, της οποίας το όραμα και η ακούραστη εργασία συνέβαλαν στο να συνεχιστεί η επιτυχημένη πορεία του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ είναι ένας μοναδικός θεσμός με μεγάλη ιστορία και προσωπικό παγκόσμιας κλάσης.
Έρχομαι ως απόλυτα πιστή στην εντολή του να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της διεθνούς συνεργασίας. Πράγματι, κατά τη γνώμη μου, ο ρόλος του Ταμείου δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός.
Είναι τεράστια ευθύνη να βρεθώ στην ηγεσία του ΔΝΤ σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να απογοητεύει, οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν και το χρέος είναι σε ιστορικά υψηλά. Όπως σημείωσα στη δήλωσή μου προς την Εκτελεστική Επιτροπή, η άμεση προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο κρίσεων και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οικονομικές κάμψεις.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας - να υποστηρίξουμε υγιείς νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την οικοδόμηση ισχυρότερων οικονομιών και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Αυτό σημαίνει επίσης την αντιμετώπιση θεμάτων όπως οι ανισότητες, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές.
Για την ετοιμότητά μας να δράσουμε, η διασφάλιση της οικονομικής ισχύος του Ταμείου είναι απαραίτητη και έτσι ενισχύουμε τις προσπάθειες επιτήρησης και ανάπτυξης της ικανότητας του.
Σε συνεργασία με την ομάδα μου, ο στόχος μου είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το Ταμείο, καθιστώντας το ακόμα πιο προοδευτικό και προσεκτικό στις ανάγκες των μελών μας.
Προσβλέπω σε συνεργασία με όλες τις 189 χώρες-μέλη μας, το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το προσωπικό και με όλους τους εταίρους μας τα επόμενα χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης