Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώχευσε η Thomas Cook - Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ και 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα - Πιθανή η μη καταβολή του τέλους διαμονής

tags :
Πτώχευσε η Thomas Cook - Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ και 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα - Πιθανή η μη καταβολή του τέλους διαμονής
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην ιστορία σε περίοδο ειρήνης αναφέρουν οι βρετανικές Αρχές
(upd4) Χρεοκοπία κήρυξε η Thomas Cook ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ταξιδιωτικά γραφεία και μια από τις αρχαιότερες βρετανικές επιχειρήσεις (έτος ίδρυσης το 1841) με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη μια πρωτοφανής επιχείρηση επαναπατρισμού περίπου 600.000 τουριστών, εκ των οποίων οι 50.000 βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό όχι μόνο στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού όσο κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς όπως αναφέρεται το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων τουριστών βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα όσο κυρίως ότι δεν υλοποιηθούν τα συμβόλαια των επόμενων εβδομάδων αλλά και της επόμενης τουριστικής σεζόν.
Οι Βρετανικές Αρχές, οι οποίες πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 Βρετανών, κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην ιστορία σε περίοδο ειρήνης.
«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.
Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».
Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.
Σημειώνεται πως η Thomas Cook διαχειριζόταν ξενοδοχεία, resort και αεροπορικές εταιρείες διακινώντας περίπου 19 εκατομμύρια πολίτες σε 16 χώρες σε ετήσια βάση.
Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Peter Fankhauser εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.
Η εταιρεία έπρεπε να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Fankhauser με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
H Thomas Cook έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).
Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Στην διακοπή της καταβολής του τέλους διαμονής στα πληγέντα ξενοδοχεία, προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ

Την άμεση αξιολόγηση της πρόταση διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα - από το λουκέτο του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων Thomas Cook -ξενοδοχεία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ως μια πρώτη δράση, για το εν λόγω ζήτημα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση. Κατά συνέπεια τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υποουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής. Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.
Σαφή εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.
Αν τα δεδομένα ωστόσο το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.
Τέλος, τονίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.


Υπ. Τουρισμού: Εντός 3ημέρου ο επαναπατρισμός 22 χιλ. τουριστών, λόγω Thomas Cook

Η οικονομική κατάρρευση, του Βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά που αγγίζει και την ελληνική αγορά.
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.
Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.
Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες, αναφέρει ο υπουργός.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.
Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

Θεοχάρης: Έχουμε 50.000 τουρίστες στην Ελλάδα – Έχει αρχίσει ο επαναπατρισμός τους

Την θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη σε επαφές με την υπηρεσία βρετανικής αεροπορίας για το σχέδιο επαναπατρισμού των φιλοξενούμενων στην πατρίδα τους διατύπωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, ο οποίος αναφερόμενος στην κατάρρευση του μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, είπε ότι έχει αρχίσει ήδη ο επαναπατρισμός τους.
«Τα πρώτα αεροπλάνα έχουν φτάσει σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω, οι 22.000 αναμένεται να επιστρέψουν και μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου τελειώνουν και οι διακοπές των υπολοίπων, θα γυρίσουν όλοι με ασφάλεια.
Aπό σήμερα τα έξοδα στα ξενοδοχεία τους καλύπτονται από την ασφαλιστική κάλυψη της πολιτικής αεροπορίας και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος και καμία δικαιολογία να ζητήσει κάποιος ξενοδόχος χρήματα από τους φιλοξενούμενους» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Θεοχάρης.
«Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 τουρίστες.
Έχουμε μαζευτεί στο υπουργείο και κάνουμε επαφές για να κάνουμε ότι χρειάζεται ώστε να στηρίξουμε πρώτα τους φιλοξενούμενους και στη συνέχεια τους ξενοδόχους.
Η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι μεγάλη.
Όλο το Σαββατοκύριακο ήμασταν σε συζητήσεις με την Thomas Cook έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για αυτό που τελικά συνέβη» τόνισε ο κ.Θεοχάρης.

Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από το «κανόνι» στην Thomas Cook

Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ζημιά για την Ελλάδα από το "κανόνι" της  Thomas Cook,  σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Το ιστορικό ταξιδιωτικό γραφείο  κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τράπεζας Royal Bank of Scotland και άλλων πιστωτών για την ανεύρεση εγγυήσεων για ποσό των 200 εκατομμυρίων στερλινών, που ήταν απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του tour operator. Μάλιστα η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ήταν σε τελική φάση διαπραγμάτευσης η πρόταση εξαγοράς του τουριστικού κολοσσού από την κινεζική Fosun.
Μέλημα  των ξενοδόχων είναι αφενός τι θα γίνει με τα εμπορικά κανάλια πωλήσεων που έχουν όσοι έχουν σχέση franchise με την εταιρία (Casa Cook hotels κτλ), αλλά και τι μέλει γενέσθαι με υπόλοιπα πληρωμών φετινών συμβολαίων, αλλά και προκαταβολές και κρατήσεις για συμβόλαια τω επομένων ετών. Συνήθως σε αυτή τη χρονική στιγμή του έτους αναμένεται η εκκαθάριση της φετινής χρονιάς οπότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της αγωνίας ων Ελλήνων επιχειρηματιών την ώρα που συμβόλαια «μαμούθ» της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια είναι  στον αέρα δημιουργώντας ανασφάλεια για την μελλοντική πορεία κρατήσεων κτλ.
Μια άλλη παράμετρος είναι το πρόγραμμα συνδιαφήμισης του ΕΟΤ με την Τhomas Cook.
Το συνολικό κόστος για τον ΕΟΤ, με βάση τη σχετική απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, στο τέλος Μαρτίου για φέτος αντιστοιχεί στο ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% το οποίο αποδίδεται στην Ελλάδα και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο ίδιος ο Ε.Ο.Τ.
Στην Ελλάδα η παρουσία του Thomas Cook είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Το 70% των ξενοδοχείων π.χ. της Κρήτης συνεργάζεται με τη βρετανική επιχείρηση ενώ αυτή της στιγμή στη Μεγαλόνησο εκτιμάται ότι βρίσκονται 20.000 πελάτες της Thomas Cook.
Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για την εταιρία που δραστηριοποιείται σήμερα σε 14 προορισμούς στην Ελλάδα, όπως η Κέρκυρα, η Πάργα, η Μύκονος, η Σκιάθος και η Ζάκυνθος.
Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια επεκτάθηκε δε σε τέσσερις νέους προορισμούς προσθέτοντας 34 αεροπορικά δρομολόγια προς την Ελλάδα από ολόκληρη την Ευρώπη.
Μάλιστα η εταιρία σχεδίαζε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ για το 2019 στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών ήταν η εξαγορά ξενοδοχείων και εκτάσεων για ανάπτυξη από το μηδέν στην Κω.
Έτσι, εξαγόρασε το Casa Cook Kos, μέσω ενός fund, που συμμετέχει ως εταίρος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, τη μονάδα από τον επιχειρηματία Καραθωμά.
Πρόκειται για το τέταρτο ξενοδοχείο της εταιρείας στη χώρα μας.
Επίσης ότι μέσω του Fund εξαγόρασε διπλανή έκταση στην Κω για περαιτέρω ανάπτυξη με όχημα το brand Cook Club.
Μόνο στην Ελλάδα o Thomas Cook διέθετε φέτος 1200 εργαζόμενους, 200 περισσότερους από πέρυσι, με θέσεις εργασίας όχι μόνο στην αλυσίδα των ξενοδοχείων αλλά και στη διοίκηση το marketing κτλ, με γραφεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

ΣΕΤΕ: Η Πολιτεία να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπες οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της Thomas Cook καλεί την Πολιτεία ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία).
Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς.
Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ.

Κρήτη: Σεισμός 7 Ρίχτερ η κατάρρευση της Thomas Cook

Με κομμένη την ανάσα, προσπαθώντας να εκτιμήσουν και να υπολογίσουν τις απώλειές τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού της Κρήτης, την ώρα που επιχείρηση οργάνωσης επιστροφής των περίπου 20.000 τουριστών, που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί με συμβόλαια του Thomas Cook, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το "τσουνάμι".
Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους.
Λέω ότι αναμένουμε και το "τσουνάμι", καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.
Στην Κρήτη, πάντως, υπολογίζεται ότι αυτήν την ώρα βρίσκονται περίπου 20.000 επισκέπτες που είχαν συμβόλαια με το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook.

Εγκλωβισμένοι στην Κέρκυρα 3.000 τουρίστες

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση, τα ξημερώματα, του Thomas Cook, ενός εκ των ισχυρότερων βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων στην Ευρώπη.
Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.
«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του "ναυαγίου" της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.
 Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.
«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους.
«Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας.
Σήμερα ζούμε μία "κοσμογονία" στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Johnson: Ηθικός κίνδυνος από πιθανή κρατική παρέμβαση για την Thomas Cook

Για ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μιας κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση της Thomas Cook, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διερωτήθηκε σήμερα αν δίδονται τα κατάλληλα κίνητρα στους διευθυντές εταιρειών, όπως ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, για να αποφεύγουν τη χρεοκοπία.
Ο Thomas Cook, ο παλαιότερος ταξιδιωτικός όμιλος στον κόσμο, κατέρρευσε σήμερα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε διάφορες χώρες του πλανήτη και πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες προσπάθειες στην βρετανική ιστορία για τον επαναπατρισμό ανθρώπων χωρίς η αιτία να είναι ο πόλεμος.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Johnson πρόσθεσε ότι ο Thomas Cook είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για παροχή περίπου 150 εκατομμυρίων στερλινών, αλλά σημείωσε ότι η διάσωσή του θα έθετε "έναν ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μελλοντικών τέτοιων εμπορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες".
"Χρειάζεται να δούμε τους τρόπους με τους οποίους οι ταξιδιωτικοί όμιλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τέτοιες χρεοκοπίες στο μέλλον και σαφώς τα συστήματα που διαθέτουμε για να εξασφαλίσουμε ότι (αυτοί) στο τέλος δεν θα καταλήξουν στον φορολογούμενο για βοήθεια", δήλωσε σε δημοσιογράφους που επιβαίνουν στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη όπου θα μετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
"Οδηγούμαστε να αναλογιστούμε αν στους διευθυντές τέτοιων εταιρειών δίδονται τα κατάλληλα κίνητρα για να επιλύουν τα ζητήματα αυτά", σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η σκέψη του βρίσκεται με τους πελάτες του ταξιδιωτικού ομίλου.
"Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και προφανώς οι σκέψεις μας στρέφονται στους πελάτες της Thomas Cook, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε από το δικό μας επίπεδο για να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι τους αυτούς που έκαναν διακοπές και τώρα μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επιστρέψουν", υπογράμμισε ο Τζόνσον.
"Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το κράτος θα χρειαστεί να επέμβει για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους παραθεριστές", κατέληξε.

Υπέρ της διάσωσης οι Εργατικοί

Ωστόσο ο εκπρόσωπος για τα οικονομικά ζητήματα των Εργατικών John McDonnell σημείωσε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επέμβει με ένα προσωρινό πακέτο διάσωσης για να μην καταρρεύσει ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook.
"Είμαι απογοητευμένος (...) απλώς πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε απλώς να έχει προθυμοποιηθεί να κάνει περισσότερα: να επέμβει, να σταθεροποιήσει την κατάσταση και μετά να επιτρέψει να αναπτυχθεί ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο", δήλωσε ο McDonnell στο BBC.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι διευθυντές του ταξιδιωτικού ομίλου θα πρέπει να επιστρέψουν οποιαδήποτε μπόνους πήραν. "Πάρα πολύ σωστά", απάντησε σε ερώτηση που του έγινε, αν τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να δώσουν πίσω τα μπόνους που πήραν.
"Πιστεύω ότι χρειάζεται πραγματικά να κάνουν έναν έλεγχο της συνείδησής τους για το πώς οδήγησαν σε αυτό και πώς οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση", δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC, μιλώντας από το Μπράιτον όπου γίνεται το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

Απογοήτευση και αιχμές από την κινεζική Fosun μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

Την απογοήτευσή της για την κατάρρευση της Thomas Cook εκφράζει η κινεζική εταιρεία Fosun Tourism Group, ενώ αφήνει αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην προσπάθεια διάσωσης του βρετανικού ταξιδιωτικού πράκτορα, υποστηρίζοντας ότι η θέση της παρέμεινε αμετάβλητη.
Σε ανακοίνωσή της, η Fosun σημειώνει ότι:
«Η Fosun είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η Thomas Cook Group δεν κατάφερε να βρει μία βιώσιμη λύση για την ανακεφαλαιοποίησή της με τις θυγατρικές της, τις βασικές δανείστριες τράπεζες, τους βασικούς ομολογιούχους και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη.
Η Fosun επιβεβαιώνει ότι η θέση της παρέμεινε αμετάβλητη καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ωστόσο δυστυχώς άλλοι παράγοντες άλλαξαν.
Εκφράζουμε την βαθύτατη συμπάθειά μας σε όλους όσοι επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη».

«Βουτιά» 4% για τη μετοχή της Fosun Tourism Group

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Fosun Tourism Group στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook.
Το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού tour operator, από την κινεζική Fosun International, η οποία έχει παρουσία και στην Ελλάδα, μέσω της Club Med, κατέρρευσε.
Η Τhomas Cook απέτυχε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τράπεζας Royal Bank of Scotland και άλλων πιστωτών για την ανεύρεση εγγυήσεων για ποσό 200 εκατ. στερλινών, που ήταν απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του tour operator.
Η εξέλιξη ήρθε την ώρα που ήταν σε τελική φάση διαπραγμάτευσης η πρόταση εξαγοράς του τουριστικού κολοσσού από την κινεζική Fosun.
H μετοχή της Fosun Tourism Group υποχωρεί 4,3% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η μετοχή της Fosun International καταγράφει απώλειες 1,3%.
Σημειώνεται ότι η Fosun αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από το project του Ελληνικού.

Έκθεση 22 εκατ. ευρώ σε θυγατρική της Thomas Cook έχει η Τρ. Πειραιώς

Μια μικρή έκθεση, ύψους μόλις 22 εκατ. ευρώ, σε σύνολο χαρτοφυλακίου δανειοδοτήσεων στον τουριστικό κλάδο ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει η Τράπεζα Πειραιώς σε θυγατρική της πτωχευμένης πλέον Thomas Cook.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα τέλη του 2018 η Τρ. Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ με την Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), η οποία αποτελεί joint venture μεταξύ της Thomas Cook plc και της LMEY Investments.
Από τη γραμμή αυτή της πίστωσης έχουν εκταμιευτεί μέχρι στιγμής μόλις τα 22 εκατ. ευρώ, για τα οποία μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως καλυμμένη με ενέχειρα τις συμμετοχές των δύο εταιρειών, αλλά και με προσημειώσεις τα ακίνητα των ξενοδοχείων σε Ρόδο και Κρήτη.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι η κύρια Τράπεζα της TCHI στην Ελλάδα και η χρηματοδότηση που παρείχε θα χρησιμοποιείτο για νέες επενδύσεις στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο.
Το joint venture της Thomas Cook και της LMEY ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με στόχο την επέκταση στον κλάδο των ιδιόκτητων ξενοδοχείων στους δύο βασικούς προορισμούς της Thomas Cook, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Το χαρτοφυλάκιο της TCHI στην Ελλάδα περιλαμβάνει δύο ιδιόκτητα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη υπό το brand της Sunwing.
Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο της τάξης των 2 δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην έκθεσή της στον κλάδο από την πτώχευση της Thomas Cook.

Πώληση της Thomas Cook ως σύνολο ή τμηματικά, προαναγγέλλει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος

Ο Νεσέτ Κοτζκάρ, που έχει ποσοστό 8%,  δήλωσε ότι η Thomas Cook οφείλει μερικές εκατοντάδες εκατ. στερλίνες σε τουρκικές επιχειρήσεις
Η Thomas Cook θα πουληθεί ως μία εταιρία ή σε κομμάτια ύστερα από την κατάρρευσή της, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, προσθέτοντας ότι θα μελετήσει τι θα είναι αυτό που προσφέρεται πριν αποφασίσει εάν θα αγοράσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκοις μεγαλομέτοχος Νεσέτ Κοτζκάρ, που έχει ποσοστό 8% στον βρετανικό ταξιδιωτικό όμιλο, δήλωσε ότι η Thomas Cook οφείλει "μερικές εκατοντάδες εκατ. στερλίνες" σε τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες ίσως να μην πληρωθούν μετά την πώλησή της.

Επιβάτες οι χαμένοι, επενδυτές οι κερδισμένοι και μάλιστα κατά 250 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα κερδοφόρα θα αποδεχθεί η χρεοκοπία της Thomas Cook για μία μερίδα επενδυτών, που επένδυσαν αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της και τώρα αναμένεται να μοιραστούν 250 εκατ. δολάρια.
Οι επενδυτές αυτοί είναι τα hedge funds που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου, ή  CDS όπως αποκαλούνται, τα οποία θα εκτοξευθούν μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού πρακτορείου.
Τα CDS ως παράγωγα λειτουργούν σαν ασφαλιστικά συμβόλαια, προστατεύοντας τους κατόχους τους από τον κίνδυνο να μην αποπληρώσει μια εταιρεία τα χρέη της και είναι κανονικά διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά.
Οι αγοραστές και οι πωλητές είναι κυρίως traders σε hedge funds και τράπεζες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, με βάση τα ενεργά CDS για την Thomas Cook στα μέσα Αυγούστου, οι πωλητές των παραγώγων θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά στους αγοραστές περίπου 250 εκατ. δολάρια.

Τα σημεία - κλειδιά της πορείας της Thomas Cook

- 1841: Ο Thomas Cook πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι. Πρόκειται για μια εκδρομή με το τρένο από το Leicester στην κεντρική Αγγλία στη γειτονική πόλη του Loughborough. Μεταφέρει 500 επιβάτες για μια απόσταση περίπου 19 χιλιομέτρων

- 1855: Το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι από το αγγλικό λιμάνι του Harwich σε Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία, συγκεκριμένα Παρίσι για μια Διεθνή Έκθεση. Είναι η πρώτη φορά που η Thomas Cook προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών – ταξίδι, διαμονή, διατροφή.

- 1865: Η Thomas Cook ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στο Λονδίνο.

- 1896: Γίνεται ο επίσημος ταξιδιωτικός πράκτορας για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

- 1919: Η εταιρεία Thos Cook & Son, όπως είναι γνωστή τότε η Thomas Cook, είναι η πρώτη ταξιδιωτική εταιρεία στη Βρετανία που διαφημίζει αεροπορικά ταξίδια αναψυχής.

- 1928: Οι δύο εγγονοί του Thomas Cook, Frank και Ernest Cook, συνταξιοδοτούνται και πωλούν την εταιρεία στην Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens.

- 1948: Η εταιρεία γίνεται κρατική υπό την British Transport Holding Company.

- 1972: Ιδιωτικοποιείται και αγοράζεται από την κοινοπραξία της Midland Bank, Trust House Forte και the Automobile Association.

- 1992: H Westdeutsche Landesbank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και το LTU Group, κορυφαία εταιρεία πτήσεων charter στη Γερμανία αποκτούν το Thomas Cook Group από τη Midland Bank.

- 2001: H Thomas Cook ολοκληρώνει την πώληση του τμήματος Global και Financial Services στο Travelex. Αποκτάται από την γερμανική Condor & Neckermann, η οποία αλλάζει το όνομα της εταιρείας σε Thomas Cook AG.

- 2007: Η Thomas Cook AG και η MyTravel Group plc συγχωνεύονται και σχηματίζουν τη Thomas Cook Group plc.

- 2015: Ανακοινώνει τη νέα στρατηγική συνεργασία με την κινεζική Fosun International Limited.
 
- Αύγουστος 2019: Η Thomas Cook συμφωνεί στους βασικούς όρους ενός πακέτου διάσωσης σύμφωνα με το οποίο η Fosun αναλαμβάνει τις τουριστικές δραστηριότητες και οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι την αεροπορική εταιρεία.

- Σεπτέμβριος 2019: Η Thomas Cook αναζητά άλλα 200 εκατομμύρια λίρες για να προχωρήσει η εταιρεία κατά την χειμερινή περίοδο.

 - 22 Σεπτεμβρίου 2019: Συνάντηση των στελεχών της Thomas Cook με δανειστές και πιστωτές στο Λονδίνο σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί η επιχείρηση.

- 23 Σεπτεμβρίου 2019: Η Thomas Cook  ανακοινώσει την κατάρρευση της λόγω της αποτυχίας να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης.


(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 23/9 07:23)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης