Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Περί τα 480-500 εκατ οι σωρευμένες ζημίες της ΔΕΗ στο α΄ 6μηνο 2019 – Pimco και J P Morgan για την τιτλοποίηση

Περί τα 480-500 εκατ οι σωρευμένες ζημίες της ΔΕΗ στο α΄ 6μηνο 2019 – Pimco και J P Morgan για την τιτλοποίηση
Τα ενήμερα της τιτλοποίησης περίπου 250 εκατ θα τα πάρει προς διαχείριση η J P Morgan και τα ληξιπρόθεσμα η Pimco.
Περί τα 480 με 500 εκατ εκτιμώνται οι σωρευμένες ζημίες της ΔΕΗ στο α΄ 6μηνο του 2019.
Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθούν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2019.
Στο α΄ τρίμηνο του 2019 είχε εμφανίσει η ΔΕΗ ζημίες 205 εκατ και εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 500 εκατ ευρώ
Ο κύκλος εργασιών στο β΄ τρίμηνο έχει παραμείνει σχετικά σταθερός.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει 3,6 δισεκ. χρέος.
Ως προς την τιτλοποίηση φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει το πεδίο.
Τα ενήμερα της τιτλοποίησης περίπου 250 εκατ θα τα πάρει προς διαχείριση η J P Morgan και τα ληξιπρόθεσμα η Pimco.
Η τιτλοποίηση θα ολοκληρωθεί προσεχώς.
Εν τω μεταξύ σκέψεις που υπήρχαν για έκδοση ομολογιακού δανείου 400-500 εκατ έχουν εγκαταλειφθεί.
Με συγκεκριμένες πολιτικές και κινήσεις η ΔΕΗ θα μπορούσε να ενισχύσει την ρευστότητα της κατά 700 εκατ ευρώ ενισχύοντας τον ισολογισμό.
Εν τω μεταξύ υπάρχουν σκέψεις να διαχωριστεί σε τρία τμήματα ο ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή η διαχείριση δικτύου όπου υπάρχουν σχέδια πώλησης στρατηγικού ποσοστού.
Ο διαχωρισμός σε τρία τμήματα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα με γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο το εγχείρημα αυτό έχει πολλά νομικά και πρακτικά κενά.

Tα σχέδια της νέας διοίκησης της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί η ΔΕΗ μπορεί με αποτελεσματικές κινήσεις να γυρίσει σε μια κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA 350 εκατ ευρώ αρχικά και 700 εκατ στην συνέχεια.
Ο στόχος, να φέρει την σχέση Χρέος προς EBITDA κάτω από 6, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ανεβάσει την κεφαλαιοποίησή της προς το 1 δισ ευρώ.
Σε αυτό προσβλέπουν οι επενδυτές και η πρώτη κίνηση αναδιάρθρωσης που αναμένουν είναι η υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης.
Σε αυτό εντάσσεται και ο μετασχηματισμός της Πτολεμαϊδας 5 από λιγνιτική μονάδα σε μονάδα η οποία θα λειτουργεί και με φυσικό αέριο.

H υλοποίηση των επόμενων βημάτων αποτελεί την μεγάλη πρόκληση

Η υπόθεση της ανάπτυξης των ΑΠΕ η οποία όπως έχουμε δει από τις E.ON και RWE στην Γερμανία θα κάνει τις μεγάλες διαφορές έχει ένα μεγάλο ερώτημα:
Πως η ΔΕΗ θα βρει τα κεφάλαια για να εκμεταλλευθεί και μέσω εξαγορών την ταχεία και αναγκαία ανάπτυξη που πρέπει να υλοποιήσει στον κλάδο αυτό.
Επίσης το βήμα που η αγορά αναμένει να ακούσει είναι με ποιό σενάριο η ΔΕΗ θα επιστρέψει στις αγορές, για αναχρηματοδοτήσει χρέος με χαμηλά επιτόκια -τα ΕΛΠΕ στόχο έχουν να σπάσουν το όριο του 2%- και να βρει κεφάλαια.
Η εθελουσία είναι μια ανάλογη κίνηση που με βεβαιότητα θα ζητηθεί και από την Ernst & Young και η οποία επίσης χρειάζεται κεφάλαια.
Παράλληλα το εγχείρημα της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποφέρει με την μεταφορά των παγίων στη νέα εταιρία προς ιδιωτικοποίηση εταιρία καλή αποτίμηση και οφέλη στην ΔΕΗ.
Είναι όμως σύνθετη δουλειά και η αγορά περιμένει να δει πως θα υλοποιηθεί και ποιό θα είναι τελικά το πραγματικό κέρδος.
Συμπερασματικά η νέα δίοκηση της ΔΕΗ έχει πυξίδα και έχεΙ ανοίξει κανάλια με τους επενδυτές, πράγμα που μόνο να βοηθήσει μπορεί.
Όμως όλό το επιτελείο γνωρίζει ότι ρίσκα πάντα υφίστανται σε μια τόσο περίπλοκη προσπάθεια αναδιάρθρωσης, ενώ η υλοποίηση του target model κρύβεΙ πολλές παγίδες για την ελληνική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης