Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλήγμα στον τουρισμό από την Thomas Cook, «στον αέρα» 1.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα - Πτώχευσαν οι θυγατρικές σε Γερμανία, Πολωνία

tags :
Πλήγμα στον τουρισμό από την Thomas Cook, «στον αέρα» 1.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα - Πτώχευσαν οι θυγατρικές σε Γερμανία, Πολωνία
Η τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού των πελατών του βρετανικού tour operator βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί 30 χιλ. τουρίστες
Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα από την κατάρρευση της Thomas Cook, η οποία αποτελεί σημαντικό πλήγμα για ξενοδόχους και επιχειρηματίες.
Προς το παρόν είναι αδύνατον να υπολογιστεί η οικονομική ζημία, με τον πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου να κάνει λόγο για 1.000 ξενοδοχεία τα οποία πλήττονται, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα, η τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού των πελατών του βρετανικού tour operator βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί 30 χιλ. τουρίστες, ενώ την υπαγωγή τους σε καθεστώς πτώχευσης ανακοίνωσαν οι θυγατρικές σε Πολωνία και Γερμανία.

Πλήττονται πάνω από 1.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Για τις επιπτώσεις στην ελληνική αγορά και τον τουριστικό κλάδο από την κατάρρευση της Thomas Cook μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Σε ό,τι αφορά τις αναταράξεις που προκαλεί η κατάρρευση της Thomas Cook ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε ότι πλήττονται πάνω από 1.000 ξενοδοχεία, εκφράζοντας ανησυχία για το εάν θα καταφέρουν όλα να επιβιώσουν αυτής της κρίσης.

Mεγάλη ανησυχία στην Κρήτη

Μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού, μετά την κατάρρευση και του γερμανικού τομέα της Thomas Cook. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, εξήγησε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και πως η κατάσταση μετατρέπεται σε εφιάλτη.
«Προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Η αλήθεια είναι ότι μετά την κατάρρευση του βρετανικού Thomas Cook, είχαμε πλέον αρχίσει να βλέπουμε το σενάριο κατάρρευσης και του γερμανικού, που είναι και ο μεγάλος "αιμοδότης" του τουρισμού στο Ηράκλειο. Τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται είναι πολλά και οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες», δήλωσε ο κ. Χαλκιαδάκης.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, «από τις 20.000 τουρίστες που βρίσκονται αυτή την ώρα για διακοπές στην Κρήτη με την Thomas Cook, περίπου το 65% αφορούν τον γερμανικό τομέα, τον οποίο όμως περιμέναμε ότι θα καταρρεύσει.
Οι ζημιές δεν υπολογίζονται -θα ήταν ξεκάθαρα μια πρόχειρη προσέγγιση να μπούμε στη διαδικασία των απωλειών, αυτή την ώρα. Σημασία έχει να λάβουμε τη βοήθεια που πρέπει από την πολιτεία και αυτό αναμένουμε να καταστεί σαφές το απόγευμα στη σύσκεψη που θα έχουμε με τον περιφερειάρχη Κρήτης».

Χωρίς πρόβλημα οι αναχωρήσεις των τουριστών από Ρόδο και Κω

Χωρίς κανένα πρόβλημα εξελίσσεται η αναχώρηση των τουριστών, που είχαν έρθει μέσω του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook από Ρόδο και Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νησί της Ρόδου έχουν αναχωρήσει για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους 700 τουρίστες και από το νησί της Κω 500. Στη Κω μάλιστα βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της Βρετανικής πρεσβείας που συνδράμει στην αναχώρηση των τουριστών.
 Όπως έγινε γνωστό μέχρι τις 6 Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα αναχωρήσει η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών. Την όλη προσπάθεια συνδράμουν η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι δήμοι Ρόδου και Κω καθώς και οι ξενοδόχοι των δύο νησιών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα στην διαμονή των τουριστών αυτών, ύστερα και από οδηγίες που δόθηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και την Ένωση Ξενοδόχων Κω.

Πτώχευσε και η γερμανική θυγατρική

Εν τω μεταξύ, μετά την πτώχευση της πολωνικής θυγατρικής Neckermann Polska,  την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ανακοίνωσε και η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook στη Γερμανία,  Thomas Cook Gmbh.
Η Thomas Cook GmbH, γερμανική μονάδα του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης, με στόχο όπως υποστηρίζει να προστατεύσει τα brand και τις δραστηριότητές της από την κατάρρευση της μητρικής.

Δάνειο «γέφυρα» στη θυγατρική αεροπορική Condor

Δάνειο - «γέφυρα» ύψους 380 εκατ. ευρώ θα εγγυηθούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Έσσης για την αεροπορική εταιρία Condor, τη γερμανική θυγατρική της Thomas Cook, ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier και η ίδια η εταιρία.
Ο γερμανικός αερομεταφορέας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν κερδοφόρος, σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του παρά την χρεοκοπία της μητρικής βρετανικής εταιρίας και είχε ζητήσει κρατική βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει τις περισσότερες από τις 5.000 θέσεις εργασίας του.
«Η Condor είναι κερδοφόρα επιχείρηση και επομένως η απόφασή μας βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες, όχι σε πολιτικά κριτήρια», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι η απόφαση συνεπάγεται ότι πολλοί από τους εργαζόμενους θα καταφέρουν να διατηρήσουν την θέση τους, αλλά και ότι 240.000 Γερμανοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα από τις διακοπές τους.
Η απόφαση για την βοήθεια προς την Condor θα πρέπει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατόπιν τα χρήματα θα εκταμιευθούν από την ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων KfW.
Το 50% της οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από το κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας της.
«Θα υποβάλουμε άμεσα αίτημα διαδικασίας προστασίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Condor Ραλφ Τέκεντρουπ, εξηγώντας ότι στόχος της εταιρίας είναι να προχωρήσει σε διαδικασίες εκκαθάρισης και οικονομικής αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και με δική της διοίκηση, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή στην υπόθεση της Thomas Cook, την οποία η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διασώσει.
Οικονομική βοήθεια είχε λάβει το 2017 και η γερμανική αεροπορική εταιρία Air Berlin, η οποία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία όταν ο βασικός της μέτοχος, η εταιρία Etihad, ανέστειλε την χρηματοδότησή της.
Η ομοσπονδία διέθεσε τότε δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό η εταιρία να συνεχίσει να λειτουργεί και να βρει αγοραστή. Στο μεταξύ η Air Berlin, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, έχει αποπληρώσει το σύνολο του δανείου της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης