Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιουσιακά στοιχεία αξίας 40 δισ. δολαρίων πωλούν οι κινεζικές εταιρείες

tags :
Περιουσιακά στοιχεία αξίας 40 δισ. δολαρίων πωλούν οι κινεζικές εταιρείες
Οι κινεζικές εταιρείες πωλούν τα περιουσιακά τους στοχεία
Κατ' εντολή της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι κινεζικοί όμιλοι και οι ομάδες επενδυτών μετατράπξηκαν φέτος από τους -ενίοτε υπερβολικούς- αγοραστές εταιρειών, ακινήτων και έργων τέχνης, σε πωλητές περιουσιακών στοιχείων. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, από τότε δηλαδή περίπου που η Κίνα έγινε πρώτης κλάσης "παίχτης" στην διεθνή οικονομική σκηνή.
Η μετατόπιση αυτή έρχεται καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων καθώς η οικονομία της Κίνας αποδυναμώνεται, εξαιτίας και του εμπορικού πολέμου, με στοιχεί να δείχνουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αναφέρει οικονομική ανάπτυξη κάτω του 6% για το 2019 και το 2020.
Οι κινεζικές εταιρείες συμφώνησαν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 40 δισ. δολαρίων σε ξένα κεφάλαια, από τα 32δισ. που είχαν πουλήσει όλο το 2018, σύμφωνα με την Dealogic. Την ίδια στιγμή οι κινεζικοί όμιλοι έχουν αγοράσει μόλις 35 δισ. δολάρια υπερπόντια περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας την χώρα παγκόσμιο πωλητή.
Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπου οι Κινέζοι αγοραστές ελέγχουν ενδελεχώς πλέον, έχουν φτάσει τα 26 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής, δηλαδή από τις αρχές του 2019, από μόλις 8 δισ. δολάρια για όλο το 2018.
Τα στοιχεία από την Dealogic πηγαίνουν πίσω στο 2015 όπου οι κινεζικές εταιρείες αγόρασαν περίπου 100 δισ. δολάρια σε ξένα περιουσιακά στοιχεία ενώ πωλούσαν μόνο 10 δισ. σε ξένους αγοραστές.
Ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών HNA, για παράδειγμα, που αγόρασε πολλά δισ. δολάρια στο Hilton και στη Deutsche Bank το 2016 και το 2017, έχει αφήσει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από τα τέλη του 2017, όταν αντιμετώπισε κρίση ρευστότητας στην Κίνα. Η HNA πούλησε την ελβετική αεροπορική εταιρεία Gategroup στην RRJ Capital για 1,4 δισ. δολάρια μέσα στο 2019.
Η απόφαση για εκποίηση των ξένων περιουσιακών στοιχείων παραδόθηκε από την ηγεσία του κόμματος λίγα χρόνια πριν, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και οι άλλες οικονομικές αρχές της Κίνας θέλησαν να ενισχύσουν τα δολάρια τους και να μειώσουν το εταιρικό χρέος. Τώρα είναι μια ιδιαίτερα επισφαλής περίοδος για το Πεκίνο, το οποίο πρόσφατα κατέγραψε την πρώτη αδυναμία εκκαθάρισης μιας τοπικής εταιρείας χρηματοδότησης της τοπικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία θα μπορούσε να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης