Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μια ελληνική τράπεζα διασώθηκε….ένα πρόστιμο επιβλήθηκε από την ΕΚΤ μετά από 4 χρόνια

tags :
Μια ελληνική τράπεζα διασώθηκε….ένα πρόστιμο επιβλήθηκε από την ΕΚΤ μετά από 4 χρόνια
Ο ακατανόητος ετεροχρονισμός της ΕΚΤ
Μια ανούσια πράξη, ένας ετεροχρονισμένος επίλογος μιας υπόθεσης προ 4 ετών λαμβάνει χώρα… χωρίς να είναι κατανοητό γιατί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ αποφάσισε… να επιβάλει πρόστιμο 5 με 5,5 εκατ. σε ελληνική τράπεζα. 
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην αύξηση κεφαλαίου του Νοεμβρίου του 2015 της Τρ. Πειραιώς για την οποία η ΕΚΤ επέβαλε πρόστιμο 5 - 5,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος της ΑΜΚ ήταν 4,9 δισ., έτσι ουσιαστικά το πρόστιμο αφορά το 0,11% του συνολικού ύψους της αύξησης κεφαλαίου.
Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ετεροχρονισμένα ότι έγιναν κάποια δευτερευούσης σημασίας λάθη που είχαν ασήμαντη επίδραση στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για την πορεία της αύξησης κεφαλαίου του 2015, ενέκρινε πλήρως τις διαδικασίες ενώ ο SSM μέχρι το 2017, δύο χρόνια μετά, δεν είχε θέσει το παραμικρό ερώτημα για την ΑΜΚ του 2015.
Προκαλεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση πως μετά 4 χρόνια για μια αύξηση κεφαλαίου που αν δεν υλοποιείτο θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα έρχεται η ΕΚΤ και επιβάλει ένα ασήμαντο πρόστιμο που ούτε καν σημειολογική αξία δεν έχει.
Αυτό που μετράει από την ΑΜΚ του 2015 της Τρ. Πειραιώς είναι ότι καλύφθηκε πλήρως, ενώ διασφαλίστηκαν η τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα.
Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι προσπάθειες του 2015 της Τρ. Πειραιώς ήταν καθοριστικής σημασίας γιατί απέτρεψαν τα χειρότερα για το τραπεζικό σύστημα και διασφάλισαν τη μελλοντική πορεία της τράπεζας.
Εάν δεν είχε καλυφθεί η ΑΜΚ του 2015 η Τρ. Πειραιώς σήμερα δεν θα είχε αυτή τη μορφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης