Αναλύσεις – Εκθέσεις

BIS: Έρχεται οικονομική καταστροφή λόγω των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις

tags :
BIS: Έρχεται οικονομική καταστροφή λόγω των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις

"Ασαφώς ανησυχητική" η αρνητική απόδοση ομολόγων

Η BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) είναι εξαιρετικά ανήσυχη και προειδοποιεί με καταστροφή σχεδόν 17 τρισ. δολαρίων λόγω της των αρνητικών αποδόσεων των ομολόγων.
Όταν η BIS, η τράπεζα που εποπτεύει τις κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσο, δημοσιεύει την τριμηνιαία έκθεσή της, ο κόσμος θα πρέπει να την λάβει υπόψιν του.
Ο κ. Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, δημοσίευσε την τριμηνιαία έκθεση της BIS, αποκαλύπτοντας πώς η αυξανόμενη αποδοχή των αρνητικών επιτοκίων έχει φτάσει σε "αόριστα ανησυχητικά" επίπεδα.

Η δήλωση έρχεται μετά την περικοπή των επιτοκίων από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να ξεπεραστεί η παγκόσμια επιβράδυνση της παραγωγής. Ο Borio δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής μειώνεται δραματικά και μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κάμψη.
"Το περιθώριο ελιγμών της νομισματικής πολιτικής έχει μειωθεί περαιτέρω.Σε περίπτωση που η ύφεση έρθει, η νομισματική πολιτική θα χρειαστεί ένα χέρι βοήθειας, κυρίως από τη συνετή χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής στις χώρες όπου υπάρχει ακόμα περιθώριο ελιγμών", ανέφερε η έκθεση της τράπεζας.
Η BIS, η οποία είναι γνωστή ως τράπεζα κεντρικών τραπεζών, δήλωσε ότι η πρόσφατη χαλάρωση από την Fed, την ΕΚΤ και την PBOC (Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας), έχει ωθήσει τις αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλοντας σε απώλειες πάνω από 17 τρισ. δολάρια σε διαπραγματεύσιμα ομόλογα αρνητικής απόδοσης.

Από τη Γερμανία προς την Ιαπωνία, τα 10ετή ομόλογα έχουν βυθιστεί σε αρνητικό έδαφος, τα τελευταία χρόνια.
"Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν φυσιολογικά, μερικές φορές λόγω της προοπτικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και των αυξημένων κινδύνων, σε άλλες από τα καθησυχαστικά μέτρα ελάφρυνσης των κεντρικών τραπεζών. Τα κρατικά και ακόμη και τα εταιρικά ομόλογα διαπραγμάτευσης με αρνητικά επιτόκια έφτασαν ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, πάνω από 17 τρισ., σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, που ισοδυναμούν με το 20% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ακόμη και στην πρείοδο της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης (GFC) 2007-09, αυτό θα ήταν αδιανόητο.Υπάρχει κάτι αόριστα ανησυχητικό όταν το αδιανόητο γίνεται ρουτίνα", προειδοποίησε ο Borio.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι "είναι πλέον καιρός να αναλάβει η δημοσιονομική πολιτική", μια έμμεση αποδοχή ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να εκπληρώσει τους σκοπούς της.
Ο κ. Borio είπε ότι οι παγκόσμιες αγορές ανησυχούσαν αυτό το καλοκαίρι από την αντιστροφή των καμπυλών αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων χωρών.
Επίσης, προειδοποίησε για την αγορά του εταιρικού χρέους, συγκεκριμένα για σημαντικές ανισορροπίες στα δάνεια με μόχλευση που είναι γνωστά ως εξασφαλισμένες δανειακές υποχρεώσεις (CLO) οι οποίες "αντιπροσωπεύουν μια σαφή ευπάθεια" στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης