Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture: Ο Macron έχει δίκιο στις προτάσεις του για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας

Strategic Culture: Ο Macron έχει δίκιο στις προτάσεις του για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας
Η απομόνωση της Ρωσίας θα αποδειχθεί τεράστιο λάθος για την ΕΕ
Σε πρόσφατη ομιλία του Γάλλου προέδρου, όπου καλεί τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μην απομονώνουν τη Ρωσία, αναφέρεται ανάλυση του think tank, Strategic Culture Foundation
Πριν από δύο μήνες, ο Vladimir Putin υποστήριξε ότι πέρασε ο καιρός του σύγχρονου φιλελευθερισμού.
«Υπάρχει επίσης η αποκαλούμενη φιλελεύθερη ιδέα, η οποία έχει ξεπεράσει τον σκοπό της.
 Οι δυτικοί εταίροι μας έχουν παραδεχθεί ότι ορισμένα στοιχεία της φιλελεύθερης ιδέας, όπως η πολυπολιτισμικότητα, δεν είναι πλέον αξιόπιστα.
Ο φιλελευθερισμός, στην τρέχουσα εκδήλωσή του αποτυγχάνει».
Οι παρατηρήσεις αυτές έκαναν ευτυχισμένους όσους υποστηρίζουν το ότι ο Putin είναι εχθρός.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο φιλελευθερισμός ήταν καλός και η κριτική ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από "έναν αιματηρό δικτάτορα". «Όχι, κύριε Putin, ο φιλελευθερισμός δεν είναι νεκρός», έγραψε ο Martin Wolf (σ.σ.: αρθρογράφος των Financial Times) και προσέθεσε ότι «ο Putin κάνει λάθος όταν ισχυρίζεται ότι ο φιλελευθερισμός είναι νεκρός. Ο Putin είναι λάθος.
Ο φιλελευθερισμός είναι πιο σημαντικός από ποτέ».
Το όλο θέμα έμεινε εκεί, ενώ οι τυχόν αποκλείσεις από την «αριστεία» του φιλελευθερισμού (π.χ. το Brexit ή ο Trump) ήταν κάτι μικρό.
Κάποιοι μάλιστα προχώρησαν λίγο πιο πολύ, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειές του να μας καταστρέψει θα αποτύχουν επειδή οι "Αμυντικές δυνάμεις έχουν αποδειχθεί ισχυρότερες. οι πολίτες γίνονται όλο και πιο σοφοί ".
Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δεν επιβιώσει για πολύ περισσότερο.
Το τέλος της έχει φθάσει, βέβαια, αρκετές φορές: το 2001, το 2009, το 2011, το 2014, το 2014, το 2019.
Λοιπόν ... κάποια μέρα σύντομα.
Και τότε, ξαφνικά, εμφανίζεται το εξής: «Βιώνουμε αυτόν τον κόσμο όλοι μαζί και το ξέρετε καλύτερα από μένα, αλλά η διεθνής τάξη διαταράσσεται με πρωτοφανή τρόπο, με μαζική ανατροπή, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε όλες σχεδόν τις περιοχές και σε ιστορική κλίμακα.
Πάνω απ 'όλα, μια μεταμόρφωση, μια γεωπολιτική και στρατηγική αναδιάρθρωση.
Είναι πιθανόν να βιώνουμε το τέλος της δυτικής ηγεμονίας στον κόσμο. Είμαστε συνηθισμένοι σε μια διεθνή τάξη που βασίστηκε στη δυτική ηγεμονία από τον 18ο αιώνα ...
Τα πράγματα αλλάζουν.
Και έχουν επηρεαστεί βαθύτατα από τα λάθη που έκαναν οι Δυτικοί σε ορισμένες κρίσεις, από αμερικανικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια που δεν ξεκίνησαν με αυτή τη διοίκηση αλλά μας οδήγησαν να επανεξετάσουμε ορισμένες εμπλοκές σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού και να ξανασκεφτούμε τη θεμελιώδη διπλωματική και στρατιωτική στρατηγική και μερικές φορές στοιχεία αλληλεγγύης τα οποία πιστεύαμε ότι ήταν για πάντα ανυπέρβλητα ...
Και είναι επίσης η εμφάνιση νέων δυνάμεων των οποίων οι επιπτώσεις πιθανώς υποτιμήσαμε για πάρα πολύ καιρό.
Οι στρατηγικές της Κίνας και της Ρωσίας, θα πρέπει να το παραδεχθούμε είναι πιο επιτυχημένες τις τελευταίες δεκαετίες».
Όσοι δεν γνωρίζουν θα υποστηρίξουν ότι εκ νέου όλα τα παραπάνω τα είπε ο Putin.
Δεν ισχύει, όλα τα παραπάνω τα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Η Κίνα, πρωτίστως, καθώς και η στρατηγική της Ρωσίας που έχει, ας το παραδεχτούμε, επιδιώχθηκε με μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Ο Macron αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει για πολλούς στη Δύση και το λέει χωρίς να φοβάται.
Η οικονομία της αγοράς, που λειτουργούσε καλά, σήμερα δημιουργεί σοβαρές ανισότητες: Όταν οι μεσαίες τάξεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση της δημοκρατίας μας, δεν έχουν πλέον δίκαιο μερίδιο σε αυτήν, αρχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες και έλκονται από αυταρχικά καθεστώτα ή λαμπρές δημοκρατίες ή μπαίνουν στον πειρασμό να αμφισβητήσουν αυτό το οικονομικό σύστημα.
Αν συνεχίσουμε όπως πριν, τότε σίγουρα θα χάσουμε τον έλεγχο.
Αλλά αυτό που είπε ο Macron για τη Ρωσία είναι πιο ενδιαφέρον: «η Δύση έκανε λάθη.
Είμαστε μέρος της Ευρώπης. έτσι είναι η Ρωσία.
 Και αν δεν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε οτιδήποτε χρήσιμο με τη Ρωσία ανά πάσα στιγμή, θα παραμείνουμε σε μια κατάσταση βαθιά αντιπαραγωγικής έντασης.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε κολλημένοι σε συγκρούσεις σε όλη την Ευρώπη.
 Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι το θέατρο μιας στρατηγικής μάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, με τις συνέπειες του ψυχρού πολέμου να είναι ακόμα ορατές στο έδαφός μας.
Και δεν θα θέσουμε τα θεμέλια για τη βαθιά αναδημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που ανέφερα προηγουμένως.
Επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να επανεξετάσουμε σε βάθος τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.
Πιστεύω επίσης ότι η απομάκρυνση της Ρωσίας από την Ευρώπη είναι ένα σημαντικό στρατηγικό σφάλμα, επειδή το πιέζουμε είτε προς την απομόνωση, η οποία εντείνει τις εντάσεις είτε προς συμμαχίες με άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον μας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να ειπωθεί ότι ενώ οι σχέσεις μας βασίζονταν στη δυσπιστία, υπάρχουν τεκμηριωμένοι λόγοι για αυτό.
Είμαστε μάρτυρες των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, της αποσταθεροποίησης των δημοκρατιών και ενός ρωσικού σχεδίου που είναι βαθιά συντηρητικό και αντιτίθεται στο σχέδιο της ΕΕ.
Και όλα αυτά που βασικά αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 και του 2000 όταν έλαβε χώρα μια σειρά παρανοήσεων και όταν η Ευρώπη χωρίς αμφιβολία δεν θέσπισε τη δική της στρατηγική και έδωσε την εντύπωση ότι είναι ένας Δούρειος Ίππος για τη Δύση, ο τελικός στόχος του οποίου ήταν να καταστρέψει τη Ρωσία.
Αυτή είναι η κατάσταση.
Μπορούμε να το λυπηθούμε, μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον μας να το πράξουμε. Ούτε είναι προς το συμφέρον μας να δείξουμε μια ένοχη αδυναμία προς τη Ρωσία και να πιστέψουμε ότι πρέπει να ξεχνάμε όλες τις διαφωνίες και τις προηγούμενες συγκρούσεις και να πέσουμε σε αμοιβαία όπλα.
Όχι.
Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις βασικές αρχές.
Πιστεύω ότι πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, διότι η ευρωπαϊκή ήπειρος δεν θα είναι ποτέ σταθερή, δεν θα είναι ποτέ ασφαλής εάν δεν διευκολύνουμε και διευκρινίζουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.
Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κάποιων από τους συμμάχους μας, ας είμαστε σαφείς γι 'αυτό.
Μερικοί από αυτούς θα μας προτρέψουν να επιβάλουμε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, διότι είναι προς το συμφέρον τους.
Αυτό που πραγματικά με ενόχλησε ήταν αυτό: Πάρτε για παράδειγμα την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα.
Έχουν πολύ περισσότερη πολιτική έμπνευση από τους Ευρωπαίους σήμερα.
Αντιλαμβάνονται με μια λογική προσέγγιση στον κόσμο, έχουν μια αυθεντική φιλοσοφία, μια επινοητικότητα που έχουμε χάσει σε κάποιο βαθμό»….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης