Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πώς η Κίνα μετατράπηκε σε οικονομική υπερδύναμη - Τρία διαγράμματα

tags :
CNBC: Πώς η Κίνα μετατράπηκε σε οικονομική υπερδύναμη - Τρία διαγράμματα
Η Κίνα γιορτάζει σε λίγες ημέρες τα 70 χρόνια από τη μετατροπή της σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη
Την 1η Οκτωβρίου 2019 η Κίνα θα γιορτάσει τα 70 χρόνια από την μετατροπή της σε οικονομική υπερδύναμη και μάλιστα σε μία περίοδο που αυξάνονται οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει στην οικονομία της.
Σαφώς ένας εμπορικός πόλεμος θα είναι εξαιρετικά επιζήμιος για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey Global Institute, ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η οικονομική σχέση της Κίνας με την υπόλοιπη υφήλιο εντός των επόμενων ετών, στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 22 έως 37 τρισ. δολάρια έως το 2040!
Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και κατέστη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.
Παραμένει σε αυτήν τη θέση από τότε, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την πρωτιά.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει σε μέγεθος την αμερικανική έως το 2030.
Πάντως εάν εξετασθεί υπό όρους αγοραστικής δύναμης, η Κίνα έχει, ήδη, ξεπεράσει τις ΗΠΑ από το 2014 σύμφωνα με τη Παγκόσμια Τράπεζα.
Υπό την ηγεσία του Deng Xiaoping, ενός εκ των πιο ισχυρών ηγετών της χώρας στη δεκαετία του 1970, η Κίνα προχώρησε σε μία σειρά μεταρρυθμίσεις που την έβγαλαν από την απομόνωση.
Image
Μετά από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η ανάπτυξη εκτινάχθηκε, φθάνοντας κατά μέσο όρο το 10% ετησίως, πριν υποχωρήσει στο 7,15, υπό την ηγεσία του νυν προέδρου της Xi Jinping.
Πάντως έρευνα του Brookings Institute, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 2019, υποστηρίζει ότι η Κίνα έχει ανακοινώσει «φουσκωμένο» ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,7% από το 2008 έως και το 2016.
Ένας βασικός παράγοντας που στήριξε την άνοδο της Κίνας είναι το τεράστιο δίκτυο βιομηχανικών μονάδων που διαθέτει τα οποία κατασκευάζουν από παιχνίδια έως κινητά τηλέφωνα, τα οποία εξάγονται σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Image
Η είσοδός της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2001 τη βοήθησε να ενισχύσει το παγκόσμιο status της.
Βάσει της έρευνας της McKinsey η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας για 33 χώρες και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας για 65 χώρες.
Image
Πέραν του εμπορίου η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στις επενδύσεις.
Από το 2015 έως το 2017 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων και η δεύτερη χώρα εισροής επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης